уторак, 16. јун 2015.

СУБОТИЧАНИ ДОБИЛИ СПОР ПРОТИВ ДРЖАВЕ Траже да суд казни премијера Вучића са 100.000 динара

По тужби Удружења „Спас“, Управни суд наложио је Влади Србије да прогласи ништавним решење о експропријацији објеката у центру Суботице, али то није учињено.
Уз тврдњу да се незаконито штите интереси појединаца и да је Влада укинула владавину права, „Спас“ од суда тражи да казни Александра Вучића, председника Владе, новчаном казном од 100.000 динара због неспровођења судске одлуке, а грађани очекују поништење спорног решења и надокнаду трошкова спора који је трајао више од две године.
Суд је у октобру 2014. потврдио да експропријација некретнина у Улици Вука Караџића није од јавног значаја, већ искључиво у интересу појединаца.
– Влада је спорно решење усвојила у новембру 2011. на захтев Саше Вучинића, тадашњег градоначелника. Јавни интерес су образложили обезбеђивањем простора за формирање две нове улице за снабдевање и приступ Робној кући „Београд“ и двориштима објеката према улицама Корзо и Матије Корвина, а сви знају да РК не ради више од 15 година – каже Верица Гргуровић, председница УГ „Спас“.
У Удружењу подсећају да је реч о заштићеном градском језгру и да је усвајањем захтева некадашње градске власти Влада нарушила оно што је претходно заштитила.
– Тек када смо се обратили ОЛАФ-у у Бриселу, одељењу за прање новца и организовани криминал, и наше правосуђе је утврдило да је у питању интерес појединаца. Припремамо кривичне пријаве против свих који су укључени у овај и још много сличних случајева од локалних политичара и судија до њихових саучесника на вишем нивоу. Основ за кривичне пријаве је документација коју смо пре неколико дана добили од Дирекције за имовину Србије и која несумњиво доказује да је 521 пословни простор у Суботици, од 2009. до 2012. незаконито уступљен на распологање појединцима. И поред притисака и претњи које добијамо, чим будемо сажели све што нам је дато на увид, обелоданићемо имена оних који су учествовали у томе, а очекујемо и хапшења поводом тога – истиче Гргуровићева.
Правдају се одлукама претходника
Да живимо у уређеној држави, не би невладина организација на челу са мном имала могућност да дође до такве документације. То је ненормално и нисам поносна што сам у свему овоме, али ако надлежни не штите интересе грађана, неко мора. Сви се увек ваде на своје претходнике – каже Верица Гргуровић.

Б. Вучковић
Фото: Б. Вучковић

http://www.srbijadanas.net/suboticani-dobili-spor-protiv-drzave-traze-da-sud-kazni-premijera-vucica-sa-100-000-dinara/

Нема коментара: