понедељак, 15. јун 2015.

SRBIJA NIJE VUČIĆEVO GAZDINSTVO

U nastavku pročitajte intervju sa narodnim poslanikom i zamenikom predsednika Nova stranke Vladimirom Pavićevićem za Srpski glas, magazin srpske dijaspore u Australiji.

Sam protiv svih. Ovako bukvalno izgleda rad Vladimira Pavićevića (37), narodnog poslanika i zamenika predsednika Nove stranke u Skupštini Srbije. U zemlji koja nema ozbiljnu opoziciju, Vladimir je sa 603 obraćanja, 553 govora i 1.008 podnetih amandmana ubedljivo najaktivniji poslanik za godinu dana rada parlamenta i jedan od najvećih kritičara vlasti.

– Prvi put sam izabran za narodnog poslanika na parlamentarnim izborima 2014. godine. To je teška borba u okviru koje je snaga argumenta najčešće na našoj strani, ali ne i snaga broja narodnih poslanika. Borim se protiv vlasti čiji se premijer ponaša van ovog vremena i da nas načinom vladanja galopom vraća u prošlost umesto da smo u toku sa savremenošću – kaže Pavićević za Srpski Glas.

Kakvo je političko i ekonomsko stanje u Srbiji?
– I ekonomski i politički bi trebalo da smo mnogo bolji. Ekonomski pokazatelji nisu dobri, ogromna većina zaposlenih ne može da živi od svog rada, a nezaposlenih je i dalje preko 20 odsto. Ekonomija je pod prismotrom politike i daleko smo od tržišne privrede koja dobro funkcioniše. Političko stanje je jednako teško. Umesto da osnažuje elemente na osnovu kojih bismo mogli da budemo uvaženi kao savremena, demokratska država, naprednjačka vlast ruši vladavinu prava i pokušava da uvede jednoumlje kao da se vraćamo u stanje jednopartijskog sistema.

Kako objašnjavate situaciju u kojoj se nalazi srpska opozicija?
– Opozicija je podeljena i deluje kao da se i dalje drobi. Razlozi su očigledni. Naprednjačka mašinerija više pažnje posvećuje dodatnom slabljenju opozicije nego rešavanju problema u državi. Umesto da se bave svojim poslom, ministri i predsednik Vlade svoju snagu i državne resurse troše na kritikovanje opozicije, nazivajući svaki opozicioni nastup političkom mržnjom. Istovremeno, u opoziciji postoje one političke formacije koje bi na ozbiljniji mig premijera Vučića pretrčale u naprednjački, vladajući tabor, bez obzira što ova vlast nema rezultate. Nova stranka jasno je usmerena ka opozicionom delanju u cilju promene loše vlasti.

Šta Nova stranka na čijem je čelu bivši premijer Zoran Živković nudi građanima Srbije?
– Nudimo novi pristup politici. Građanima se politika ogadila i ja mislim s pravom. Postoji osećaj da je političko polje pokvareno polje u kojem glavnu reč ima onaj koji je sposoban najbolje da prevari. Mi delamo tako da se i politici i političarima vrati neophodno dostojanstvo. Politika se u osnovi tiče rešavanja zajedničkih problema građana i to u dijalogu sa građanima, neprestanim osmišljavanjem najboljih načina da se problemi rešavaju. Otud mi neprestano evidentiramo probleme, predlažemo načine da se oni rešavaju i trudimo se da naš sistem ideja zagovaraju čestiti ljudi.

Iako ste „početnik“, Vi ste ubedljivo najaktivniji opozicioni poslanik. Kako izgleda Vaša borba?
– Narodna skupština je naša centralna politička institucija u okviru koje slobodno izabrani predstavnici zastupaju interese građana. Skupština bi trebalo da uživa jedno vrhunsko dostojanstvo i to je moguće postići posvećenošću i marljivošću narodnih poslanika. Veoma sam posvećen svom poslu, trudim se da budem i veoma vredan. Nema predloga zakona koji ne pročitam od prvog do poslednjeg slova. Nema teksta koji se pojavi u Skupštini o kojem se ne konsultujem ili sa građanima zainteresovanim za to pitanje ili sa stručnim ljudima ukoliko je reč o polju u kojem i sam nisam stručan. To je samo jedna crtica iz moje poslaničke borbe u Skupštini Srbije u prvih godinu dana ovog saziva.

Veliki ste kritičar premijera Vučića, ali i jedan od retkih koji sme javno da mu se suprostavi…. Kako on vodi Srbiju?
– Neodgovorno. Predsednik se ponaša kao da je Srbija gazdinstvo kojim treba da upravlja jedan, da se pita za sve, da u ime svih odlučuje, ulaže, sprečava ili dodeljuje. To je pristup karakterističan za pretpolitička društva, a mi smo dobro zagazili u 21. vek.

Zašto srpska elita nije dala podršku Vučiću, i zašto intelektualci ćute?
– Tačno je da elita ne podržava Vučićev pristup politici, a mnogi od njih su angažovani u Novoj stranci. Ugledna profesorka prava, gospoda Vesna Rakić-Vodinelić je npr. članica Nove stranke i predsednica Saveta stranke, jednog od najvažnih organa u stranci. Mnogi govore glasno šta misle, ali nedostaje prilika da se izgovoreno objavljuje u štampanim ili elektronskim medijima jer je zavladala teška cenzura.

Kakvo je stanje u medijima u Srbiji?
– Zamislite da u svojoj državi u 21. veku treba da se borimo i protiv cenzure. Nije politički termin, ali je odgovarajući za opis stanja – tužno. A očigledno je postojanje cenzure i autocenzure u naprednjačkoj Srbiji. Vladin Savet za borbu protiv korupcije je u svom izveštaju evidentirao takvo stanje. Evropske institucije su to takođe zapisale u svojim izveštajima. Opozicija u Skupštini skoro da svakodnevno opominje na to. To je još jedna slika i prilika vlasti s kojom danas imamo posla u Srbiji.

Kako se ugledni profesor snalazi i političkim vodama?
– Mislim da ocenu o tome treba da saopšte drugi. Svakako uživam u skupštinskom radu i raspravama. Trudim se da odgovornost i posvećenost budu karakteristike mog delanja u politici. S nestrpljenjem čekam i sledeće izbore.

Kako vidite Srbiju u budućnosti?
– Kao savremenu, evropsku državu.

Kakav odnos treba da ima matica prema dijsapori?
– Ne sećam se da je kod nas o tom pitanju organizovana ozbiljna rasprava, na osnovu koje bi se osmislio najbolji pristup u negovanju tog odnosa. Veoma sam zainteresovan da se takva rasprava pokrene i da zajednički sledimo ozbiljno osmišljeni pristup.

Da li ste bili u Australiji i da li nameravate da dođete?
– Obišao sam planetu od Meksika do Mongolije, i od Norveške do centralne Afrike. Južni deo Afrike Australiju i Japan nikada nisam posetio, ali hoću. Nadam se razgovoru i druženjima i sa našim ljudima.


http://www.novastranka.rs/vesti/pavicevic-za-srpski-glas-srbija-nije-vucicevo-gazdinstvo

Нема коментара: