понедељак, 30. новембар 2015.

Živimo u strahovito spinovanoj stvarnosti

BEOGRAD - Mi živimo u jednoj strahovito spinovanoj stvarnosti, u kojoj, na žalost, ima politizacije i zloupotrebe najviših državnih tema, izjavio je danas politički analitičar Cvijetin Milivojević povodom "medijskog rata" nekih tabloida i jedne televizije, a za koji vlast tvrdi da predstavlja pokušaj rušenja aktuelne Vlade Srbije i uvod u destabilizaciju zemlje.
Milivojević je, gostujući u emisiji "Pravi ugao" Radio-televizije Vojvodine, rekao da kada neko preti ubistvom najviših državnih funkcionera, to je vrlo ozbiljna tema, i da to nije tema za manipulaciju, čak ni od strane vladajuće koalicije i vladajuće stranke.
Podižu rejting na spinovanoj stvarnosti
"S obzirom na činjenicu da deo sadašnje vlasti živi i podiže rejting upravo na spinovanoj stvarnosti, uz pomoć "PR konsultanata", mada se oni ne bave PR-om, već klasičnom propagandom i indoktrinacijom, a u svoj bližoj prošlosti su se već bavili ovim temama, ništa ne treba da nas čudi", dodaje on.
Milivojević objašnjava da je bivši britanski premijer Toni Bler bio predstavljen kao savetnik u formiranju stručnih timova u okviru kabineta premijera Aleksandra Vučića, te da se radi o čoveku koji je naveo snage NATO da na osnovu lažnih optužbi bombarduju Irak.
"Kad imate takvog savetnika, normalan građanin se pita da li je sve ovo tačno. Bojim se da ta neverica može izroditi nešto drugo, da se olako postavimo prema eventualno ozbiljnoj pretnji", smatra on.
Drugi sagovornik u emisiji, politički analitičar Dejan Vuk Stanković, objašnjava da svaki politički proces koji nas udaljava od regularnog političkog život i redovnog funkcionisanja institucija predstavlja neku vrstu destabilizacije.
"Kada imate premijera koji samoinicijativno odlazi u policiju da se podvrgne testiranju na poligrafu, pri čemu su iznete vrlo teške optužbe za krivično delo prinude, možemo da kažemo da se radi o obliku političke destabilizacije", kaže Stanković.
Destabilizacija vlade ne znači i destabilizaciju države
I Cvijetin Milivojević se slaže sa ocenom da ima elemenata destabilizacije, koja je započeta mnogo ranije, ali da destabilizacija vlade nikako ne znači i destabilizaciju države.
"Nedavno smo imali hapšenje Andreja Fajgelja koji je optužen za rušenje ustavnog poretka, a pod tim možete definisati sve i svašta. Da li je kršenje ustavnog poretka to što je neko parafirao sporazum kojim prihvata da 15 odsto teritorije neće biti deo Srbije i da dva miliona građana te teritorije više neće biti deo države Srbije", pita se on.
Odgovarajući na pitanje koji su to "političko-kriminalno-tajkunsko-medijski" akteri koji su apostrofirani kao zamajac destabilizacije zemlje, Stanković objašnjava da je to preširoka definicija koja nas ostavlja da "lebdimo u neodređenosti" i da je slobodno interpretiramo.
Sa druge strane, Milivojević smatra da se sa ovim stvarima nije šaliti, jer smo i pre ubistva premijera Zorana Đinđića imali niz političkih ubistava kao vid političkog nasilja, te da umesto da zaštite premijera, deo aktuelne vlade se bavi ugrožavanjem građanskih i fizičkih sloboda ljudi.
"Politika je borba za vlast i da bude srušena ova vlada, motiv ima svako ko nije glasao za nju. Da li to znači da su sve stranke opozicije potencijalno deo zavereničkog klana, ali i svi intelektualci i javne ličnosti... ja mislim da nisu", zaključuje on.
Istraga tužilaštva od ključne važnosti
Stanković smatra da je najavljena istraga tužilaštva od ključne važnosti, ne samo po pitanju priče o ugrožavanju bezbednosti premijera, nego i po pitanju vlasničke strukture lista Kurir, neplaćenih poreza i td.
"Medijski efekat je već napravljen u javnosti, ali sve to, medijske efekte, političke okolnosti i uticaj različitih grupa, treba razlikovati od povrede zakona", ističe Stanković.
Milivojević kaže da želi da veruje da će se državni tužilac Zagorka Dolovac zaista angažovati i da će Tužilaštvo konstatovati da nije bilo razloga za uznemirenje, ali "da li će se to zaista desiti, ne mora da znači".
Milivojević smatra da je jučerašnja konferencija za medije ministra policije Nebojše Stefanovića, sa naoružanim pripadnicima policije kao ikonografijom, jeste preteća poruka građanima Srbije.
Vlada stabilna, kritika nije pokušaj državnog udara
Stanković kaže da Vlada Srbije jeste stabilna, što pokazuju i rezultati lokalnih izbora, te da se nikada do sada nije desilo da imamo vladu sa tako velikom podrškom, kao što ima kabinet Aleksandra Vučića.
"Drugo je reakcija Vlade na izazove iz medijskog polja koji dovode u pitanje kredibilitet pojedinih ljudi iz okruženja premijera, gde vidimo da postoji osetljivost na destabilizaciju iz medijsko političkog polja", ocenjuje on.
I Milivojević potvrđuje da pojedini ministri svaku kritiku, pa i dobronamernu, shvataju kao pokušaj državnog udara.
SNS - I najbolja patriotska i najbolja evropska opcija
Komentarišući optužbe na račun američkog ambasadora i potpredsednice vlade Zorane Mihajlović, Milivojević kaže da su to besmislice za SNS koja je zahvatala u biračkom telu i s'leva i s'desna, ne izjašnjavajući se ni o jednom pitanju konkretno.
"Oni su u percepciji bivšeg radikalskog birača bili najbolja patriotska desna opcija, a u svesti evropejskog birača su bili Evropejci koji će nas najbrže odvesti u EU. Kada ste u poziciji da tako dolazite na vlast, onda u jednom trenutku morate da se izjasnite", objašnjava on.
Milivojević ističe da je na predsednika Tomislava Nikolića otvoren lov već godinu i po dana, da tabloidi svakog dana vode kampanju protiv njega, ali da niko iz Vlade Srbije nije reagovao.



http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/milivojevic-zivimo-u-strahovito-spinovanoj-stvarnosti_664854.html

Нема коментара: