петак, 26. фебруар 2016.

И ОН СТАО НА „ПУТ НАПРЕТКА“: Руше кућу Ђуре Јакшића!

Славица Ђорђевић, помоћница за културу градоначелника Крагујеваца, поново је данас изјавила да градске власти планирају да руше кућу у којој је живео уметник Ђура Јакшић у том граду. Како је наведено, градске власти планирају да сруше кућу ради изградње саобраћајнице.
Кућа у којој је овај српски песник и сликар становао две године, док је предавао у крагујевачкој гимназији, биће срушена, а на њеном месту, према најновијим плановима надлежних, наћи ће се саобраћајница.
Славица Ђорђевић, помоћница градоначелника за културу, каже да ће се на том месту наћи и обележје посвећено познатом уметнику. „Чесма или биста Ђуре Јакшића уз стављање и пригодне табле о подацима када је боравио у Крагујевцу била би солидан начин да обележимо присуство таквог једног песника и сликара у Крагујевцу“, сматра она. Рушење куће Ђуре Јакшића први пут се помиње 2009. године.
Од тада у локалној самоуправи тврде да се стручна јавност сагласила да кућа у којој је познати романтичар становао нема значај да би била под заштитом државе као споменик културе. Прво се говорило да ће ту нићи реплика куће, потом стамбено-пословни објекат, а најновији план је – улица.


http://www.pravda.rs/2016/02/26/i-on-stao-na-put-napretka-ruse-kucu-djure-jaksica/

Нема коментара: