недеља, 14. јун 2015.

Srbija je kopča koja drži region

Evropski komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han izjavio je danas u austrijskog gradu Vahauu na Evropskom forumu, na kome učestvuje i srpski premijer Aleksandar Vučić, da je Srbija "kopča koja drži region", saopštila je danas srpska vlada. Han je izrazio zahvalnost srpskom premijeru na njegovom radu, ne samo u Srbiji već i u regionu. "Srbija je kopča koja drži region i zato je važno kojim će putem Srbija u EU. Evropa će biti stabilna kada sve zemlje budu članice Evropske unije. Zato nema stajanja u procesu evrointegracija", istakao je Han.

‎Obraćajući se prisutnima, Vučić je naglasio da u Srbiji postoji pad popularnosti EU zato što građani smatraju da se pitanje evroiontegracija vezuje isključivo za rešavanje problema s Kosovom.

Kako se nvodi u saopštenju, Vučić je predstavio ekonomske mere, kao i reforme koje Srbija sprovodi, naglašavajući važnost regionalne saradnje i zabrinutost za regionalnu stabilnost, navodeći Makedoniju kao primer.

"Za sedam sati u sukobima u Makedoniji stradalo je 28 ljudi. Srbija je mnogo uložila kako bi sačuvala regionalnu stabilnost. Treba nam veća uloga Evropske unije u regionu, kao i pomoć oko velikih infrastrukturnih projekata koji bi povezali region", rekao je Vučić i dodao da je evropski put strateški cilj Srbije, a od EU je zatražio pomoć u očuvanju regionalne stabilnosti.

"Mi ćemo sačuvati političku stabilnost u Srbiji, a nadam se, i uz vašu pomoć, i stabilnost u regionu. Na taj način ćemo uspeti ekonomski da oporavimo ceo region", rekao je srpski premijer.

Vučić je zahvalio Hanu na angažovanju i podršci koju pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

Evropski forum Vahau iniciran je 1995, godinu dana po pristupanju Austrije EU s ciljem da podstakne proces evrointegracija i od tada se održava svake godine u samostanu Getvajg.

Skup je organizovao predsednik pokrajine Donja Austrija Ervin Prel.


http://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/5879-johanes-han--srbija-je-kopca-koja-drzi-region

Нема коментара: