среда, 6. мај 2015.

Država namešta poslove “Er Srbiji”, iako su usluge skuplje

Kako saznajemo, Ministarstvo saobraćaja i Direktorat civilnog vazduhoplovstva nameštaju poslove “Er Srbiji” tako što vrše pritisak na domaće turističke agencije da u svojim ponudama nude čarter letove domaćeg prevoznika, iako je usluga dosta skuplja. 

Monopolom do profitabilnosti
Vlast se već neko vreme hvali rezultatima “Er Srbije”. Međutim, iza uspeha domaće avio kompanije u vlasništvu Arapa krije se nameštanje poslova od strane državnog vrha.
Teleprompter.rs je do ovih informacije došao na osnovu razgovora sa predstavnicima više turističkih agencija, ali je samo jedna pristala da govori na ovu temu – “Argus turs”.
Kako kažu iz “Argus tursa”, istina je da i ove godine Ministarstvo saobraćaja radi na monopolu u čarter saobraćaju u interesu “Er Srbije”.
- Glavni glasnogovornik ove ideje je pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj, gospodin Zoran Ilić koji konstantno na tome insistira na svim sastancima Direktorat civilnog vazduhoplovstva, Ministarstva turizma i u prisustvu predstavnika “Er Srbije”, a bez zakonske osnove i suprotno bilateralnim ugovorima, navode u toj turističkog agenciji.
Iz “Argus tursa” napominju da se “guraju” usluge “Er Srbije”, iako su skuplje i do 30 odsto u odnosu na strane čarter kompanije.
- Tačnu visinu ponuđenih cena za obavljanje čarter saobracaja u predstojećoj sezoni “Er Srbije” i turske kompanije “Corendon Airlines” s jedne strane i egipatske “Nesma Airlines” s druge strane, nažalost nismo u mogućnosti da Vam dostavimo jer smo vezani ugovornim obavezama. Dovoljno govori podatak da je ponuda “Er Srbije” i do 30% skuplja u odnosu na strane čarter kompanije, dodaju iz agencije “Argus turs”.
Kako navode, jedan od većih problema je i kapacitet sedišta u avionima “Er Srbije”. Domaći avio prevoznik koristi avione kapaciteta 144 sedišta tip B 737, dok strane kompanije uglavnom koriste avione većeg kapaciteta, tipa A 320 od 180 sedišta
- Prošle sezone za Tursku su letele tri čarter kompanije i dve redovne, za Egipat dve avio kompanije, pa je i pored toga “Er Srbija”, kako je izjavio naš premijer, ostvarila profit od milion evra. Pitanje koje se nameće je šta se to desilo u martu ove godine, u jeku prodaje letnje sezone, a što je uzrokovalo neizdavanje dozvola i ovakav razvoj situacije i pored prethodnog pozitivnog mišljenje od strane Direktorata, pitaju se u agenciji “Argus turs”.
Poslali smo Ministarstvu saobraćaja pitanja u vezi sa ovom problematikom, ali odgovor nismo dobili.

Teleprompter.rs

http://www.teleprompter.rs/eliminisali-jeftiniju-konkurenciju-drzava-namesta-poslove-er-srbiji-iako-su-usluge-skuplje.html

Нема коментара: