четвртак, 4. јун 2015.

Neujednačen napredak Srbije

BEOGRAD -
Neujednačen i ograničen je napredak koji je Srbija u poslednjih šest meseci ostvarila u sprovođenju politika iz oblasti pravosuđa i osnovnih ljudskih prava (poglavlje 23) i slobode, bezbednosti i pravde (poglavlje 24), rečeno je danas na predstavljanju nezavisnog izveštaja o napretku Srbije, koju je uradila koalicija sedam organizacija civilnog društva "prEUgovor".
Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku rekao je da postoje neke oblasti gde je bilo napretka, negde je ''status kvo'' već nekoliko godina, a negde je bilo i nazadovanja.
''U procesu normalizacije odnosa Srbije sa Kosovom došlo je do nekog napretka, pre svega mislim na potpisivanje dva sporazuma - o integraciji pravosuđa sa severa Kosova i integraciji jedinica civilne zaštite, međutim, ostaje i dalje da se uspostavi Zajednica srpskih opština na severu'', rekao je Elek.
Kada je reč o borbi protiv trgovine ljudima, Elek kaže da tu nije bilo nikakvog pomaka podsećajući da je u junu treća godina kako Srbija nema Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima, dok je u oblasti vladavine prava primećeno i nazadovanje.
Podsećajući da Evropska komisija naglašava da je vladavina prava prioritetna oblast i izuzetno važna, Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ističe da se, sudeći prema onome što se dešavalo u prethodnih šest meseci, može zaključiti da ''vlastima u Srbiji do vladavine prava nije baš mnogo stalo''.
''To možemo najbolje videti na primeru odnosa izvršne i vlasti uopšte prema nezavisnim državnim institucijama. Posebno to možemo videti na primeru zaštitnika građana'', rekao je Petrović.
Kako je naveo, može da se zabeleži negativan odnos i prema drugim nezavisnim državnim institucijama, pre svega povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
''Predstavnici vlasti osporavaju i ovlašćenja poverenika koje ima naspram sektora bezbednosti pa smo mogli da čujemo da treba preispitati poverenikova ovlašćenja u pogledu da li ima prava pristupa svim tajnim podacima'', rekao je Petrović.
On kaže i da zabrinjava i ono što se dešava sa izmenama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, da se sa tim kasni i da "sve upućuje da vlast odugovlači reformu ove agencije ne želeći da joj da veće nadležnosti i ovlašćenja''.
Petrović je zaključio i da to sve ukazuje da nije bilo nekog velikog napretka jer ukoliko primena zakona zavisi od političke volje ne može se govoriti o vladavini prava.
Podsetio je i da je u prethodnih nekoliko meseci otpočeo proces reforme policije u normativnom pogledu i da se krenulo sa izradom nacrta zakona.
Ipak, kako kaže, zabrinjava to što sugestije stručne javnosti i dela civilnog društva nisu uvažene u veoma važnim oblastima koje unapređuju rad policije što takođe ukazuje da vlast nema volju za unapređenje vladavine prava.
Kada je reč o rodnoj ravnopravnosti u Srbiji i nasilju nad ženama, u izveštaju je istaknuto da u tim oblastima nije bilo napretka.
''Može da se kaže da smo zabrinuti u odnosu na to kako se vode politike'', rekla je Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra dodajući da je iskazano i veliko nezadovoljstvo zbog načina na koji je izabrana nova poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/koalicija-nvo-neujednacen-napredak-srbije_606961.html

Нема коментара: