понедељак, 15. јун 2015.

Москва се нада подршци Београда

Председник Одбора Државне думе Руске Федерације за међународне послове Алексеј Пушков разговарао је у Београду са српским званичницима и изразио наду да ће Москва имати подршку Београда
када се буде одлучивало о укидању санкција Русији.Председник Србије Томислав Николић је, у разговору с Пушковом, рекао да Србија никада неће увести санкције Русији. Николић је изразио наду да ће ЕУ и Русија врло брзо превазићи своје несугласице и успоставити односе какви су били пре избијања кризе у Украјини.
Алексеј Пушков разговарао је с премијером Србије Александаром Вучићем о унапређењу економске и политичке сарадње двеју земаља. Вучић је нагласио да је Србија на европском путу, али да жели да на највишем нивоу одржи отворене и искрене политичке односе с Русијом. Премијер је истакао да Србија, с обзиром на велике могућности, жели да још више унапреди економску сарадњу и да се нада повећању извоза пољопривредних производа на руско тржиште.
Вучић је додао да ће прва прилика за унапређење сарадње бити током учешћа српских министара на Санктпетербуршком форуму, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за односе са јавношћу.
Током разговора с потпредседником Скупштине Верољубом Арсићем, Пушков је пренео да Русија очекује подршку Србије и у Парламентарној скупштини ОЕБС-а на којој ће бити представљени нацрти резолуција о супротстављању неонацизму и о укидању санкција ЕУ Русији. Како је саопштено из републичког парламента, Пушков је истакао да је за Русију приоритет поштовање споразума из Минска и нормализација ситуације на истоку Украјине, што је предуслов за отпочињање процеса укидања санкција.
Арсић је нагласио да је став Србије да се сви проблеми морају решавати дијалогом, а не санкцијама, и додао да Србија и Русија имају изузетну сарадњу и пријатељске односе који се потврђују кроз став Русије према статусу Косова и Метохије.Пушков је предложио да Русија и Србија формирају међупарламентарну комисију, с председницима парламената на челу, а расправљало би се о темама од највишег значаја за односе двеју земаља.

http://www.dnevnik.rs/politika/moskva-se-nada-podrsci-beograda

Нема коментара: