петак, 26. фебруар 2016.

U dve partije za samo 15 dana

Od poslednjih izbora 2012. godine više od polovine kruševačkih odbornika promenilo stranački dres. Radoslav Komlenović pristupio Pokretu levica Srbije, pa se posle dve sedmice vratio u JS VIŠE od polovine među 70 odbornika Skupštine grada Kruševca promenilo je stranački dres od poslednjih izbora maja 2012, a pristupanje drugim partijama beleži se na svim nivoima, od "običnog" članstva do funkcionera.
Radoslav Komlenović, dugogodišnji lokalni lider Jedinstvene Srbije, otišao je korak dalje, pa je postavio svojevrstan rekord samo kratko boraveći u "nematičnoj stranci". On je 8. februara potpisao pristupnicu Pokretu levica Srbije, a 23. februara obelodanio povratak u JS, gde je bio predsednik Okružnog odbora.
- Napravio sam grešku, doneo sam ishitrenu odluku posle nekih nesporazuma u stranci, ali na sreću, i mene i stranke, to smo uspeli da prevaziđemo kao jedna dobra porodica - istakao je Radoslav Komlenović, u prostorijama JS, opisujući sebe kao "impulsivnog čoveka".
A pre samo 15 dana, Komlenović je kao levičar rekao da je predlagao Gradskom odboru izlazak iz vladajuće koalicije, jer je u poslednje dve godine šest fabrika otišlo u stečaj, umanjena su izdvajanja za nezaposlene porodilje, poljoprivredu i sport. Opisivao je tada Pokret levice kao "novu šansu i snagu", "novu iskru", "svetlost na kraju tunela".
Iako je po "dužini" ekskurzije u drugom taboru bio rekordno kratko, Komlenovićev transfer nije usamljen u ovdašnjem političkom životu. Neretko ni članovi pojedinih stranaka u lokalnom parlamentu nemaju jasan uvid u tačan sastav odborničke grupe, pa se prebrojavaju pred svaku sednicu. Prelazi se iz opozicije u vlast, iz vlasti u opoziciju, unutar vladajuće koalicije, a ponekad i nakon promene više stranaka, odbornik se odluči da nastupa samostalno. Uredno se pratilo i "cepanje" stranaka u centrali.
KOMISIJA ZBOG drastične promene stranačke pripadnosti na skupštinskoj sednici zakazanoj za 1. mart raspravljaće se i o prilagođavanju sastava u Gradskoj izbornoj komisiji. Budući da su se naprednjaci bezmalo udvostručili u parlamentu, imaće prava na četiri člana komisije i predsednika, dok će po jednog predstavnika u GIK imati Dr Katančević - Promene, DS, Samostalni DSS - Pokret veterana, SPS, JS, ZZS.
- Imate prelaske za račun zapošljavanja člana porodice ili privatnog posla, pritisci su veliki - navodi Desimir Pavlović, šef odborničke grupe DS, koji je od 1996. godine u ovoj stranci. - Uglavnom se stranke menjaju kao fudbalski klubovi, jer ovo komercijalno doba zapostavlja ideologiju. A potrebno je biti vitez i kada se gubi.
Koliko je prekrojena izborna volja "čarapana" najbolje svedoči podatak da je 2012. godine, lokalna vlast pripala koaliciji SNS i dr Katančević sa po 19 mandata, SPS i JS su imali zajedno 14 odbornika, dok je šest odbornika bilo u taboru DSS. U opoziciji su ostale demokrate sa 12 mandata. Danas je u SNS - SDP čak 31 odbornik, SPS ih ima sedmoro, JS(5), a umesto DSS, sada je deo vlasti uzeo Samostalni DSS - Pokret veterana (5). U opoziciju se preselio Pokret "Dr Katančević", koji je spao na šest mandata, petoro ih je u DS, koliko ih je i u međuvremenu formiranom ZZS. Odborničku grupu nemaju dva odbornika SNP, odbornik DSS, bivši URS-ovac, jedan "republikanac", kao i odbornik SDS lidera Borisa Tadić, koji je u parlament ušao na listi "Izbor za bolji život" (DS)!
Povratnik Radoslav Komlenov
MNOGI PREĆUTALI MANDAT
ODBORNIČKE grupe "Zajedno za Srbiju - Zajedno za Kruševac" i DS predlagale su lane da se smanji broj odbornika u Skupštini grada na barem 50 predstavnika naroda, što zbog uštede na dnevnicama, što zbog činjenica da dobar deo odbornika prosto samo ćuti na sednicama.
- Za kruševačku skupštinu je idealno da na 2.200 glasača imamo jednog odbornika i sve preko tog broja nije dobro u ovom trenutku - iznosio je više puta Miodrag Đidić, šef Odborničke grupe ZZS-ZZK.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:592664-U-dve-partije-za-samo-15-dana

Нема коментара: