субота, 12. децембар 2015.

RASULO: Dačiću, čemu ti služe ovi neradnici

Uprava za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova nema ni šefa ni konkretne poslove, a pomoćnici direktora dobijaju enormne plate. Srbi iz regiona i dijaspora koja godišnje u našu zemlju šalje oko dve milijarde evra nemaju adresu na koju mogu da se obrate
BEOGRAD - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu već godinu i po dana nema direktora niti konkretna zaduženja, ali njeni zaposleni sve vreme formalno dolaze na posao i dobijaju plate.

Pritom, pomoćnici direktora mesečno primaju oko 120.000 dinara iako nemaju konkretne nadležnosti, niti je zapravo jasno šta je njihov posao, dok se u isto vreme gomilaju nerešeni problemi sa Srbima u regionu i dijaspori, koja godišnje u ovu zemlju pošalje oko dve milijarde evra.

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu uspostavljena je u aprilu prošle godine, nakon formiranja vlade premijera Aleksandra Vučića, kada je prestala s radom Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koju je vodila Slavka Drašković. Po formiranju, uprava je prešla u nadležnost Ministarstva spoljnih poslova i ministra Ivice Dačića, ali ni do danas nije imenovan njen šef.

Široko

U međuvremenu, sem Draškovićeve, ostali su skoro svi najviši rukovodioci koji i dalje primaju, za srpske prilike enormne plate. Tako u kancelariji sede pomoćnici direktora koji mesečno dobijaju oko 120.000 dinara.

Jedan od pomoćnika je i Rastko Janković, široj javnosti poznatiji kao pevač i glumac, koji je 2013. postavljen za pomoćnika direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u sektoru za kulturu, ali je na toj poziciji i posle smene Slavke Drašković. Takođe, na funkciji pomoćnika su i Nikolina Popović Milatović i Vukman Krivokuća.

Na zvaničnom sajtu uprave stoji da je u tom državnom organu zaposleno 26 ljudi, od toga tri državna službenika na položaju i 23 državna službenika na izvršilačkim radnim mestima.

Prema rečima poslanika Aleksandra Čotrića, člana Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu i potpredsednika SPO, zbog ove situacije srpska dijaspora nema adresu u Srbiji kojoj može da se obrati.
- Zaposleni dolaze na posao, ali rade bez plana aktivnosti, zakonskih predloga i redovnih konkursa za pomoć organizacijama dijaspore. Ova situacija otežala je i usporila proces zbližavanja matične države i dijaspore, napore rasejanja da očuva nacionalni, jezički i verski identitet, ekonomsku saradnju naših ljudi iz sveta sa Srbijom i uključivanje iseljeništva u društveni, politički, privredni i kulturni život zemlje iz koje potiču - konstatuje Čotrić.

Bez odgovora

Poslanik i predsednik Saveza Srba u regionu Miodrag Linta ističe da je skupštinski Odbor za dijasporu više puta Ministarstvu spoljnih poslova ukazivao na problem s upravom.
- Očekujem da se u naredna dva meseca imenuju direktor i zamenik. Dobili smo uverenje, jedino nam preostaje da sačekamo da uprava konačno počne da radi u punom kapacitetu - kaže Linta.

Kurir je povodom ove teme kontaktirao s Upravom za dijsporu i Ministarstvom spoljnih poslova, ali nam ni posle 10 dana nisu stigli nikakvi odgovori.

http://www.kurir.rs/vesti/politika/rasulo-dacicu-cemu-ti-sluze-ovi-neradnici-clanak-2055759

Нема коментара: