петак, 26. децембар 2014.

Potrebno vreme za promene u medijima

BEOGRAD, 26. decembra 2014. (Beta) - Prelazak na projektno finansiranje i dovršetak privatizacije medija dugotrajan je proces i za suštinske promene u medijskoj oblasti biće potrebno vreme, ocenio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović.

"Mislim da treba biti realan, i što pre shvatimo da se radi o dugotrajnom procesu, biće bolje za sve nas. Sloboda medija i sloboda izražavanja se ne mogu uvesti ukazom", rekao je Obradović u intervjuu za portal EurAktiv Srbija.

On je rekao da su "devijacije u sistemu" tolike da će za suštinske promene u oblasti medija sigurno biti potrebno godinu dana i više.

Upitan da li NUNS s vlastima razmenjuje informacije o reformskom procesu, on je rekao da je u kontaktu sa Ministarstvom kulture i informisanja, ali da je za sada potpuno izostala saradnja s drugim ministarstvima čija je uloga veoma važna na planu medijskih reformi.

Saradnje, kako je naveo, za sada nema s ministarstvima privrede, finansija, trgovine, turizma i telekomunikacija, kao ni s ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

"Čini mi se da će upravo od njihovog angažmana umnogome zavisiti da li će ove promene biti sprovedene na vreme i da li će implementacija novog medijskog zakonodavstva biti samo formalna ili će suštinski medijska scena biti promenjena tako da onemogući drugačije vidove pritiska na medije", rekao je Obradović.

(Opširnije na www.euractiv.rs)

http://www.beta.rs/default.asp?tip=article&kategorija=vestidana&ida=3171799&id=&ime=

Нема коментара: