среда, 3. јун 2015.

Vojni sindikat objavio rat ministru odbrane


Predstavnici Vojnog sindikata Srbije tvrde da Bratislav Gašić sprečava sindikalno delovanje; iz Ministarstva odbrane odgovaraju da su sindikalci tražili službene prostorije i kola
Vojni sindikat Srbije podneo je u ponedeljak krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Bratislava Gašića zbog „sprečavanja političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i delovanja”, saopštili su predstavnici ovog udruženja. Isti postupak je, kako kažu, pokrenut protiv neimenovanog komandanta bataljona u Prokuplju.
„U prijavi se navodi da ministar odbrane od oktobra 2014. godine ispoljava negativan stav prema pripadnicima i predstavnicima sindikata, aktivno ometa rad i delovanje sindikata u sistemu odbrane tako što izbegava da stvori prostorno-tehničke uslove i potpiše prostorno-tehnički sporazum, od kojeg zavisi nesmetan rad i delovanje Vojnog sindikata Srbije”, stoji u saopštenju koje su predstavnici zaposlenih u Vojsci Srbije uputili medijima.
Oni su naveli da je ministar Gašić sedam meseci odugovlačio priznavanje reprezentativnosti Vojnog sindikata Srbije, iako Zakon o radu propisuje da je to trebalo da učini u roku od 15 dana. Takođe, sindikalci ističu da Gašić izbegava pregovore o zaključenju kolektivnog ugovora, iako je još u martu primio taj poziv. Predstavnicima sindikata se, kako kažu, uskraćuje pravo da učestvuju u izradi i donošenju propisa koji se tiču radnih prava i socijalnog statusa zaposlenih.
Iz Ministarstva odbrane oštro su demantovali tvrdnje Vojnog sindikata Srbije, ističući da su neosnovani i netačni navodi da ministar odbrane sprečava sindikalno udruživanje, jer u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije postoji osam sindikata.
Predstavnici resornog ministarstva su objasnili da je pomalo čudno to što je Vojni sindikat Srbije podneo zahtev za potpisivanje sporazuma sa ministrom odbrane, umesto sa komandantima brigada, koji su bili predstavnici poslodavca. Ostali sindikati su potpisali sporazume sa komandantima, a ne sa ministrom odbrane, objašnjavaju nadležni. U Ministarstvu kažu da su sindikalisti tražili da im ministar, sem prostorija i sredstava za rad, dodeli i dva službena vozila sa vozačima, a da Ministarstvo odbrane snosi troškove goriva, održavanja i registracije.
Sindikalci su u jučerašnjem saopštenju demantovali ove tvrdnje, navodeći da je reč o neistinama.
„Zakonom o radu jasno je predviđena obaveza poslodavca da svoje resurse stavi na raspolaganje sindikatu. Vojni sindikat Srbije deluje u celoj Srbiji, pa smo zatražili da nam se omogući korišćenje službenih vozila Ministarstva odbrane, kako bismo mogli da radimo u svim jedinicama. To je uobičajena pojava, a ove ’privilegije’ koriste predstavnici policijskog ili sindikata zaposlenih u zdravstvu. Planirali smo da iz svojih sredstava plaćamo amortizaciju, gorivo, vozače, pa čak i osiguranje”, objasnili su juče predstavnici Vojnog sindikata Srbije uz napomenu da nije bitno koliko sindikata ima u sistemu odbrane, već koliko njih je reprezentativno.
----------------------------------
Ministar odbrane neće biti nadležan za sindikate
Donošenjem novog Zakona o Vojsci Srbije (februar 2015. godine) stavljena je van snage Uredba o sindikalnom organizovanju, kažu u Ministarstvu odbrane. Zakonom je predviđeno da će se ubuduće sva pitanja u vezi sa sindikalnim organizovanjem i radom biti uređena novim Pravilom službe Vojske Srbije, koje se završava. Ubuduće ministar odbrane neće biti nadležan za sindikate u vojsci.
----------------------------------
Makedonci imaju najbolji sindikat, Francuzi bez sindikalnih prava
Od zemalja u okruženju najbolje organizovan sindikat imaju Makedonci, objasnio je Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije. Vojnici su u ovoj zemlji sindikalno organizovani 17 godina, a imaju čak i pravo na štrajk. U Hrvatskoj vojna lica nemaju pravo na sindikalno organizovanje, već samo civili zaposleni pri vojsci, a u Sloveniji se, kako kaže Antić, sindikalci sreću sa sličnim problemima kao u Srbiji. Poznato je da ni vojnici u Francuskoj nemaju pravo na sindikalno udruživanje, već mogu da budu aktivni u nekom od profesionalnih udruženja.
J. Popadić
 
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Vojni-sindikat-objavio-rat-ministru-odbrane.lt.html

Нема коментара: