недеља, 24. мај 2015.

Putin proteruje strane NVO iz Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas zakon koji daje tužiocima ovlašćenje da strane i
međunarodne organizacije u Rusiji proglase nepoželjmim i zatvore ih.
Organizacije za zaštitu ljudskih prava i Amnesti internešenel su osudili meru kao deo tekuće drakonske akcije, koja će stegnuti život civilnog društva, prenosi AP.
Zakon je deo kampanje Kremlja da uguši neslaganja koja su pojačana pošto je on započeo treći mandat 2012. godine. Njegov povratak u predsedništvo propraćen je uličnim protestima, za koje je Putin optužio SAD. Ruske sumnje u zapadne namere dodatno su pojačane zbog napetosti oko uloge Rusije u sukobu u Ukrajini.
Novi ruski zakon koji dopušta tužiocima da proglasi organizaciju nepoželjnom, predstavlja pretnju ustavnom poretku Rusije, njene odbrane ili bezbednosti. Zakoni koji su usvojeni poselednjih godina, već su povećale pritisak na ruske nevladine organizacije, posebno one koje dobijaju inostrana sredstva.
Aktivisti za ljudska prava strahuju da bi novi zakon mogao da se koristi za proširenje obračuna sa ruskim ograncima međunarodnih grupa i ruskih aktivista koje u njima rade.


http://mondo.rs/a797432/Info/Svet/Putin-potpisao-zakon-o-zabrani-stranih-NVO.html


Norveška potisnula Rusiju i postala glavni opskrbljivač plinom zapadne Europe  

LONDON - Norveška je i službeno postala glavni europski opskrbljivač plinom i time potisnula Rusiju.
U prvom tromjesečju 2015. godine, Norveška je u zapadnu Europu izvezla 29,2 milijardi kubičnih metara plina, dok se kod Rusije radi o 20,29 milijardi kubičnih metara plina. Rusija je još uvijek najveći izvoznik u EU kao cjelinu. Ruski je izvoz plina u Europsku uniju pao sa 42 na 41 posto, dok je norveški skočio s 34 na 38 posto. To je prvi puta da je Norveška pretekla Rusiju u isporukama plina nakon kratkog razdoblja 2012. godine.

Nekoliko je faktora utjecalo na pokušaje Unije da se što više odvoji od ruske opskrbe plinom. Jedan od njih uključuje sklonost Rusije da svoje plinovode koristi kao sredstva prisile, a u novije vrijeme pojavili su se i sukobi u Ukrajini, koja je najveća tranzitna ruta za ruski izvoz plina u EU.

Obzirom da je Rusija opskrbljivala trećinu europskog plinskog tržišta, mogla je diktirati i cijene. Sada je to sve manje slučaj.

Neke su kompanije iz EU prestale kupovati euski plin nadajući se da će cijene indeksirane u nafti pasti krajem godine. Istodobno, norveški kapacitet bio je potaknut oporavkom proizvodnje Trollu koji proizvodi oko 30 posto norveškog plina.

http://rs.seebiz.eu/norveska-potisnula-rusiju-i-postala-glavni-opskrbljivac-plinom-zapadne-europe/ar-112265/


EU mrtva pred ruskim medvedom
 
RIGA - Samit Istočnog partnerstva u Rigi pokazao je usporavanje ideje Brisela da šest bivših republika SSSR približi EU i udalji od Rusije, piše "Večernji list", koji navodi da je za EU "pred probuđenim ruskim medvedom" najbolje da primeni taktiku "strateškog strpljenja".

"Zajednička deklaracija samita u Rigi je blaža od deklaracija sa samita Istočnog partnerstva u Viljnusu, na kom je tadašnji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odbio da potpiše Sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini sa EU, što je podstaklo proevropske Ukrajince da izađu na ulice i pokrenu proteste koji su doveli do promene vlasti, ali i do rata u Ukrajini", navodi zagrebački list.

Za EU "pred probuđenim ruskim medvedom" najbolje je, navodi list, da primeni taktiku strateškog strpljenja, odnosno "da se pravi mrtva".

Deklaracija sa samita u Rigi navodi da EU ponavlja svoj stav o ruskoj ilegalnoj aneksiji Krima i Sevastopolja, ali se ne pominje da svih šest istočnih partnera podržava taj stav, za šta su se potrudile Belorusija i Jermenija.

"Brisel ne želi da isprovocira Moskvu, kao što mnogi misle da je isprovocirao kada je Janukoviča u Viljnusu suočio sa ultimatumom jer niko ne želi da da razlog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da bude agresivan", navodi "Večernji list".  

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:549514-EU-mrtva-pred-ruskim-medvedom


JOŠ JEDAN INCIDENT NA EVROVIZIJI: Publika gromoglasno izviždala Rusiju, voditeljke smirivale strasti!
 
 
Svaki put kada neko da poen Rusiji, masa koja se nalazi u hali negoduje sa glasnim zvižducima
Incident koji se dogodio pre sam nastup srpske predstavnice Bojane Stamenov nije jedini koji je pokušao da pokvari finalno veče 60. Evrovizije.
Naime, svaki put kada neko da poen predstavnicima Rusije, publika koja se nalazi u hali zviždi.
Da ne može da prođe bez ijednog zvižduka kada dobiju poen, primetile su i voditeljke koje su rekle da je Evrovizija muzičko takmičenje u kojem bi trebalo da bude uklonjeno bilo šta što ima nacionalističke obrise.
Inače, kako je glasanje odmicalo, Rusi si sve vreme vodili bitku sa predstavnicima Švedske koji su i pobednici ovogodišnjeg Evrosonga.
U momentu kada je Velika Britanija dala Šveđanima glas koji ih je popeo na prvo mesto, koje je pre tog glasa pripadalo Rusima, masa je počela oduševljeno da vrišti.
S vremenom je celo takmičenje postalo mali okršaj između Rusije i Švedske, pri čemu su se frontovi sa muzičkih pomerili na političke.
Inače, tihi sukobi Švedske i Rusije podgrevaju se već neko vreme, pa su tako u petak švedski bombarderi presreli ruske avione koji su se nalazili u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, i tom prilikom su im poslali poruku: Vidimo vas!
Pogledajte snimak ovde:


 
U poslednje vreme zvanični Kremlj sve češće kritikuje švedsku vlast budući da je sve bliža sa NATO, iako nikad nije bila njihova članica.
Osim toga, prošle godine su švedski obaveštajci upozorili svetsku javnost da se Rusi spremaju za rat, što je izazvalo veliku buru. Bilo kako bilo, Evrosong treba da bude oslobođen političkih igrica, a čini se da je najbolje mesto za takve “varijante”.
Jedno je sigurno – ta urbana, moderna Evropa pala je u najnovijem testu – dozvolila je da muzičko takmičenje oboje politička previranja.
(Telegraf.rs / B.B.)

http://www.telegraf.rs/jetset/1580599-jos-jedan-incident-na-evroviziji-publika-gromoglasno-izvizdala-rusiju-voditeljke-smirivale-strasti


Soroš: Na pragu smo III svetskog rata!

Američki milijarder Džordž Soroš izjavio je da je veoma zabrinut zbog mogućnosti trećeg svetskog rata, koji
bi, kako predviđa, počeo sukobom Kine i Amerike, preneo je B92.

"Neće valjati ako se mnogo zaoštri između Kine i i vojnih saveznika Amerike"
- Ako postoji sukob Kine , kao što je Japan, nije preterivanje reći da smo na pragu trećeg svetskog rata - navodi Soros.
Dodao je da bi SAD, kako bi takav scenario bio izbegnut, trebalo da dozvoli da kineski juan bude uključen u skup valuta MMF-a, čime bi kineska valua mogla da se takmiči sa dolarom.
Japan i Rusija potpisuju mir!
Kina mora da da odgovor u vezi sa transformacijom privrede, rekao je Soroš i naglasio da će Kina i SAD teško postići sporazum, ali da će alternativa biti "veoma neprijatna".
- Postoji ozbiljna opasnost da će Kina stvoriti politički i vojni savez sa Rusijom, zbog čega je pretnja od novog svetskog rata realna - zaključio je Soroš.

http://vesti-online.com/Vesti/Svet/494001/Soros-Na-pragu-smo-III-svetskog-rata


"DOJČE VELE" ANALIZIRA Zašto Lavrov govori o podeli Makedonije između Bugarske i Albanije?

Izjava šefa ruske diplomatije o podeli Makedonije između Albanije i Bugarske veoma je eksplozivna. Nije
slučajno što se ta izjava pojavila baš sada i što ju je izneo baš Sergej Lavrov, smatra Aleksandar Andrejev, urednik readkcije "Dojče velea" na bugarskom jeziku. 



Sergej Lavrov
 
 
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov retko govori besmislice. Naprotiv, on na međunarodnoj sceni važi za veoma iskusnog diplomatu koji zna šta radi. Kada priča o podeli Makedonije između Albanije i Bugarske stiže iz usta nekoga kao što je recimo Vladimir Žirinovski, pa čak i od nekog poput ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, nema razloga da se bude nervozan. Ali Lavrov je čovek koji ne iznosi tek tako nešto toliko "zapaljivo", piše dw.de.
Najpre da se upitamo: zašto ministar spoljnih poslova Rusije govori o podeli Makedonije samo između Bugarske i Albanije? Zar sledbenici tradicije i poznavaoci geopolitičke situacije ne misle da aspiracije prema Makedoniji imaju i Grčka i Srbija?
 

U Srbiji se već nedeljama, a naročito nakon incidenata u Kumanovu, glasno govori o mogućem raspadu Makedonije i podeli između četiri spomenute zemlje. Ali Lavrov Srbiju i Grčku nije spomenuo i za to postoji jednostavno objašnjenje.
 
Na osnovu sopstvenog ubeđenja, Kremlj propagira uverenje da svi problemi u međunarodnoj politici potiču od Sjedinjenih Američkih Država. To se odnosi kako na Ukrajinu i Gruziju, tako i na Balkan. Lavrov govori o "uticaju spolja" na događaje u Makedoniji i o pritisku na premijera Nikolu Gruevskog zato što nije podržao sankcije protiv Rusije. Te sankcije nisu podržali ni u Srbiji, a jasno je i da aktuelna grčka vlada igra nečasnu i opasnu igru u vezi sa sankcijama jer pokušava da trguje i sa Briselom i sa Moskvom.
 
Prema tome, izjava Lavrova može se tumačiti i ovako: Vašington "podbada" loše, pro-američke vlade u Albaniji i Bugarskoj, da podele Makedoniju, a "dobri" - Skoplje, Beograd i Atina - samo su zainteresovani
za jačanje ekonomskih veza sa Rusijom i održavanje ravnoteže.
 

Moskovski scenario

 

Ne može se sa sigurnošću reći da li izjava Sergeja Lavrova znači upravo to, ali takva hipoteza u svakom slučaju bi bila u skladu sa arhaičnim načinom razmišljanja diplomatije u Moskvi i dugogodišnjim sklonostima Rusije da, u sopstvenom interesu, provocira sukobe na Balkanu. Pritom ne bi trebalo zaboraviti da je Kremlj po pitanju Krima i u Ukrajini, jednostrano prekršio međunarodno pravo i nepovredivost teritorijalnih granica. Dakle, izjave o mogućoj podeli teritorije Makedonije u potpunosti se uklapaju u novu politiku Kremlja. I nije slučajno baš Lavrov bio prvi političar tog ranga koji je glasno izneo razmišljanja na tu temu.
 

Iza takvih vizija leži uverenje da, ukoliko se kriza u Makedoniji smišljeno i ciljano "etnizira", u jednom trenutku može doći do takve konstelacije na terenu u kojoj bi se Albanci odlučili na otcepljenje, a Skoplje i Sofija zbližili.
 
Poznato je da je u bugarskom javnom mnjenju latentno prisutna istorijski sporna ideja o "povratku Makedonaca kući", a za Skoplje bi to, navodno, bila šansa da "uskoči u brzi voz za EU". Ali jedan takav, hvala bogu za sada samo hipotetički scenario, nosi sa sobom toliko eksploziva, da je bolje da u njemu i ne
razmišljamo.


Etnička mapa Makedonije
 
 
 
Lavrovljeva izjava predstavlja novi izazov za već ionako preopterećenu međunarodnu politiku. Neprestano se ponavlja da bi Brisel trebalo da sa više pažnje prati razvoj događaja na Balkanu. Grčka i makedonska kriza ponovo je podsetila na već zaboravljeni spor oko imena zbog kojeg Atina blokira pregovore o članstvu Makedonije.
 
Kako će EU da reaguje ako sadašnja grčka vlada, pritisnuta ekonomskom krizom, odluči da pokuša da trguje tim sporom kako bi dobila oproštaj dela dugova? Šta znači izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Kosovo treba da se vrati u granice Srbije? Zar nije odricanje od tog zahteva bio glavni uslov za početak pregovora o članstvu Srbije u EU? Situacija je u ovom trenutku apsolutno nepregledna.
 
Jedino što se može sagledati golim okom jeste definitivan interes Bugarske da ne odstupa od generalne politike EU. I da, pored toga, insistira na još dve stvari: nepovredivosti granica i što je brže mogućem približavanju Evropske unije njenim susedima - Makedoniji i Srbiji. Samo ta tri uslova garantuju da može da se održi mir u regionu.


 http://www.blic.rs/Vesti/Svet/561502/DOJCE-VELE-ANALIZIRA-Zasto-Lavrov-govori-o-podeli-Makedonije-izmedju-Bugarske-i-Albanije

Haos u ruskoj ekonomiji zbog sankcija Zapada 


Ponuda na ruskim tržnicama je opala, jer nema proizvoda sa Zapada, a domaćim je cijena skoro uduplana.


Nakon izbijanja ukrajinske krize, Zapad je odgovornost vidio u Rusiji, te joj uveo sankcije. Kao protumjeru, Moskva je zabranila uvoz nekih zapadnih poljoprivrednih proizvoda. Sankcije su pogodile mnoge dijelove ruske ekonomije, naročito nakon što su se prihodi od nafte preplovili zbog pojeftinjenja barela.
Kako to utječe na građane u Moskvi, provjerio je reporter Al Jazeere Stefan Goranović.
Na jednoj od najbolje snabdjevenih pijaca u Moskvi nešto nedostaje - evropski proizvodi. Od kada je Rusija zabranila uvoz, ponuda se smanjila, a cijene su porasle.
Slabljenje rublje
"Cijene su porasle, naročito meso. Nedavno sam to kupovao za 250 rubalja po kilogramu. Sada je to 400-450. Veoma, veoma je primijetno, sve je dosta poskupjelo", kaže jedan Moskovljanin, dok drugi dodaje: „Koliko ja vidim, cijene su mnogo veće. Ono što je bilo 200 rubalja, sada je 400."
"Rusija je veliki uvoznik hrane, a za poslednjih više od 20 godina, njeni građani navikli su se na kvalitetne proizvode, naročito sa zapada Evrope. Danas, kada njih više nema, cene su više, ali nije razlog samo slaba ponuda, već i slabljenje nacionalne valute. Međutim, to nije i jedini problem ruske ekonomije", javlja reporter Goranović.
Kada je zahvaljujući skupim energentima ruska ekonomija cvjetala, narastao je i Moskva City - dom nekim od najviših evropskih nebodera. Danas se veliki dio prostora izdaje. I pored relativno niskih cijena, kupaca i zakupaca - nigdje.
U sektoru prometa nekretnina do skoro su mislili da su sve vidjeli kroz krizu 2008. i 2009. Ipak, ova od 2014. je sve nadmašila.
Profitabilna valuta
"Ne samo cijene iznajmljivanja, nego je i potražnja pala dramatično. Prošle godine izdato je 350 hiljada kvadratnih metara. Ponuda je 1,4 miliona kvadrata. To znači da je milion kvadrata samo poslovnog prostora prazno. Niko to ne želi. Takva situacija će vladati na tržištu narednih nekoliko godina", kaže Konstantin Losjukov iz Agencija za nekretnine "Knight Frank".
Ipak, ruska ekonomija može da se pohvali jednom od najprofitabilnijih valuta početkom ove godine. U decembru je dotakla dno i izazvala paniku.
Blizu 90 rubalja dobijalo se sredinom decembra za jedan euro, a ovih dana blizu 55.
"Tako to uvijek biva. Nakon velikog pada, slijedi skok. Ipak, osnovni problemi ruske ekonomije, ruskog društva nisu riješeni“, kaže Dmitri Mirošničenko, ekspert Visoke škole za ekonomiju.
Više u videosnimku...
Izvor: Al Jazeera

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/haos-u-ruskoj-ekonomiji-zbog-sankcija-zapada


Morzeova azbuka za toplu dobrodošlicu

Novi sistem odbrane švedskog društva za mir i arbitražu emituje na morzeovoj azbuci rečenicu - nastavite ovim putem ako ste homoseksualac
Švedsko društvo za mir i arbitražu tvrdi da je instaliralo podvodni "sistem obrane", poznat kao "raspevani mornar" u vodama nedaleko Stokholma. Ova instalacija odašilje rečenicu "ovim putem ako ste homoseksualac" na Morzeovoj azbuci.

 


Animirani neonski znak prikazuje muškarca u belim gaćicama sa mornarskim šeširom koji izvija
bokove dok oko njega trepere ružičasta srca.

Društvo igra na kartu rastuće homofobije u Rusiji, posebice nakon donošenja zakona koji zabranjuje "gej propagandu" 2013. godine.








 http://www.e-novine.com/svet/svet-vesti/120830-Morzeova-azbuka-toplu-dobrodolicu.html

 



 

Нема коментара: