петак, 26. децембар 2014.

Ombudsman o slučaju nestalih beba

Beograd -- Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da je zadovoljan što su nadležna ministarstva odlučila da bude predložen poseban zakon za slučaj nestalih beba.

Zaštitnik građana izrazio je zadovoljstvo što su nadležna ministarstva odlučila da, radi rasvetljavanja svih okolnosti i utvrđivanja istine u slučajevima ''nestalih beba'', bude predložen poseban zakon, kako je to zvanično preporučio pre četiri godine.
Kako je navedeno, Saša Janković je tim povodom saopštio da je samo zakonom moguće ustanoviti privremeno telo sa jakim istražnim ovlašćenjima i nezavisnošću, što su osobine potrebne da bi se došlo do konkretnih rezultata i imao takav legitimitet da te rezultate porodice prihvate kao istinu.

''Zasluga je ministra zdravlja Zlatibora Lončara što je taj stav zaštitnika građana prihvaćen, a ne, kako je prvo saopšteno iz Ministarstva pravde, plan da to telo osnuje Vlada podzakonskim aktom'', saopštio je Janković.

Izveštajem Zaštitnika građana iz 2010. godine konstatovano je da je u prošlosti postojalo mnoštvo manjkavih i neusklađenih procedura koje nisu ni dosledno poštovane.

U izveštaju je konstatovano da je bilo neodgovornosti i aljkavosti u vođenju evidencija i dokumentacije i da nije bilo dovoljno poštovanja za prava roditelja na potpuno informisanje i odlučivanje, zbog čega se, bez mnogo dublje istrage u svakom pojedinačnom sumnjivom slučaju, ne može isključiti mogućnosti da neko nije nezakonito odvojio dete od roditelja i proglasio ga mrtvim.

Zaštitnik građana je zbog toga Izveštajem predložio donošenje posebnog zakona kojim bi se osnovalo privremeno nezavisno telo sa jakim istražnim ovlašćenjima, na šta se pozvao i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, kada je prihvatio prvu tužbu protiv Srbije u slučaju ''nestalih beba''.

U saopštenju se podseća i da je izveštajem Zaštitnik građana od nadležnih organa tražio da preduzmu niz mera kako bi se smanjila mogućnost nastanka novih spornih slučajeva, kao i da je najveći broj tih mera je u međuvremenu sproveden.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=12&dd=26&nav_category=12&nav_id=940841

Нема коментара: