U školama pod vedrim nebom nabolje se uči o organskoj proizvodnji
Da znanja u poljoprivredi nema bez škole, struke i nauke, ogleda, informisanja, novih
tehnologija.., jasno je kao dan, ali zna se - na njivi sve počinje i završava se. Za one koji se bave
organskom proizvodnjom naročito je važno da imaju odgovarajuće obrazovanje ali jednako im je
vredno i iskustvo gazdinstava koja baštine godinama sticane veštine, umeća pa i kulturu u
ophođenju prema zdravoj hrani.
Vojvođanski proizvođači koji su imali priliku da u prethodne dve godine, a biće tako i dalje,
pohađaju jedinstvenu otvorenu školu organske poljoprivrede Centra za organsku proizvodnju
Selenča kažu da su im upravo lekcije na poljima bile od nemerljive koristi. I oni koji su se već
dokazali u tom poslu ali i oni što tek nameravaju da ugaze u brazde zdravlja, u “učionicama pod
otvorenim nebom” učili su proteklih meseci od uspešnih poljoprivrednika, već dugo godina
predanih organskoj hrani.
Farma porodice Lelea u Torku je jedna od onih koja je otvorila vrata svojih učionica za petnaest
vojvođanskih organskih proizvođača. Marijana Lelea, vlasnica jedinstvene bio-bašte, u kojoj
rastu stotine biljnih vrsta i sorti, objasnila je polaznicima kako gaji biljke, kako ih štiti od bolesti,
štetočina I korova, kako primenjuje uzgojni sistem “biljke prijatelji” i plodored. Poljoprivrednim
školarcima su naročito bile zanimljive autohtone biljne vrste i sorte kakve se danas, pogotovo u
savremenim povrtnjacima, retko sreću. Bašta, objasnila je Marijana, zelena je cele godine, u njoj
rastu zdrave biljke, kao prijatelji i naravno, bez upotrebe hemije. Tako se u jagodama može
videti boranija, beli luk druguje sa šargarepom, a ima i čičoke, anisa, čak i davno zaboravljenog
kalopera, biljke koje su dame nekada koristile kao dezodorans.
Na gazdinstvu porodice Lelea, polaznici otvorene škole, mogli su da se upoznaju I sa
preduzetničkim veštinama uspešnih poljoprivrednika. Naime, domaćini su uspeli da razviju
agro-eko turizam pa su tako, s dobrim referencama, mogli da pokažu kako primarnoj
poljoprivrednoj proizvodnji dodati novu, višu vrednost, zasnovanu na čistom I zdravom
proizvodu.
Centar za organsku proizvodnju iz Selenče (COPS), koji okuplja bezmalo 200 članica i jedan je
od najorganizovanijih u zemlji, odveo je polaznike I u otvorene škole u Rumu i na Banstol, u
kojima je nastavu pratilo 25 organskih proizvođača.
U Rumi, odnosno Banstolu domaćini su bile porodice Sande i Lazara Klještanović, kao i Verica
i Nurdin Mujkanović, vlasnici organskih voćnih zasada oraha, kajsije i jabuke. Pokazali su kako
tehnologija u voćarskoj organskoj proizvodnji izgleda u praksi, od toga kako se zateže žica u
voćnjaku, vežu sadnice, proređuju plodovi, pa sve do itekako važnog dela ovog posla – ubiranja
plodova I plasmana na tržište. Jednako lepo iskustvo školarci su imali i u “Banstolki”, već dobro
poznatom seosko-turističkom domaćinstvu Marijane Hemun. Ovde su takođe imali prilku da
vide kako organska primarna proizvodnja, kada se u nju uloži sav trud, a i srce, može da stoji
rame uz rame konvencionalnoj, pa čak I da je premaši, proširvši se i na polja prerade, turizma…
Poljoprivrednici koji u čijim se domaćinstvima održavaju otvorene škole zapravo su “lid
farmeri”, koji svoja znanja I iskustva prenose manje iskusnim proizvođačima. Taj concept
pokazao se u svetu veoma uspešnim, a COPS ga kod nas primenjuje zahvaljujući projektu
realizovanom u saradnji sa FAO. Zapravo, teoretska predavanja i praktična škola organizuju se
po FAO metodologiji. Krovne škole osnovane su u Kisaču, Čurugu I Ljutovu, te Torku I Rumi, a
predavači, odnosno “lid farmeri” prelaze sa polaznicima raznovrsne teme – od agroekoloških
osnova organske poljoprivrede, kompostiranja, biološke zaštite, preko dorade i stvaranja dodate
vrednosti do strategije izlaska na tržište I preduzetničkih tema.
-Cilj je da se poljoprivrednicima pomogne da steknu znanja I veštine kako bi unepredili
proizvodnju ali I kako bi upravljali svojim gazdinstvima profitabilnije. Edukacije se odvijaju
tamo gde oni rade, odnosno na polju, to je njihova učionica. Ove škole zasnivaju se na
inovativnom, participativnom i interaktivnom pristupu učenju I zapravo su alternativni izvor za
pružanje savetodavnih usluga, umesto klasičnog “od vrha ka dnu” sistema – kaže za naš list
projektna menadžerka u COPS Biljana Viduka.
Po njenim rečima rad se odvija u grupama od dvedesetak poljoprivrednika koji diskutuju,
istražuju, analiziraju, naučeno primenjuju u praksi… Među “lid farmerima” su i Valeria Balint,
Gordana Forgić, Jovan Čurčić, Josip Mamužić, Tanja Mamužić, Jovan Popović, Nenad
Novaković, Vladimir Vozar…
S. Gluščević
Okvir:
Iz inkubatora u biznis
Centar za organsku proizvodnju Selenča priprema i materijal za učenje na daljinu koji će u 2016.
biti dostupan ne samo proizvođačima, članovima COPS, već i svim zainteresovanim za ovaj vid
poljoprivrede. Uspostavio je I Farm incubator organske proizvodnje u Selenči, u saradnji sa
Ambasadom Kraljevine Norveške na oko deset hektara. U inkubatoru je budućim proizvođačima
obezbeđeno zemljište u organskom statusu, semena, rasad, oprema.. Cela se proizvodnja odvija
pod okom eksperata na čiju podršku svakodnevno može da računa 16 porodica, to jest organskih
farmera koji su ušli u incubator. Što je najvažnije, I po izlasku iz inkubatora mogu da računaju na
podršku kada se samostalno upuste u vode organske proizvodnje.
Нема коментара:
Постави коментар