петак, 26. децембар 2014.

Vatikan želi Srbiju u EU

Beograd -- Sveta stolica podržava evropski put Srbije s obzirom na to da je njena želja potpuna integracija
EU, izjavio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.


"Srbija samo može da zna da je podupirana sa jednim od najvećih autoriteta jer želja Svete stolice za potpunom integracijom Srbije je velika. Sveta stolica će čuvati i unapređivati tu mogućnost potpune integracije Evropske unije'', rekao je Hočevar u intervjuu agenciji Tanjug.

Povodom izjave poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje koji je nedavno u Strazburu rekao da Evropa mora ponovo da ojača, kao i da je svest o sopstvenom identitetu neophodna za početak pozitivnog dijaloga sa zemljama koje žele da postanu članice Evropske unije, posebno balkanskim državama, Hočevar je istakao da je taj stav Katoličke crkve važan zbog toga jer je moralni autoritet Svete stolice veliki.

Prvenstveno je, kaže, važno jer Sveta stolica redovno dobro komunicira sa ostalim državama.

''Znamo da je hrišćanstvo dalo to što je papa nazvao indentitetom Evrope i ako neka zemlja, kontitet ili narod zaboravi svoj indentitet time narušava ne samo sebe već i mogućnost dijaloga sa drugim zemljama. Zato je taj stav pape vavan: govori i o istoriji, ali i o nužnosti sadašnjeg momenta! Bez zajedništva Evrope sa zapadnim Balkanom naš kontinent ne može da ima prave budućnosti'', rekao je Hočevar.

Samo zajedno možemo da činimo Evropu, rekao je on i izrazio nadu da će papina preporuka svima koristiti i doneti snagu dijaloga, zajedništva i saradnje što je i najvažnije.

"Sada sve zavisi od same Srbije koliko će te odnose intenzivirati jer koliko će jača biti saradnja toliko jače možemo jedni drugima doprinositi", naveo je.

Govoreći o do sada mnogo puta pominjanom dolasku pape u Srbiju, Hočevar podseća da je poglavar Rimokatoličke izrazio spremnost za tu posetu jer je ona, kako je rekao, veoma važna za sve nas.

Svakako je važan odnos većinske Crkve. Sveti otac se želi normalno susretati sa svim patrijarsima, pa dakle i srpskim.

''Patrijarh predstavlja vrhovnu vlast jedne autonomne crkve i mora sam da izrazi želju i, dakle, ako njegova svetost patrijarh srpski izrazi tu želju nema sumnje da će sveti otac biti spreman da se susretne sa njim'', kazao je Hočevar.

Ukazao je i na važnu i iskrenu želju pape Franje da se susretne sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom.

I taj susret bi, prema njegovim rečima, imao veliko značenje jer sve što je papa Franja do sada izrekao u vezi sa ekumenizmom samo govori o tome kako je jedinstvo hrišćana važno! A govori i o njegovoj velikoj i iskrenoj želji da stvarno do tog susreta dođe.

Srpska pravoslavna crkva ima u tim dijalozima veliku ulogu i predstavlja most u saradnji Rimokatoličke crkve posebno sa nekim pravoslavnim crkvama.

Papa Franja je, kaže Hočevar, vrhovni poglavar Katoličke crkve, ali i centralna ličnost čitavog hrišćanstva i suvereni poglavar jedne male države, pa je zato uobičajeno da ga u posete pozivaju predstavnici većinske crkve, ali i države.

''Dovoljno je, kao što se dogodilo u drugim zemljama, da većinske pravoslavna crkva kaže da papu neće lično pozivati ali da prihvata da Sveti otac dođe'', rekao je Hočevar napomenuvši da će, ipak, biti onako kako većinska crkva vidi da je za nju korisno.

Za odnos Rimokatoličke crkve i SPC kaže da je dobar, ali da ga treba usavršiti sistematskim, redovnim dijalogom što znači da uvek ima predviđenih tema o kojima se razgovara. Do toga će, smatra, lakše doći nakon Svepravoslavnog sabora.

''Očekujemo da će to biti 2016. godine. Tada će Svepravoslavni sabor sigurno razgovarati o svim međusobnim odnosima. Onda će svakako biti taj naš dijalog mnogo lakši. Sada je Katoličkoj crkvi teže da razgovara sa svim pravoslavnim crkvama jer i među njima postoji različitih stavova o nekim praktičnim pitanjima'', rekao je Hočevar.

Katolički biskupi, prema njegovim rečima vode aktivan dijalog sa vlastima u Srbiji. Puno toga je, kaže, učinjeno, ali se mnogo toga još očekuje.

Kao dobar primer saradnje on je naveo pomoć Karitasa poplavljenim područjima.

''Karitas je u ovoj godini poplava imao dva velika programa - urgentni kada se pomoglo da se spašavaju goli životi u kome je Katolička crkva preko Karatisa darovala najmanje million evra i rehabilitacioni program koji će trajati do kraja februara. Tada planiramo treći projekat koji će biti preventivnog karaktera'', obijasnio je beogradski nadbiskup.

Cilj tog projekta je da se spreče velike prirodne katastrofe i to ne samo na materijalnom području, već je informisanjem potrebno da se pripremaju ljudi kako bi mogli sami prevenirati neke događaje, odnosno posljedice.

Tako bi, prema njegovim rečima, Obrenovac, simbol najveće katastrofe, trebalo da postane simbol prevencije pa su za početak godine planirani okrugli stolovi kako bi se promovisala sveopšta refleksija šta mogu učiniti svi.

Hočevar povodom božicnih i novogodišnjih praznika kaže da je u ovom istorijskom momentu najvažnije da svi jedni u drugima gledamo dostojanstvo koje nam Isus daje i da intezivno razvijamo međusobne odnose.

Smatra da je u Srbiji posebno to važno i da je upravo tu posebna šansa jer postoje različite tradicije, manjine bilo nacionalne bilo konfensionalne.
''Ako je među svima nama vrlo dobar odnos to je najbolje iskustvo za budućost. Migracije su danas velike i ukoliko jače uspostavimo sada i ovde te međusobne odnose bićemo najbogatiji za budućnost u Evropi gde će biti mnogo te različitosti na svim područijima'', rekao je Hočevar.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=12&dd=26&nav_category=12&nav_id=940797

Нема коментара: