понедељак, 30. новембар 2015.

NEMCI NISKO UDARAJU PUTINA: Ti si rasista i nasilnik!

BERLIN – Nemački list „Die Welt“ je objavio tekst u kojem ocenjuje da glavno oružje Vladimira Putina u Evropi nije ruska armija, nego „evropski nacionalizam“. 

Promovišući ksenofobiju i rasističke ideje, Kremlj zadobija podršku nacionalista širom Evrope, piše nemački list.
To je velika opasnost za jedinstvo Evropske Unije, navodi se u tekstu.
Pre dve godine se desio Majdan u Ukrajini, a to je za Putina bilo veliko poniženje, kaže se u tekstu i dodaje da je Putin odgovorio maksimalnim nasiljem.
„Putin je aneksirao Krim i otpočeo rat u Ukrajini.“ – navodi autor teksta Alan Pozener i dodaje da je „ruska armija zapravo tigar od kartona“.
Glavno oružje Vladimira Putina u Evropi nije ruska armija, nego evropski nacionalizam, piše Pozener.
Antievropska i ksenofobična udruženja širom Evrope podržavaju Putina i gaje simpatije prema „autoritativnom sistemu vladavine Vladimira Putina“.
Viktor Orban, Nacionalni front Marin Le Pen, PEGIDA, neka su od imena koje Pozener nabraja kao simpatizere Putina u Evropi.

http://www.pravda.rs/2015/11/29/nemci-nisko-udaraju-putina-ti-si-rasista-i-nasilnik/


 PUTINA JE TEŠKO PREDVIDETI: BBC analizirao ponašanje ruskog predsednika 


Uticajni britanski medij piše o ruskom predsedniku i njegovoj reakciji na terorističke napade koji su ciljani na Rusiju i njen narod, a koji su sve učestaliji u poslednjih nekoliko godina
Reakcije ruskog predsednika Vladimira Putina u kriznim situacijama teško je predvideti – nakon što su turske snage oborile ruski avion vrlo brzo je izrazio ljutnju, ali u pojedinim teškim situacijama ponaša se “krajnje neočekivano”, objavio je BBC.
Samo nekoliko sati po obaranju ruskog borbenog aviona su-24, Putin je na sastanku sa jordanskim kraljem Abdulahom taj incident nazvao “zabadanjem noža u leđa”, što su prouzrokovali “saučesnici terorista“.
Zapretio je i da će taj incident prouzrokovati “ozbiljne posledice” u odnosima Rusije i Turske.
Putinova retorika je eksplozivna, navodi BBC, napominjući da ruski predsednik, međutim, obično ne reaguje tako brzo na napade na Rusiju i njen narod.
BBC podseća da je posle bombaškog napada, u decembru 2013. godine u Volgogradu kada je poginulo 30 osoba, Putin čekao dva dana i tek onda “prekinuo tišinu”, ističući da će “teroristi biti uništeni”.
Slično je reagovao i posle obaranja ruskog putničkog aviona iznad Egipta, kada su 224 osobe poginule.
Tragedija se dogodila 31. oktobra, a Putin se oglasio tek 2. novembra kada je u televizijskom obraćanju izrazio saučešće porodicama žrtava.
Mnogi korisnici društvenih mreža kritikovali su takvo ponašanje ruskog predsednika, a neki su komentarisali da je “minut ćutanja ruskog predsednika trajao je više od jednog dana”.
Na samitu G20 u Turskoj, 16. novembra, kada su novinari pitali Putina da prokomentariše istragu o toj tragediji, on je odgovorio da je previše rano za donošenje zaključaka, a tom prilikom izgledao je smireno i opušteno, piše BBC.
Ipak, nekoliko časova kasnije, na kasnom večernjem sastanku sa zvaničnicima službe bezbednosti u Kremlju, kada je i potvrđen uzrok tragedije, njegovo ponašanje se iz korena promenilo.
Gledajući direktno u kameru, praveći pause i uz povremene uzdahe, Putin je saopštio da će kriminalci, koji su izveli napad, biti uhvaćeni i kažnjeni.
Kremlj je tada saopštio da je njegov govor bio snimljen kasno u noć 16. novembra, ali je objavljen na kanalu “Rusija 24″ tek narednog jutra u 11 sati.

http://www.telegraf.rs/vesti/1878885-putina-je-tesko-predvideti-bbc-analizirao-ponasanje-ruskog-predsednika-foto-video

 PUTIN IZBACUJE SOROŠA U Rusiji zabranjen Fond "Otvoreno društvo" 


Rusko državno tužilaštvo utvrdilo je danas da Fond Otvoreno društvo Džordža Sorosa (Open Society Foundations) i Fondacija OSI (OSI Ašistance Foundation) "nisu poželjni u Rusiji", jer predstavljaju "pretnju ustavnom poretku Rusije".
Portparolka tužilaštva Marina Gridnjeva izjavila je Interfaksu da je odluka doneta na osnovu zahteva Saveta federacije (gornjeg doma parlamenta) o uključivanju tih organizacija u "patriotsku stop-listu", odnosno listu nepoželjnih NVO. Ona je podsetila da je "stop-listu" utvrdio Savet federacije 8. jula ove godine.
 
- Utvrđemo je da rad Fonda Otvoreno društvo i Fondacije OSI predstavljaju pretnju ustavnom poretku Rusije i bezbednosti države - navela je Gridnjeva, dodajući da je odluka poslata Ministarstvu pravde Rusije kako bi te dve organizacije uključilo u spisak nepoželjnih stranih i međunarodnih nevladinih organizacija.
 
Gornji dom ruskog parlamenta, Savet federacije, objavio je 8. jula spisak 12 stranih nevladinih organizacija, većinom američkih, koje mogu biti proglašene nepoželjnim u Rusiji.
 
Taj spisak upućen je na proveru Državnom tužilaštvu, Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu pravde. Ako ti organi, čiji su predstavnici učestvovali u pripremi spiska, utvrde da su sporne NVO radile u suprotnosti s ruskim zakonima, njihov rad se u zemlji zabranjuje.
 
U takozvani patriotski stop-spisak koji je Savet federacije pripremio u saradnji s nadležnim ministarstvima ušli su Otvoreno družtvo Džordža Sorosa, Nacionalni fond za demokratiju, Međunarodni republikanski institut, Nacionalni demokratski institut za međunarodna pitanja, Fond Makarturova, Fridom Haus (Freedom House), Fond Čarlsa Stjuarta Mota, Fond obrazovanje za demokratiju.
 
Na listi organizacija za koje Savet federacije tvrdi da se njihov rad sastoji u uticaju na političku situaciju u Rusiji, našli su se i Istočnoevropski demokratski centar, Svetski kongres Ukrajinaca, Ukrajinski svetski koordinacioni savet, Krimska misija za ljudska prava.
 
Navodi se da se te NVO finansiraju iz budžeta stranih država, što daje osnova da se govori o "mekoj agresiji" protiv Rusije i njenog naroda.
 
U zahtevu se navodi da se na spisku nalazi niz organizacija "poznatih po anti-ruskom angažmanu" i predlaže se da se proglase nepoželjnim na teritoriji Rusije.
 
Prethodno je, u junu ove godine stupio na snagu zakon kojim strane NVO mogu da se proglase napoželjnim na teritoriji Rusije.
Rusko tužilaštvo je ranije zabranilo rad američkog fonda Makarturova.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/610365/PUTIN-IZBACUJE-SOROSA-U-Rusiji-zabranjen-Fond-Otvoreno-drustvo

 Crna Gora u iščekivanju odluke NATO-a

Crna Gora, politički podeljena u vezi sa eventualnim članstvom u NATO, u iščekivanju je odluke ministara zemalja Severnoatlantskog saveza da li će biti pozvana u članstvo te alijanse.
Odluka bi trebalo da bude doneta na ministarskom sastanku koji počinje u utorak, a crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić dan uoči tog skupa rekao je da treba očekivati "dobre vesti" iz NATO-a.
Lukšić je sinoć u intervjuu za podgoričku Atlas televiziju rekao da mu nije poznato da li je predsednik Francuske Fransoa Oland o članstvu Crne Gore u NATO-u nedavno razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Rusija se otvoreno protivi ulasku Crne Gore u NATO, a u tom smislu nedavno je ruska Duma usvojila rezoluciju sa upozoravajućim ocenama o posledicama pozivnice za članstvo, kako za Crnu Goru, tako i za odnose Rusije i NATO.
Crnogorski zvaničnici više puta su isticali da među zemljama-članicama NATO postoji visok stepen saglasnosti o potrebi da Crna Gora bude pozvana u članstvo Severnoatlantskog saveza.
Ipak, niko još nije saopštio i o tome postoji nedoumica kako će na ministarskom sastanku o Crnoj Gori glasati Francuska.
Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić nedavno je rekao da će Crna Gora od 1. decembra ove godine biti ne samo zemlja Zapadnog Balkana, nego, kako je naveo, "zapadna zemlja".
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ranije je rekao da je siguran da će Crna Gora dobiti pozivnicu za punopravno članstvo u NATO.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg više puta je istakao da je Crna Gora postigla dobre rezultate koji je kandiduju za novu članicu tog saveza. Da će Crna Gora biti pozvana u NATO uveravaju ovih dana i ambasadori nekih zemalja u Podgorici, posebno Mađarske i Slovačke.
Crnogorska vlast, ipak, najviše se nada da će na ostale članice NATO-a presudno uticati stav SAD, čiji je potpredsjednik Džozef Bajden najavio podršku Crnoj Gori. Nemačka je, takođe, nagovestila da će glasati za pozivnicu Crnoj Gori.
Lider opozicione stranke Demos Miodrag Lekić upozorio je da crnogorska vlast "prerano slavi" moguću pozivnicu za članstvo u NATO.
Lekić je podsetio da je i 2014. godina bila proglašena "NATO godinom".
Prema rečima Lekića, i ova godina je bila "NATO godina", a verovatno će tako biti označena i 2016. Vladajuće partije, kako je Lekić naveo, to će iskoristi za predizbornu kampanju, uoči očekivanih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

http://www.novimagazin.rs/svet/crna-gora-u-iscekivanju-odluke-nato-a


Putinova odmazda i na fudbalskom terenu: Turci ne smeju u Rusiju, Rusi ne smeju da posluju u Turskoj


Karadeniz, ipak, ostaje u Kazanju, ali bi Umar Nijase mogao da plati cenu ni kriv ni dužan
"Ne meštajte politiku i sport", govorili su nam dok smo odrastali, ali smo bar mi u Srbiji mogli na svom primeru da vidimo koliko je ta izreka u stvari ortgnuta od realnosti. U stvarnom svetu politika i sport se i te kako mešaju, a poslednja odluka Vladimira Putina nepobitan je dokaz. Predsednik Rusije je, naime, ruskim klubovima zabranio da ubuduće dovode igrače iz Turske, a takođe i da posluju sa ekipama iz Super liga.
Svi oni koji su već potpisali ugovore sa ruskim premijerligašima moći će da ih odrade do kraja. Najpoznatiji turski fudbaler u Rusiji Gokdeniz Karadeniz već je dobio podršku Rubina iz Kazanja, koji je javno objavio da nema nameru da raskida saradnju sa 35-godišnjim fudbalerom kojem  ugovor ističe tek za tri sezone.
Cenu bi zato mogao da, ni kriv ni dužan, mogao da plati Senegalac Umar Nijase, napadač Lokomotive koji je navodno bio na pragu unosnog transfera u Galatasaraj, ali će po svemu sudeći morati milionske sume na ugovoru potraži u nekoj drugoj zemlji.
Lokomotiva je kao klub generalno najgore prošla. Političari su fudbalskim klubovima savetovali i da batale odlazak na zimske pripreme u Tursku. Ural, Ufa, Krasnodar, Kubanj, Terek, Mordovija i Amkar to su učinili još ranije, svesni da odnosi dve zemlje nisu najsjajniji. Lokomotiva je, pak, unapred platila celokupan aranžman. Ovaj put joj se izgleda neće isplatiti to što je razmišljala unapred mada uprava moskovskog kluba za sada odbija da se povinuje preporuci sa vrha.
(FOTO: Action Images)

http://www.mozzartsport.com/vesti/putinova-odmazda-i-na-fudbalskom-terenu-turci-ne-smeju-u-rusiju-rusi-ne-smeju-da-posluju-u-turskoj/121891

 Ruski spisak najopasnijeg oružja budućnosti

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije sastavilo je spisak perspektivnog oružja napravljenog na
novim fizičkim principima, koje za Rusiju (i bilo koju drugu zemlju) može predstavljati opasnost u budućim ratnim sukobima.

Lasersko oružje

Ovaj tip naoružanja u osnovi koristi principe emitovanja elektromagnetne energije optičkog dijapazona.
Bez obzira na to što se laseri odavno koriste u svakodnevnom životu, kao i u vojsci,  naučnici su tek nedavno počeli da stvaraju efikasne borbene sisteme na osnovu ove vrste naoružanja. Zbog visoke energetske potrošnje, prvi obrasci laserskog oružja koji su se pojavili 1960-ih godina nisu mogli pogađati dva cilja u kraćem vremenskom intervalu.
Ove godine su Amerikanci već testirali laserski top na morskoj platformi. Rusija takođe razvija lasersko oružje i, po rečima vojnih stručnjaka, po tom pitanju ne zaostaje za SAD. Iz otvorenih izvora saznaje se za obnavljanje ispitivanja aviacijskog kompleksa A-60 sa novim laserskim topom koji je u stanju da uništi vazdušne i kosmičke ciljeve.

Mikrotalasno oružje

Osnovna snaga ove vrste oružja sastoji se u supermoćnom elektromagnetnom emitovanju mikrotalasa dijapazona od 3 do 30 GHz. Ovaj tip naoružanja najefikasniji je protiv elektronike protivnika, kojom obiluju objekti državne i vojne uprave, kao i najnoviji sistemi različitog naoružanja.
U leto 2015. saznalo se da je Rusija izradila novu vrstu oružja koje može da onesposobi neprijateljske avione, bespilotne letelice i visokoprecizno vođeno oružje tipa krstarećih raketa. Novi model dobio je radni naziv SVF-top, jer radi po principu emitovanja mikrotalasa. Aparat može da radi na udaljenosti preko 10 kilometara.

Genetsko oružje

Osnovu ove vrste oružja, kao direktnog naslednika bakteriološkog, čine tehnologije iz sfere upravljanja procesima nasleđivanja i genetske varijabilnosti organizama. Genetski inženjering omogućuje da se ciljano stvaraju kombinacije gena koje ne postoje u prirodi. One mogu imati povoljno dejstvo na žive organizme, ali ih mogu i uništiti. Glavnu opasnost predstavljaju pokušaji da se stvori "pametno oružje", koje selektivno deluje i uništava objekte sa zadatim genetskim kodom.
Prema tvrdnjama ruskih naučnika, danas je već stvoren značajan broj gena-agresora, koji su smrtonosno oružje u svojoj biti. Naprimer, geni VAH i BCL-2 u stanju su da izazovu apoptozu - programiranu smrt ćelija. Rusija se ne bavi genetskim oružjem s obzirom na činjenicu da je rad na biologoškom oružju zabranjen međunarodnim konvencijama.

Oružje sa usmerenim snopom čestica visoke energije

Korišćenjem koncentrisanog snopa čestica s električnim nabojem ili neutralnih čestica sa visokom energijom (elektroni, protoni, neutralni atomi vodonika) ovo oružje deluje na objekat moćnim toplotnim zračenjem, udarnim opterećenjem ili rentgenskim zračenjem koje izaziva uništenje i razaranje.
Glavna prednost ove vrste naoružanja je tajnovitost i momentalno dejstvo na protivnika. A osnovni problem njegove efikasne primene predstavlja gubitak energije na daljinu zbog interakcije sa česticama atmosferskih gasova. Ovim tipom oružja u SSSR-u aktivno su se bavili naučni instituti, ali se pravi borbeni uzorci nikada nisu pojavili.

Geofizičko oružje

Dejstvo ove vrste oružja pretpostavlja napad na objekat putem prirodnih procesa izazvanih veštačkim putem: munja, zemljotresa, cunamija itd. Bez obzira na to što postoje informacije o različitim eksperimentima i iskustvima primene ove vrste oružja od strane SAD (naprimer u Vijetnamu), većina stručnjaka sumnja u mogućnost izazivanja zemljotresa i cunamija u zadatom regionu na Zemlji.
Oleg Kalugin, general-major KGB-a koji je prebegao na Zapad, govorio je 1993. godine da je SSSR aktivno radio na geofizičkom oružju i njegovoj mogućoj primeni, pomenuvši kompleks "Sura" koji stvarno postoji u Rusiji, 170 kilometara od Nižnjeg Novgoroda. Kompleks zauzima oko 10 hektara i čine ga dugački nizovi antena visine 20 metara. U centru "Sure" smešten je emiter impresivnih dimenzija, namenjen za izučavanje akustičkih procesa u atmosferi planete. Međutim, nije poznato da li "Sura" izaziva elementarne nepogode.


http://vesti-online.com/Slobodno-Vreme/Nauka-i-tehnologija/536000/Ruski-spisak-najopasnijeg-oruzja-buducnosti



Нема коментара: