недеља, 28. децембар 2014.

Povući Nacrt zakona o žrtvama rata

Liberalno demokratska partija (LDP) zatražila je danas da se povuče Nacrt zakona o žrtvama rata, zato što se njime, kako se ocenjuje, zapostavljaju i diskriminišu civilne žrtve, porodice nestalih, žrtve seksualnog nasilja, kao i žrtve koje pate od psihičkih posledica i fizičkih povreda

"Na ovaj način Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ministar Aleksandar Vulin ne samo da u potpunosti zapostavljaju medjunarodne norme u pogledu zaštite civilnih žrtava rata već i ponižavaju žrtve do krajnje mere", izjavio je član Predsedništva LDP-a Kenan Hajdarević, a saopštila ta stranka.

On je ukazao da u Nacrtom zakona opet nije ispravljena greška - da se priznaju prava porodicama čiji su članovi ubijeni van teritorija Srbije.

"To se najbolje vidi u slučaju gradjana Srbije bošnjačke nacionalnosti koji su oteti i ubijeni na teritoriji BiH od strane Vojske Republike Srpske (slučaj Štrpci i slučaj Sjeverin). Jedini razlog zbog čega danas njihove porodice nisu priznate kao članovi porodice civilne žrtve rata u Srbiji, jeste taj što je mesto njihove otmice - van teritorije Srbije", istakao je Hajdarević.

Podsetio je da su predloženi Nacrt kritikovan od strane Komiteta UN za ljudska prava, Komiteta za sprečavanje torture i Komesara za ljudska prava Saveta Evrope, a na neuskladjenost s tekovinama EU ukazuje i Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2014. godinu.

http://www.akter.co.rs/27-drutvo/113976-ldp-povu-i-nacrt-zakona-o-rtvama-rata.html

Нема коментара: