петак, 26. децембар 2014.

IZ TABLOIDA U DIPLOMATIJU: Kako preko noći postati ambasador Srbije

Saznajemo iz pouzdanih izvora iz Ministarstva spoljnih poslova saznaje da u tom ministarstvu radi veliki broj novinara koji su preko noći postali ambasadori ili diplomate. 

TABLOID

Darko Tanasković
Kako saznajemo, nekoliko ambasadora dolazi iz kontroverznog lista “Tabloid”. Kako kaže naš izvor,
nikome u MSP nije jasno zašto se ambasadori regrutuju baš iz tog problematičnog lista koji ne bira ni reči ni sredstva za otvoreno napadanje, vređanje i ponižavanje predstavnika vlasti.
Jedan od novinara “Tabloida”, Darko Tanasković, kako saznajemo, trenutno se nalazi na pripremama za odlazak u Pariz u “Unesko”.


Glavni i odgovorni urednik tog lista, Milovan Brkić, u pismu se lično zahvalio Tanaskoviću na dugogodišnjoj saradnji i poželeo mu “uspeh u radu”.

Tanasković je bio ambasador Slobodana Miloševića u Turskoj, ambasador DOS-a u Vatikanu i sada SNS-a u “Unesku” u Parizu.

- On je penzionisani profesor arapskoj jezika, koji nikad nije bio diplomata, niti je ikada savladao taj zanat, bez obzira na godine provedene na deviznim platama države Srbije. Tom “diplomati” je čak zabranjen ulaz u Tursku. U Vatikanu je odspavao čak sedam godina na plati od 4.000 evra, a niko nije primetio ni da imamo ambasadu tamo, kaže naš izvor.

Iako Tanasković nikada ranije nije ima direktne veze sa Ujedinjenim nacijama, ponovo je imenovan za ambasadora Srbije pri “Unesko”.

- Poznat je po radikalnim stavovima, nacionalizmu i rasizmu. Radi se o diplomati koji je predsednika Turske, Redžepa Erdogana, u jednom tekstu u “Tabloidu” upoređivao sa Hitlerom, dodaje izvor iz MSP.


Kako saznajemo, Tanasković je u MSP nedavno ubacio svoju ćerku i postavio je na diplomatsko mesto. Reč je o flagrantnom kršenju zakona i uredbi o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. Za ćerkino mesto nije raspisan konkurs, nikakvo radno mesto nije bilo slobodno niti je polagala stručne ispite.
Prema rečima našeg izvora, Tanaskovićeva ćerka još uvek nije otpuštena i pored lažnih priča o “racionalizaciji” radnih mesta. Otac penzioner i islamofob ide u Pariz na deviznu platu, a posao oko “Uneska” ionako ne zna, tako da, može da se odmara još pune četiri godine.

Goran Petrović je još jedan novinar problematičnog “Tabloida” koji se nalazi na ambasadorskoj funkciji.
Kako kaže naš izvor, Petrović je dugogodišnji saradnik “Tabloida”, bio je član i funkcioner LDP-a, a sada je u SDP-u Rasima Ljajića.

- Inače, u jednom broju “Tabloida” objavljena je i fotografija na kojoj Milovan Brkić, glavni urednik grli Petrovića. To sve nije smetalo da se Petrović direktno iz “Tabloida” prebaci bez konkursa u MSP i još dobije zvanje ambasadora! Iako nije diplomata, nikad nije polagao nijedan diplomatski ispit, nikad nije bio ni na jednoj službi i ne zna nijedan strani jezik. On je v.d. pomoćnika ministra za bilateralu, što je najvažniji sektor. Strance izbegava jer ne zna ni “dobar dan” da kaže ni na jednom jeziku osim srpskog, bosanskog i crnogorskog, otkriva naš izvor iz diplomatije.

Petrović je od ranije poznat po “diplomatskim” izjavama. Govoreći o napuštanju Čedinog LDP-a, Petrović je rekao da je Čeda “obična bitanga, patološki, bolesni prevarant, lopov, lažov i hohštapler”.

GLORIJA

Slobodan Vukčević
Kako sanznajemo, Slobodan Vukčević, kadar SPO-a, ima zvanje ambasadora, direktor je Direkcije za
susedne zemlje i poznat je kao “Voždovačke misterije”.

Vukčević se za ženski magazin “Glorija” pohvalio svojim kućnim ambijentom, što je sasvim neprimereno za državne službenike, a naročito ambasadore i diplomate.

U tekstu piše:

“Iza ulaznih vrata je sasvim neobičan prostor u kome se prepliću komadi i ukrasi iz raznih zemalja sveta. Tako srednjovekovna škrinja iz Boke Kotorske stoji tik pored autentičnog bara, rad čuvenog italijanskog slikara Malnatija koji pravi kolekcionarske komade, a rustične konzole služe kao postolja za raskošne lampe i neobične skulpture.”



Dušanka Šešelija u spavaćaci
Kako kaže naš izvor, Vukčević nikada nije krio svoju stranačku opredeljenost. Pre osam godina je izjavio da
će ostati veran Vuku Draškoviću i njegovom SPO. - Sada je klan SPO ponovo u velikom usponu, jer je Roksanda Ninčić, blizak saradnik Vuka Draškovića, postala državni sekretar u MSP, odnosno, zamenik ministra, i rutinski štiti sve saborce Vuka Draškovića u MSP koji ima dosta – Ognjen Pribićević, Vladimir Marić, Ivana Pejović, Ljubomir Mirković, Martin Simović, Radmila Buđen. Roksanda Ninčić nije diplomata, već novinar.

Odavno je vođa SPO klana, iako je imala izlet i avanturu sa DS-om. Vukčević se ponovo nada ambasadorskom mestu, iako se prošli put obrukao neznanjem i neradom, otkriva naš izvor iz MSP. Dušanka Šešlija je postala poznata po fotografijama u spavaćici! Magazin “Glorija” fotografisao je Šešliju kako u krevetu pozira u spavaćici.


Kako dodaje naš izvor, bivši ministar spoljnih poslova, Ivan Mrkić, preuzeo je Šešliju iz “devojačke gajbe” i postavio je u svoj kabinet. - Redovno su išli zajedno na sva službena putovanja. Na kraju ju je prošvercovao i u ambasadu Srbije u Španiji, iako ona nije diplomata niti zna španski, Tako da, ništa i ne zna niti mora da radi, ali devizna plata redovno stiže. To radno mesto ni ne postoji i dalje je štite Mrkić i Dačić, iako najavljuju laži o “postepenom vraćanju”.

Ni govora, i dalje je na deviznoj plati, a radno mesto ni ne postoji, dodaje izvor Teleprompter.rs blizak diplomatiji. Kako kaže, diplomata u spavaćici na krevetu je prava slika rasula srpske diplomatije, iako je bilo simuliranja uređenja. Tačno je samo da nisu produženi ugovori za Mariju Grujić, poznatija po sufiksu “CKM” i Nevenu Ljubić Lojović, ali je u MSP ostala rođena sestra Marije Grujić. Saznajemo da se masovno i nelegalno zapošljavanje u MSP nastavlja. Naš izvor kaže da je uredba o zabrani zapošljavanja u MSP služila za podsmeh, jer se baš tada najviše zapošljavalo. - Tako je Mrkić ubaciovao u diplomatiju na veliko, sistematski, pa čak u jednom danu više od 50 ljudi!

Nije jasno zašto još uvek nije pokrenuta krivična istraga jer se to plaća budžetskim novcem, a ne njegovim ili Šešlijinim, pita se naš izvor. Dodaje da se većina zaposlenih kolega nadala da će tradicija zapošlavanja najbliže rodbine nastaviti (kao što je Tanaskovic ubacio ćerku, Vladislav Jovanović sina, Rade Drobac sina, Rajko Ristić sina, Miloš Aligrudić ženu, Ljubiša Diković sina, Dragoljub Mićunović unuka, Verko Stevanović ćerku, Vladimir Todorić ženu) u duhu “moderne diplomatije” i da će ambasador u Kongu Radomir Živković (takođe iz klana SPO i Roksande Ninčić) zaposliti svoju ćerku Dejanu. Dejana ima baš sve kvalitete jednog diplomate. Možda i višak kvaliteta.



- Ona se ne hvali u javnosti da joj je tata ambasador, mada politički postavljen, nije profesionalac, ali to za SPO nema veze, jer nije baš niko iz tog klana, pa ni novinarka Roksanda Ninčić, pa je evo napredovala do zamenika ministra, ali razumljivo da Dejana voli tatu, kaže naš izvor. Inače, manekenska ćerka ambasadora Živkovića bila je u vezi sa Jovanom Vukotićem, koji se smatra vođom “škaljarskog klana”. On je krajem novembra meseca osuđen na godinu dana zatvora u Podgorici, zbog krivičnog dela ubistvo u pokušaju pomaganjem. Od transfera se ipak odustalo, pa je Dejana prešla na B92, umesto u MSP. Šteta.

MINISTARSTVO NEPISMENIH POSLOVA Prema rečima našeg izvora, u MSP je funkcionalna nepismenost standard. Saopštenja su puna gramatičkih i pravopisnih grešaka. “Finansiski”


“…sa u Budimpešti”


 “Nosioca” ili “nosilaca”?


- Teško je opisati nivo nepismenosti u depešama koje šalju ambasade. Zato i jesu tajne, jer bi se čak i javnost potresla i shvatila da je nivo tabloida i “Tabloida” prilično visok i nedostižan za “diplomate” u MSP, prema sadašnjem proseku zloglasne crvene trojke Dačić-Mrkić-Jeremić i to u trajnoj koaliciji SPS-DS-SPO, kaže izvor Teleprompter.rs iz MSP.

http://www.teleprompter.rs/iz-tabloida-u-diplomatiju-kako-preko-noci-postati-ambasador-srbije.html

Нема коментара: