субота, 12. децембар 2015.

35 put do priznanja Kosova

BEOGRAD - Predstavnici Demokratske stranke Srbije i Državotvornog pokreta Srbije ocenili su danas da otvaranje poglavlja 35 u pregovorima sa Evropskom unijom služi da se Srbija i "de jure" obaveže da će priznati nezavisnost Kosova.
"Potpisivanje sporazuma o punoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova bio bi akt krajnjeg priznanja kosovske nezavisnosti, koji Vlada Srbije de fakto sprovodi od 2008. godine, a posebno od potpisivanja Briselskog sporazuma", ocenilii su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Medija centru, a preneto je u saopštenju.
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić podsetio je da je pregovarački okvir koji je Vlada Srbije usvojila u januaru 2014. godine u tački 23. predvideo da Srbija i Kosovo treba da potpišu obavezujući pravni akt o potpunoj normalizaciji odnosa.
"Potpisivanje takvog sporazuma cilj je i pregovaračkog poglavlja 35", rekao je Samardžić i ukazao na to da "domaća javnost nije imala priliku da vidi pregovoračku platformu koju je Evropska unija dostavila Srbiji".
"Jedino što znamo je da je platformu predsednik Vlade Aleksandar Vučić okarakterisao kao 'grozan papir'. Očigledno je da će Vlada Srbije činiti dodatne ustupke i sprovoditi obaveze koje ima prema Evropskoj uniji i SAD, a da Srbija od toga neće imati nikakve koristi. Srbija nikada neće postati član EU jer se EU neće širiti", rekao je Samardžić.
Član Predsedništva Demokratske stranke Srbije Slaviša Ristić rekao je da je kosovska tema u srpskim medijima vrlo slabo zastupljena, jer predstavnicima vlasti ne odgovora da se o tome govori i piše.
On je optužio direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić da državnu funkciju obavlja isključivo u partijskom interesu Srpske napredne stranke.
"Đurić ide po Kosovu i Metohiji i pravi predstave o kolektivnom učlanjivanju građana u SNS. U Zubinom Potoku u SNS se navodno učlanilo 2.500 Srba, iako u opštini ima oko 5.5000 birača. Ako ovako nastavi, SNS će na Kosovu imati više članova nego što je preostalog srpskog življa. Celokupni smisao očiglednih manipulacija i laži je da se prikaže da su Srbi sa Kosova i Metohije oduševljeni politikom predsednika Vlade Srbije, što je potpuno netačno", rekao je Ristić.
Ristić je izjavu Marka Đurića da je "otvaranje poglavlja dobra vest za Srbe" ocenio kao "vrhunac cinizma i političkog bezobrazluka", jer je očigledno da "Evropska unija ne brine o interesima Srbije, a posebno ne o interesima Srba sa Kosova i Metohije".
Član predsedništva Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić kritikovao je aktuelnu vlast zbog, kako je ocenio "podaničkog odnosa prema EU i SAD".
"Predstavnici vlasti ne pominju pitanje povratka 200.000 prognanih Srba, ne pominju pitanje otete i uzurpirane srpske imovine, niti povratak na Kosovo 1.000 pripadnika vojske i policije", ukazao je Jakšić.

http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/dss-i-dps-poglavlje-35-put-do-priznanja-kosova_668505.html

Нема коментара: