понедељак, 1. јун 2015.

Državna funkcija: Tomina snajka!

Među brojnim državnim funkcijama u Srbiji, verovali ili ne, od pre tri godine uvedena je i funkcija „supruga sina predsednika RS“, ili narodski rečeno - Tomina snajka!

Nikolićevi sinovi, Branislav i Radomir, i snaje, Milena i Milica



Naime, na osnovu diskrecionog prava bivšeg ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića članovima šire porodice predsednika Srbije dodeljeni su diplomatski pasoši, u kojima su kao funkcije navedene i „sin predsednika RS“, „supruga sina predsednika RS“, „kćer sina predsednika RS“, „sin sina predsednika RS“...

Ko sve ima pravo na diplomatski pasoš

Prema Uredbi o izdavanju diplomatskih i službenih pasoša pravo na ovu putnu ispravu imaju predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine, predsednik i potpredsednici vlade, ministri, državni sekretari, predsednik Vrhovnog suda Srbije, guverner Narodne banke, načelnik Generalštaba Vojske Srbije. Diplomatski pasoš, po prirodi stvari, imaju i sve srpske diplomate, ali i članovi njihovih porodica. Takođe, privilegiju da koriste diplomatski pasoš imaju i svi narodni poslanici ukoliko to zatraže.
Ukupno devet članova porodice Nikolić, ne računajući Tomislava i Dragicu, koji imaju pravo na diplomatski pasoš, dobilo je od Ivana Mrkića ovu putnu ispravu. Mrkićeva odluka u neskladu je sa članom 9 Zakona o putnim ispravama, koji jasno ističe da je diplomatski pasoš „putna isprava koja se izdaje radi efikasnog obavljanja državnih poslova u inostranstvu, predviđenih međunarodnim pravom“.
S pravom se postavlja pitanje kakve to državne poslove u inostranstvu obavljaju obe snaje Tomislava Nikolića čiji diplomatski pasoši, na osnovu Mrkićeve odluke od pre tri godine, važe do avgusta 2017. Pomenuti Zakon dozvoljava da se diplomatski pasoš „može izdati i članu uže porodice lica kome je izdat takav pasoš, koji s njim živi u zajedničkom domaćinstvu i s njim putuje ili boravi u inostranstvu“, a „članom uže porodice u smislu ovog Zakona smatra se bračni drug i dete, odnosno lice koje je zakonom izjednačeno sa detetom“.
Iako ovaj Zakon ne predviđa starost deteta, u diplomatskoj praksi je da se pasoši izdaju supružnicima diplomata i deci do 26 godina starosti, ako su na redovnom školovanju. Nikolićevi sinovi koji su nosioci diplomatskog pasoša stariji su od 26 godina, a njihove supruge i deca, koliko je javnosti poznato, ne žive u istom domaćinstvu s predsednikom Republike.
Kabinet predsednika, odnosno njegova služba za informisanje, ne želi da komunicira sa našim novinama, tako da nismo u mogućnosti da dobijemo njihove odgovore da li će Radomir i Branislav Nikolić i njihove supruge Milena i Milica, vratiti državi diplomatske pasoše. Podsetimo, putnici sa diplomatskim pasošima na granici mogu da prođu preko reda, ne moraju da vade vize, ali i uživaju imunitet u inostranstvu ako počine neko krivično delo.
 
Kontroverzni biznismeni

Ivan Mrkić je, kako saznajemo, na osnovu diskrecionog prava podelio diplomatske pasoše i većem broju „biznismena“ na osnovu procene da će oni „zahvaljujući svojim poslovima i prodoru na nova tržišta doneti neku dobrobit zemlji“. Međutim, na osnovu uvida u spisak nosilaca diplomatskih pasoša koji je MSP dostavio na zahtev poverenika za informacije od javnog značaja, otkrili smo da među tim biznismenima ima i onih koje mediji nazivaju kontroverznim. Jedan od njih je i čovek koga su Ujedinjene nacije dovodile u vezu sa međunarodnim švercom oružja. Podsetimo, Mrkić je, verovatno zbog zasluga za porodicu Nikolić, po odlasku s funkcije u diplomatiji dobio uhlebljenje na savetničkom mestu u kabinetu predsednika Srbije!

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/drzavna-funkcija-tomina-snajka/99857
 

Нема коментара: