уторак, 26. мај 2015.

U Sandžaku peru pare praveći džamije

Izgradnja nekoliko džamija u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu van institucija islamskih zajednica koje deluju na ovom prostoru (IZuS i IZS) izazvala je burne reakcije i sporenja u Sandžaku. Jedni tvrde da je reč o "džamijama štete", zloupotrebi donacija i pranju para, dok drugi - oni koji ih grade, objašnjavaju da je reč o "božijim kućama" koje niču kao plod razjedinjenosti u Islamskoj zajednici, doprinose ujedinjenju ovdašnjih muslimana.
Posebnim proglasom vernicima i javnosti najpre se obratio dr Mevlud Dudić, predsednik Mešihata i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji koji je najoštrije osudio izgradnju takozvanih dirigovanih džamija, naglasivši da se radi o drugom talasu napada na poredak i jedinstvo Islamske zajednice. Prvi je odvajanje IZ na čelu sa Ademom Zilkićem.
On kaže da se organizatori ovih "nečasnih akcija" skrivaju iza nekakvih nevladinih organizacija i koji se navodno zalažu za ujedinjenje islamske zajednice, a u stvari imaju za cilj širenje konfuzije među vernicima.
- Oni prikupljaju i koriste novac neobaveštenih donatora iz Kuvajta, iz dijaspore i sa drugih strana, skrivajući činjenicu da na ovaj način uspostavljaju svojevrsne privatne džamije, nepoznate i neprihvatljive u islamskom šerijatu i tradiciji koje se u Kuranu svrstavaju u "džamije štete", jer unose nered, a njihovi graditelji se smatraju počiniocima najtežeg greha - naglašava se u Dudićevom proglasu.
"TREĆA OPCIJA" - ODMETNUTI IMAMI Iz Mešihata IzuS i Rijaseta IZ Srbije u više navrata stizale su optužbe da "inicijativu za ujedinjenje" čine odmetnuti imami "treće opcije" koji pokušavaju da dodatno razbiju Islamsku zajednicu i naprave treću islamsku zajednicu u Srbiji.
Predsednik Mešihata IZuS tvrdi da u "neutralnim džamijama" rade nestručni imami sa sumnjivim diplomama i namerama na koje Islamska zajednica ne može da utiče.
S druge strane, jedan od pokretača "Inicijative za pomirenje" Bekir Makić opravdava izgradnju neutralnih džamija i naglašava da takve "Alahove kuće", kad ih ne grade munafici (nevernici) ne mogu biti mesta podela među vernicima, naprotiv, u Sandžaku one su težnja vernika za ujedinjenjem.
- Sistem Islamske zajednice je narušen cepanjem IZ i nastankom dva sistema upravljanja što sa aspekta vere nije dozvoljeno. Proglas IZuS bi imao značaja kada bi IZ bila jedinstvena. Neutralne džamije su bogomolje u kojima molitvu mogu obavljati svi muslimani, i oni koji podržavaju Mešihat (Dudić, Zukorlić...) i oni koji podržavaju Rijaset (Zilkić). To nije slučaj sa džamijama koje su pod jurisdikcijom jednog sistema upravljanja.
Inače, u Sandžaku postoji ili se gradi ukupno šest neutralnih džamija. Najpoznatija je Ebu-Hanifa u Sjenici koja, kako tvrdi Bekir Makić, ima najbrojniji džemat. U pitanju su još jedna džamija u Tutinu i džamije u novopazarskim naseljima Varevo, Pobrđe, Barakovac i Osoje.
Biće ih još sve dok ne dođe do ujedinjenja. Podržava ih sve više vernika i imama iz obe Islamske zajednice, jer su im dojadile podele - tvrdi Makić.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:549871-U-Sandzaku-peru-pare-praveci-dzamije

Нема коментара: