понедељак, 29. децембар 2014.

Покренута производња на копу "Тамнава-западно поље"

Лазаревац, 26. децембар 2014. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас покретању производње угља на копу "Тамнава-западно поље", који је био поплављен током мајских временских непогода, и том приликом поручио да ће електроенергетски систем Србије бити стабилан.


Вучић је потврдио да ће покретање тог угљенокопа, најзначајнијег у оквиру Рударског басена "Колубара", који је до поплава давао половину укупно произведених количина угља у том басену, обезбедити додатну сигурност нашег електроенергетског система у предстојећем периоду.

Он је поновио да Србија, након најтеже елементарне непогоде у историји, неће имати проблема са снабдевањем електричном енергијом, која, како је додао, током зиме сасвим сигурно неће поскупети, при чему неће бити рестрикција.

Премијер је навео да је у Колубари након седам месеци од катастрофалних поплава обновљена производња првих 10.000 тона угља дневно на копу Западно поље, иако су процене биле да ће тек у априлу наредне године моћи да се крене са производњом.

Према његовим речима, до сада је испумпано 135 милиона метара кубних воде, а остало је још приближно 50 милиона, при чему када то буде завршено, а процене су да ће то бити крајем априла и почетком маја, производња ће моћи у потпуности да се обнови.

Вучић је, такође, оценио да је производња угља од огромног значаја за домаћу индустрију и  бруто друштвени производ, јер, како је додао, ништа не подиже наш БДП као рударство и производња угља.

То је био разлог зашто смо толико пали у 2014. години, посебно до септембра, али су онда ствари почеле да се мењају, истакао је премијер.

Он је, истовремено, изразио очекивање да ће у следећој години бити повећана прозводњу угља на коповима у односу на 2013. годину.


http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=227881

Нема коментара: