четвртак, 25. децембар 2014.

Regionalizacija nije opasnost

NIŠ -
Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić poručio je danas u Nišu da u ovom trenutku ne postoji bolja ekonomska, politička, bezbednosna i kulturološka alternativa od Evropske unije i da taj proces treba da se nastavi kako bismo "upodobili svoju državu, sistem vrednosti i institucije onome kako to izgleda u razvijenijim, uspešnijim državama".

Pajtić je prilikom razgovora sa članovima stranke naglasio da postoji spremnost da se kroz podršku Kancelarije za evropske poslove omogući svim onima koji su zainteresovani da koriste evropske fondove i da to nisu samo lokalne samouprave, državne institucije, već da su to i nevladine i studentske organizacije.
"Proces regionalizacije dovešće do toga da ćete imati kancelariju i u Briselu na mestima na kojima se donose odluke o evropskim fondovima", rekao je Pajtić i podvukao da su Srbiji neophodi jasni propisi, a da se problemi rešavaju na što manje adresa.

On je naveo i, kako se navodi u saopštenju DS, da je Srbija asimetrično regionalizovana država, a da se regionalizacija često doživljava kao opasnost.

"Proces evropskih integracija podrazumeva da na nivou regija morate stvarati administrativni kapacitet da biste koristili evropske fondove i sredstva. Vojvodina koristi skoro 90 odsto IPA fondova, dakle fondova prekogranične saradnje. Ima institucionalni kapacitet da privuče te fondove. Apsurdno je razmišljati o regionalizaciji ili decentralizaciji kao opasnosti ako je zasnovana na privrednom, teritorijalnom principu", poručio je Pajtić.

Kaže i da samo regionalizacija zasnovana na etničkom principu jeste opasna, "ako imate regionalizaciju u Srbiji koja nije zasnovana na principu manjine čvrsto rešene da se otcepi nemate opasnost od regionalizacije".

"Sve regije u kojima postoji secesionistički princip su regije gde većinu čini manjina u odnosu na većinski narod", rekao je Pajtić.

Predsednik DS je ocenio da je politika previše uzimala maha kod definisanja razvojnih prioriteta, bez svesti o tome gde je najisplativije, gde je najracionalnije da određenu privrednu granu prezentirate i razvijate.

http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/pajtic-regionalizacija-nije-opasnost_551479.html

Нема коментара: