субота, 13. јун 2015.

Eventualna privatizacija Telekoma - loš potez

Privatizacija Telekoma Srbija bila bi loš potez i nešto što bi u velikoj meri oštetilo društvo
Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić je naglasila da se prema Zakonu o privatizaciji javno dobro, kakvo je mreža telekomunikacija, ne sme privatizovati ili otuđiti, da je Telekom spreman za restruktuiranje, a ne prodaju, kao i da je "stav Saveta za borbu protiv korupcije da se Telekom ne sme prodati", saopštila je ta inicijativa.

Bivša ministarka zadužena za telekomunikacije i profesorka na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu Aleksandra Smiljanić se osvrnula na najčešće tvrdnje koje se u medijima koriste u prilog privatizaciji Telekoma i označila ih kao neistinite.

Prema njenom mišljenju, Telekom može, i već investira bar četiri puta više od, na primer, hrvatskog Telekoma, koji je u vlasništvu Dojče Telekoma.

Telekom može da izdrži konkurenciju, jer zapravo konkurencija iznajmljuje veliki deo Telekomove infrastrukture, rekla je ona i dodala da se prodajom Telekoma neće povećati efikasnost te kompanije jer će se, da bi došlo do povećanja profita, raditi na smanjenju broja zaposlenih, kvaliteta usluge, broja investicija, a sama dobit će se uglavnom izvlačiti iz Srbije.

Predsednik sindikata Telekoma Srbija Miroslav Joksimović pozvao je da, ukoliko dođe do prodaje Telekoma, država izdvoji kontrolni paket kojim će moći da reguliše visinu cena i diktira kvalitet usluga. On je podsetio i da se često zanemaruje činjenica da se prodajom Telekoma Srbija prodaju i mreže u Republici Srpskoj i Crnoj Gori koje su u njegovom vlasništvu.

Član Centra za politike emancipacije Darko Vesić je naglasio da se pokazalo da privatizacija nije donela ništa dobro našem društvu, kao i da su kvalitetna komunikacija i dostupnost informacija od ključnog značaja za funkcionisanje ljudi i da se Telekom Srbija prodaje pod pritiskom MMF-a.

Tribina "Stop privatizaciji Telekoma" održana je sinoć u organizaciji Inicijative Stop privatizaciji! u Magacinu u Beogradu.

http://akter.co.rs/26-ekonomija/130683-eventualna-privatizacija-telekoma-lo-potez.html

Нема коментара: