четвртак, 11. јун 2015.

Vladajući blok u RS podržaće raspravu o aferi

Predsednik Republike Srpske (RS) i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da će stranke vladajuće koalicije podržati održavanje posebne sednice parlamenta RS na kojoj će se raspravljati o aferi kupovine poslanika
“Nema dileme da će to biti na dnevnom redu. S druge strane, slažem se sa (premijerkom) Željkom Cvijanović, koja kaže da je ono što oni pokušavaju da naprave od tog audiosnimka apsolutno smeće i da je u tom pogledu očigledno da nemaju nijednu drugu temu nego samo žele da podignu galamu”, kazao je Dodik novinarima posle sastanka lidera vladajućeg bloka.

On smatra da će se prilikom glasanja o tom pitanju pokazati jedinstvo i snaga vladajućeg bloka.

Opozicija je podnela zahtev za održavanjem posebne sednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o aferi kupovine poslanika, odnosno o objavljenom audio snimku u novembru prošle godine na kojem premijerka Cvijanović navodno govori o kupovini dva poslanika kako bi se obezbedila potrebna skupštisnka većina za formiranje nove Vlade RS.

Dodik, kao i lideri DNS-a i socijalista Marko Pavić i Petar Đokić kažu da je vladajuća koalicija stabilna i da ima potrebnu većinu u parlamentu.

Lider SNSD-a tvrdi da opozicija nema 39 već tek 36 glasova u Narodnoj skupštini RS.

Dodik je još poručio da neće dati saglasnost na reformsku agendu, jer se u tom dokumentu pominju i neka pitanja koja nisu sadržana u izjavi o reformama koju su ranije potpisali lideri stranaka u BiH.

“Agenda za nas ne postoji. Ja sam predsednik RS i predstavljam je i moje saglasnosti za to nema, šta god ko mislio”, istakao je on.

Dodik je poručio da vlast RS ne pristaje na privatizaciju Elektroprivrde RS, kao i na još neka pitanja koja se pominju u dokumentu o reformama.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da se već neko vreme pokušava stvoriti veštačka kriza u Republici Srpskoj kroz pitanje ima li ili ne nove većine u parlamentu RS.

“Danas smo jasno rekli da ta nova većina ne postoji, da naša koalicija ima stabilnu podršku i da očekujemo da će ona biti još veća u narednom vremenskom periodu”, rekao je Đokić novinarima.

On smatra da se namerno stvara kriza, kako bi se 20 godina od potpisivanja Dejtona, entiteti proglasili nefunkcionalnim i nesupešnim.

“Ovde je cilj da se stvara nestabilnost da bi se ostvarila koncepcija i politika SDA u kojoj, nažalost, svojim delovanjem u Parlamentarnoj skupštini BiH podršku daju i neki pojedinci i neke stranke iz Republike Srpske”, dodao je Đokić.

Sastanku vladajuće koalicije prisustvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić, SP RS Petar Đokić, premijerka Željka Cvijanović, šef poslaničkog kluba SNSD-a u parlamentu RS Radovan Višković i predsednik Srpske radikalne stranke iz Bijeljine Dragan Đurđević.

http://akter.co.rs/25-politika/130447-vladaju-i-blok-u-rs-podr-a-e-raspravu-o-aferi.html

Нема коментара: