петак, 12. јун 2015.

Preispitajte poskupljenje struje

Savez samostalnih sindikata Srbije zatražio je od Vlade Srbije da hitno preispita najavljeno poskupljenje struje i preduzme mere za zaštitu socijalno ugroženih.
Kako se ističe u saopštenju najveće domaće sindikalne centrale, vladin argument da je cena struje u Srbiji među najnižim u ovom delu Evrope neprihvatljiv je, imajući u vidu niske zarade zaposlenih i njihovo neredovno isplaćivanje.
Prema SSSS, poskupljenje struje neminovno će dovesti do rasta i ostalih cena, u prvom redu cena osnovnih životnih namirnica, prevoza, komunalnih usluga, energenata i drugih proizvoda široke potrošnje, a što će dovesti do dodatnog osiromašenja najširih slojeva stanovništva.

"Najoštrije protestujemo zbog dosadašnjeg urušavanja ionako teškog materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih i ostalih građana Srbije, nastavljenog i tokom 2015. godine. Očito je da kreatorima ekonomske politike nije dovoljno da se samo smanje plate i penzije, već da se građani dodatno udare po džepu najavljenim poskupljenjem struje za 12 odsto", navodi se u saopštenju SSSS.

Dodaje se da bi Vlada Srbije kada predlaže povećanje cena struje trebalo da ima u vidu i neophodnost donošenja mera za povećanje energetske efikasnosti koja je neprihvatljivo niska.

Vlada Srbije je juče najavila da će struja od 1. avgusta poskupeti za 12 odsto za domaćinstva. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je, obtazlažući tu odluku, istakao da će i posle poskupljenja "struja Srbiji i dalje biti ubedljivo najjeftinija u Evropi".

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2015&mm=06&dd=12&nav_id=1003535

Нема коментара: