четвртак, 11. јун 2015.

Brisel traži "krupne ribe"

GDE su "krupne ribe" iz crnogorskog podzemlja? Ni Podgorica, a još manje Brisel ih ne vide "na udici", iako se u narodu znaju vođe korupcionaških afera i organizovanog kriminala. U mrežu policije i tužilaštva padala je "sića", a prema policijskim pokazateljima, u malenoj Crnoj Gori trenutno je aktivno oko 25 organizovanih kriminalnih grupa.
Iako se zvanična Podgorica deklarativno bori protiv organizovanog kriminala i korupcije, to Evropskoj komisiji nije dovoljno. Od nadležnih se traže konkretni rezultati na terenu. A to znači "vruć krompir" u rukama vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, koji je i prilikom dolaska na tu funkciju, borbu protiv ovog zla postavio kao jedan od ciljeva svog angažmana. Kako vreme prolazi, pritisak javnosti Brisela, ali i javnosti je sve veći. EU upozorava Podgoricu da u pregovaračkim poglavljima pojača napore u ključnim poglavljima 23 i 24 koji se tiču vladavine prava i osnovnih prava, kao i borbe protiv korupcije.
Predsednik skupštinskog Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović iz DF pozvao je vrhovnog državnog tužioca da obezbedi rezultate u borbi protiv korupcije, pre nego što to zatraži Evropska komisija.
- Novi VDT je izabran u oktobru. Koliko je vremena prošlo od tada, mogao je makar u naznakama da ponudi neki predmet visoke korupcije. Razumem one koji puno očekuju od glavnog specijalnog tužioca, ali za ono što Evropska komisija traži biće odgovoran VDT, a ne Skupština i Vlada - kaže Bulatović.
On smatra da je Vlada Crne Gore novim zakonima prevenciju korupcije prebacila na Skupštinu, a time i odgovornost.
- Za izvršnu vlast je alibi da je Skupština izabrala VDT sa 49 glasa i da je time odgovorna za njegov rad. Ali, u našoj državi je ključna partijska vlast i ona je koncentrisana u vladi. Videćemo da li će Skupština preuzeti veće ingerencije nad kontrolom vlade. U poslednje vreme javljaju se lažne dileme oko kriminalizacije nezakonitog bogaćenja, koje je preporučila EK, ali i Ambasada SAD - dodaje Bulatović.
Član skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost Nebojša Medojević upozorava Evropu da Balkanom vlada konfederacija organizovanog kriminala, čije je sedište upravo u Crnoj Gori!
- Oni su spremni da izazovu nova ratna žarišta kako bi zaštitili svoje milijarde zarađene uz pomoć korumpiranih režima - upozorava Medojević. - Istrage oko Telekoma, tajnih računa porodice Marović, suđenja za ubistvo inspektora Šćekića, Duška Jovanovića, Zavale pretvaraju se u farsu, a država, polako ali sigurno u očima građana gubi autoritet i poverenje. Ovde jača uticaj ekstremnih ideologija i verskih organizacija uvezenih s drugih prostora koje vrbuju mlade siromašne ljude nudeći im ekstremne verzije islama, potpuno suprotne od tolerantnog i kosmopolitski orijentisanog tradicionalnog islama na ovim prostorima, podstiču na ekstremizam i terorizam.


TIMOVI ZA BEZBEDNOST
PRE mesec dana procurela je informacija da je Veće za nacionalnu bezbednost usvojilo izveštaj, po kome je za Crnu Goru najveća opasnost od organizovanog kriminala. U papirima tog vladinog tela navodi se da je ojačao do mere da bezbednosne službe ne mogu adekvatno da ga isprate. Izveštaj je potpisao premijer Milo Đukanović, predsednik tog veća.
Taj dokument je ranije dostavljen parlamentarnom Odboru za bezbednost. To je i bio razlog donošenja odluke da se "na terenu" formiraju operativni timovi kojima bi rukovodilo veće. U međuvremenu je ono formiralo nekoliko predmeta za konkretne slučajeve i "njihova realizacija je planirana do kraja ove godine".

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:552404-Brisel-trazi-krupne-ribe

Нема коментара: