субота, 27. децембар 2014.

U regionu stanje nije savršeno, ali je dovoljno dobro


Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je da situacija u regionu nije savršena i da se uvek mogu naći razlozi za nesuglasice, ali da je sada, prema njegovom mišljenju, dovoljno dobra.

"Ovo je Balkan i ljudi uvek mogu da nađu razloga za nesuglasice", rekao je Kirbi, odgovarajući na pitanje Tanjuga da prokomentariše nedavne događaje u regionu, poput reagovanja na puštanje Vojislava Šešelja iz haškog pritvora ili incidenta s dronom na utakmici Srbija-Albanija.

"Da li je sve savršeno? Nije. Moje mišljenje je da u regionu nikada neće sve biti savršeno, ali da je dovoljno dobro da bude dovoljno dobro", kazao je on i zaključio da je "sada dovoljno dobro".

Upitan kako vidi situaciju u regionu posle puštanja Šešelja na slobodu, Kirbi je konstatovao da ta odluka Haškog tribunala nije bila baš sa entuzijazmom dočekana ni i regionu, ali ni Vlada Srbije, kaže, nije bila time oduševljena.

Ta je odluka, primećuje, iznenadila mnoge, uključujući i njega, ali odlučno odbacuje bilo kakvu umešanost Vašingtona u tu priču.

"Štaviše, to nas je prilično iznenadilo jer su govorili o garancijama, a posto Šešelj nije pristao na to, lično sam bio iznenađen što su ga pustili bez garancija. Ironično je to što mene, odnosno Ameriku optužuju za Šešeljev povratak i navode da je on naš čovek. Meni nikad ne bi palo na pamet da je Šešelj američki čovek", kazao je on i dodao da je sud verovatno imao svoje razloge za takvu odluku.

Kirbi, takođe, podseća i da su aktuelni predsednik i premijer Srbije ranije tesno sarađivali sa Šešeljem, da su napustili njegovu stranku i osnovali sopstvenu partiju, te da smatra da to između ostalog stvara napetost između njih.

Američki ambasador je poručio i da ne veruje u teorije zavere i da SAD žele Srbiji uspeh, kao i da žele stabilnost u regionu.

"Ako je u pitanju bilo kakva zavera, ona se sastoji od toga da vam pomognemo da pomognete samima sebi da stignete na mesto za koje smatramo da je bolje za vas", rekao je on. "Zavera da vam pomognemo da uspete."

Govoreći o odnosima Srbije i Albanije u kontekstu regionalne saradnje, Kirbi je kazao da se stvari uvek mogu posmatrati na različite načine i istakao da je albanski premijer prvi put posle 67 godina boravio u poseti Srbiji, i to dva puta u protekla dva meseca.

"Uprkos dronovima i drugim stvarima, (Edi) Rama je došao i vođeni su razgovori. Vučić je rekao da je bio iznenađen nekim stvarima koje je Rama ovde rekao kao gost, a mislim da nije bio oduševljen ni Raminom posetom nekim drugim delovima Srbije, ali poseta je realizovana", rekao je on.

Kirbi je podsetio da je Rama ponovo boravio u Beogradu tokom Samita Kine i 16 zemalja CIE, kada su bilateralni razgovori s Vučićem, prema njegovom mišljenju stečenom na osnovu onoga što je pročitao i čuo, bili veoma dobri.

"Niste imali posetu nekog albanskog premijera od 1947, a sada, u roku od nekoliko meseci, imali ste dve. Dakle, možete da kažete da su to loši odnosi, ili možete da kažete da ste imali dve posete posle 1947. godine i da su se obe dogodile u protekla dva meseca, tako da možda nije sve tako loše kako izgleda", rekao je on.

http://www.pressonline.rs/info/politika/343945/kirbi-u-regionu-stanje-nije-savrseno-ali-je-dovoljno-dobro.html

Нема коментара: