уторак, 16. јун 2015.

Novac za finansiranje Dveri ide na privatni račun Miroslava Parovića

Treća Srbija i dalje se finansira iz budžeta Grada Novog Sada kao Grupa građana "Dveri - za život Novog Sada", a novac već treću godinu leže na privatni račun lidera te stranke Miroslava Parovića, što su stručnjaci nazvali "anomalijom" političkog sistema, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Miroslav Parović
 
 
Od jula 2012. kad su ušli u gradski parlament kao Dveri, zaključno s januarom 2015. godine, na račun Miroslava Parovića iz budžeta Grada Novog Sada transferovano je više od 2,5 miliona dinara iz gradskog budžeta za redovno finansiranje Grupe građana "Dveri / za život Novog Sada", iako još od leta 2012. godine Parović nije član Dveri već Treće Srbije.
 
Iz Agencije za borbu protiv korupcije su objasnili da grupe građana kao politički subjekti otvaraju račun na ime fizičkog lica.
 
Za takav način finansiranja Treće Srbije, Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija je rekao da predstavlja "anomaliju sistema".
 
- Grupe građana imaju slična prava kao političke stranke, ali pošto nemaju svojstvo pravnih lica, zakonska rešenja su u njihovom slučaju nedosledna - kazao je Nenadić.
 
Miroslav Parović je odbacio optužbe da odbornici Treće Srbije spadaju u takozvane preletače i negirao da su trgovali mandatima. Grupa građana Dveri Novi Sad nema odbornike i ne postoji u Skupštini grada Novog Sada.
 
Treća Srbija je nastala u leto 2012. godine, kada je odbornička grupa Dveri u Skupštini grada Novog Sada odbila direktivu centrale Dveri da na pregovaraju o ulasku u lokalnu vlast sa Srpskom naprednom strankom.
 
Nekoliko meseci kasnije oni su osnovali Treću Srbiju, kojoj su pristupili i ostali odbornici Dveri, da bi kao vlasnici svojih mandata srušili tadašnju vlast u Novom Sadu predvođenu Demokratskom strankom i formirali novu većinu koja i danas rukovodi gradom, na čelu sa SNS-om.
 
Treća Srbija je u međuvremenu i zvanično postala politička partija preregistracijom već postojeće stranke "Bogata Srbija" Zaharija Trnavčevića u stranku "Treća Srbija – Bogata Srbija", čiji je zastupnik ponovo Miroslav Parović.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/567891/VOICE-Novac-za-finansiranje-Dveri-ide-na-privatni-racun-Miroslava-Parovica

Нема коментара: