четвртак, 4. јун 2015.

Sud ponovo otvara slučaj Hosnija Mubaraka

Vrhovni sud Egipta saopštio je danas da će ponovo biti otvoren slučaj bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka, zbog ubijanja oko 800 demonatranata 2011. godine.


Hosni Mubarak
 
 
 
Sudija je prihvatio žalbu javnog tužioca na raniju sudsku odluku, da se odbaci tužba protiv Mubaraka i najavio da će novo suđenje početi 5. novembra, prenosi Rojters.

Sud je 29. novembra odbacio optužbu za ubistvo protiv Mubaraka zbog pogibije demonstranata za vreme protesta 2011. kojima je zbačen s vlasti. Sud ga je oslobodio i optužbi za korupciju prilikom izvoza gasa u Izrael, ali je ostao u zatvoru jer je osuđen na trogodišnju kaznu, zbog korupcije u drugom, odvojenom slučaju.
Sedam komandanata egipatskih snaga bezbednosti, uključujući bivšeg ministra unutrašnjih poslova Habiba al-Adlija, takođe su oslobođeni optužbi za smrt demonstranata.

Mubarak je prvostepeno osuđen na doživotni zatvor za smrt demonstranata, ali je Apelacioni sud 2012. godine poništio presudu iz tehničkih razloga. Nova presuda je trebalo da bude izrečena 27. septembra, ali je glavni sudija al-Rašidi to odložio jer nije završio pisanje obrazloženja.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/564885/Sud-ponovo-otvara-slucaj-Hosnija-Mubaraka

Нема коментара: