уторак, 16. јун 2015.

Margetić: O Karamarkovim aferama pišem jer drugi o njima šute

ZAGREB - Istraživački novinar i suradnik SEEbiza Domagoj Margetić predstavio je danas knjigu o predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, pod naslovom "Karamarko – Najmoćniji među najkorumpiranijima".
Na pisanje knjige o Karamarku motirivrala ga je, kaže, medijska šutnja o Karamarkovim mnogobrojnim korupcijskim aferama. Predstavljanje knjige započelo je iskazom zviždačice iz Hrvatske pošte Sonje Vlahek, o čemu smo nedavno opširno pisali i na SEEbizu.

- Zanimljivo je to. Danas možete u medijima pročitati ovakvu i onakvu kritiku bilo koga ili bilo čega. Pa čak i kritiku Karamarka. Ali, gle čuda, o Karamarkovim korupcijskim aferama se ne piše. O aferi Soboli se ne piše. To me najviše motiviralo na pisanje, poručuje Margetić.

Za aferu Soboli Karamarko ga je i tužio za klevetu, no Margetić je dobio spor.

- Nedavno smo to i pitali predsjednicu Grabar-Kitarović. Ako afera Soboli nije kleveta, što je onda posrijedi, dodaje Margetić.

U knjizi detaljno opisuje Karamarkov uspon. Malo je poznato da je početkom 80-ih godina Karamarko "pao" kao švercer bijele tehnike. Otad datira i njegova povezanost s Udbom. Jednostavno, da bi sa sebe skinuo opasnost kaznenog progona zbog šverca, postao je suradnik Udbe, o čemu je ovih dana govorio i Josip Manolić. No, Margetić kaže da to za njega danas nije tema.

- Danas nije tema je li Karamarko bio doušnik Udbe, nego je li i koliko sudjelovao u pljački Hrvatske u posljednja dva desetljeća. A ja sam u knjizi objavio mnoštvo dokumenata koji to potvrđuju. To je tema! Što se priče o Udbi tiče, ona se sada ne bi ni pojavila, vjerujem, da Karamarko sam ne forsira temu o lustraciji, kaže Margetić.

Karamarkova ozbiljnija politička karijera počinje u kabinetu Josipa Manolića, a zatim i Franje Gregurića, dvojice premijera s početka 90-ih godina. Otad i njegova povezanost s brojnim korupcijskim aferama. Baš je tada, u Gregurićevu mandatu, počelo privatizacijsko otimanje i famozni menadžerski krediti kojima su mnogi na brzinu opljačkali nekadašnju "društvenu imovinu", kaže Margetić. Vrhunac afera i bahatog ponašanja Karamarka i njegove ekipe događa se početkom 2000-ih kad Karamarko postaje glavni čovjek obavještajne zajednice.

Promocija jedne ovakve knjige baš i ne može proći u optimističnom duhu, to je sasvim jasno.Kombinacija nevjerice i nemoći, ono je što smo mogli čuti iz publike.
Za kraj, Margetić nije propustio spomenuti skandalozno imenovanje Josipa Buljevića, čovjeka koji je nezakonito prisluškivao i maltretirao kolegicu Helenu Puljiz, za savjetnika predsjednice Grabar-Kitarović.

- Imenovanje Buljevića je sramotno i vrlo znakovito. Znate kako se kaže "s kim si, takav si". Svatko bira svoje društvo, pa i predsjednica. Da ne spominjemo i Antu Šoljića, čovjeka koji je prisluškivao oporbene političare. Sve to samo dokazuje tezu da je HDZ  doista ustrojen kao mafijaška organizacija, zaključuje Margetić.

http://rs.seebiz.eu/margetic-o-karamarkovim-aferama-pisem-jer-drugi-o-njima-sute/ar-113620/

Нема коментара: