четвртак, 4. јун 2015.

Dodik neće završiti mandat

Lider SDS Mladen Bosić izjavio je da smatra da Milorad Dodik neće dočekati kraj mandata na funkciji predsednika Republike Srpske.
"Ako Republika Srpska u najmanjem mogućem obimu postane pravna država, Milorad Dodik neće dočekati kraj mandata na funkciji predsednika Republike Srpske. U to sam ubeđen", rekao je Bosić na konferenciji za novinare u Banjaluci.
On je naveo da je do takvog zaključka došao analizirajući "sve afere i situacije u kojima su desetine miliona maraka izneti iz Republike Srpske".

Upitan koji je to način na koji će, po njegovom mišljenju, Dodik otići s političke scene, Bosić je kratko odgovorio: "Ne znam, možda avionom kao i 1992. godine".

Lider SDS-a je ocenio da je Dodik "glavni izvor nestabilnosti Republike Srpske, BiH, pa i šire", navodeći da je Republika Srpska ugrožena zbog "korumpirane i neodgovorne vlasti, a ne spolja".

Bosić je rekao da Vlada premijerke Željke Cvijanović trenutno nema podršku većine u parlamentu RS, navodeći da je Vlada izabrana političkom korupcijom, odnosno "kupovinom" poslanika kako bi se formirala potrebna skupštinska većina.

Prema njegovim rečima, opozicija je do sada prikupila 39 potpisa poslanika koji traže sazivanje posebne sednice parlamenta na kojem će se razmotriti afera "kupovine poslanika" iz novembru prošle godine, pre izbora nove Vlade RS.

"Naš cilj je da smenimo Vladu RS, da u dogovoru sa ostalima, koji smatraju da ovako više ne može, formirano novu vlast u RS. Pre nego što to uradimo, moramo okupiti skupštinsku većinu. U ovom trenutku je sasvim sigurno da ni Vlada Željke Cvijanović nema potrebna 42 poslanika", kazao je Bosić.

Upitan da li je moguća situacija da predsednik RS Milorad Dodik ne da mandat za sastav nove Vlade ako opozicija obezbedi potrebnu skupštinsku većinu, lider SDS-a je ocenio da bi to onda "bila neka vrsta državnog udara".

"Milorad Dodik u takvoj situaciji nema drugi izlaz, nego da da mandat. Ako bi pokušao u tom trenutku da raspusti Skupštinu, onda bi to bila zloupotreba položaja", naveo je Bosić.

Lider SDS-a je odbacio optužbe predsednika i premijerke RS Milorada Dodika i Željke Cvijanović da Savez za promene u institucijama BiH, gde čine vlast, radi protiv interesa Republike Srpske.

Bosić je danas naveo da je SDS-u pristupio Slobodan Stanić, bivši SNSD-ov ministar zdravlja, a potom dirtektor Instituta za javno zdravstvo RS, kojeg je pre par meseci Vlada smenila sa te funkcije, iako je Institut u to vreme bio jedina zdravstvena ustanova u RS koja je poslovala pozitivno.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=06&dd=04&nav_category=167&nav_id=1000574

Нема коментара: