петак, 28. новембар 2014.

STIŽE ZIMA DUGA I HLADNA



Građani i deca sade vetrozaštitni pojas a "investitori" uništavaju

 
D.O.O. Krivaja i ove godine preorala novozasađeni pojas vetrozaštitni pojas
Na poziv građana  i Ekološkog udruženja „Hrast“ iz Krivaje, Zelena patrola na delu posetila je Krivaju, mesto nadomak Bačke Topole. Zelenu patrolu na delu pozvao je Đuro Vavroš zbog preoravanja novozasađenog vetrozaštitnog pojasa od strane D.O.O Krivaja koji su meštani tog naselja zajedno sa Ekološkim udruženjem „Hrast“ podigli u naselju Krivaja. 





Zelena patrola na delu - Kada je podignut vetrozaštitni pojas na Krivaji i zašto je on bitan?



Prošlog proleća Ekološko udruženje „Hrast“ iz Krivaje, deca i građani Krivaje su posadili 700 sadnica bresta i džanarike, međutim novi vlasnik privatnik koji drži ovo zemljište ih je uzorao iako su sadnice bile uz samu ivicu puta. Ovaj deo je građevinski reon unutar još sto metara, ali su oni uzurpirali zemljište, pretvorili ga u poljoprivredno i uzorali nam sadnice. Vetrozaštitni pojas je bitan za ovo naselje zbog toga što imamo delekovod koji ide iznad drveća i elektrovojvodina hoće zbog toga da ga poseče. Naselje bez vetrozaštitnog pojasa uz njivu bi stradalo zbog primene velike količine pesticida, herbicida i fungicida kojima se njiva godišnje prska najmanje 20 puta. Sve to ulazi u naselje i zato sadimo vetrozaštitni pojas kako bi naše naselje i građane u njemu zaštitili od štetnih uticaja tih preparata. Pored ovoga sledeće nedelje posadićemo još jedan red tako da imamo dva vetrozaštitna pojasa.
 



Zelena patrola na delu - Gde će biti taj drugi red drveća?


Biće 4 m iza ovoga, ali to prvo moramo sa Opštinom da se dogovorimo da nam ne bi slučajno ponovo uzorali, ipak sadnice su skupe. Jedan javor košta 200 dinara mi posadimo 1000 javora to je hiljadu evra i da nam to neko samo tako uništi. Sadnice smo mi sami proizveli kao ekološko društvo, imamo sibrski brest, javor i džanariku.


Zelena patrola na delu - Koliko sadnica je ostalo nakon preoravanja zemljišta?


Ovo je jedna jedina sadnica od 700 komada koja je ostala ovde od vetrozaštitnog pojasa. Kada ste prošli put snimali videli ste da je kompletno ovaj deo, oko 1,2 km bio zasađen vetrozaštitnim pojasem. Od svega toga ostala je samo jedna sadnica. Sada nam iz D.O.O Krivaja zbog njihove greške nude da oni posade nove sadnice ali to nije to. Ovo je drugi put uzorano, do sada bi sadnice od predprošle godine bile 1,5 m višlje od ovoga. Prihvatićemo njihovu ponudu da posade, ali tužbu povući nećemo kako bi opomenuli druge koji isto to rade da se zaustave. To je isto kao da čoveku ubijete dete i kažete sutra ćete napraviti drugo. Ne mogu nikada više da naprave ovu sadnicu, šta god da posade ona će da kasni dve godine, odnosno godinu dana iza ovih sadnica.





Zelena patrola na delu - Prošli put kada ste sadili vetrozaštitni pojas rekli ste da imate dogovor sa D.O.O Krivaja i da neće dirati sadnice vetrozaštitnog pojasa. 

Da bio je dogovor da neće dirati. Prvo su rekli da je traktorista noću orao pa nije video sadnice. To nije tačno! Ljudi koji žive pored videli su da je to bilo u petak, 17. novembra u 15 časova, znači po danu. Sada kažu da traktorista nije video da su sadnice. Njemu je verovatno naređeno da to uzore, čak je i put uzorao mada je ovo građevinski reon. Ovo je građevinska zona, 50 m odavde je građevinska zona a 150 m je građevinski reon, znači ovo uopšte nije poljoprivredno zemljište i nema razloga da se ovo ore. Ovo je teren Mesne zajednice, građevinska zona čiji je vlasnik i korisnik Republika Srbija što znači da se automatski prenosi na lokalnu samoupravu.
 




Zelena patrola na delu - Da li ste prijavili uništavanje vetrozaštitnog pojasa i kakav ste odgovor dobili?


Uništavanje vetrozaštitnog pojasa prijavili smo policiji i podneli smo prijavu protiv D.O.O Krivaja. Drugi dan posle prijave iz D.O.O Krivaje su poslali svoja dva radnika da obeleže granicu, kao što vidite ima ovde jedan kočić, drugi je gore a jedan su stavili i u vetrozaštitni pojas, ovo obeležavanje  nema nikakve veze sa geodetskim, urbanističkim i prostornim planom. Stavili su ih kako bi nas zavarali da oni nisu ušli u građevinski reon i građevinsku zonu. Ovaj građevinski reon oko naselja Krivaja, oko 200 hektara, oni koriste kao poljoprivredno zemljište, na to ne plaćaju poreze ni navodnjavanje i odvodnjavanje, to im je čist profit, zbog toga oru i put jer im je to čista dobit pošto nemaju nikakvih ulaganja osim setve i oranja. 

 




Zelena patrola na delu - Koji su vaši dalji planovi?


Ukoliko oni ne posade novi vetrozaštitni pojas posadićemo ga ponovo mi, ne samo ovu nego i severnu stranu koju su nam isto uzorali prošle godine. Ekološka inspekcija je bila ovde pre nego što smo zasadili vetrozaštitnin pojas i napravili su zapisnik da će vetrozaštitni pojas biti ovde, ali to njima ništa ne vredi. Bićemo istrajni u našima namerama da ponovo zasadimo i očuvamo vetrozaštitni pojas kako bi građanima i budućim generacijama naselja Krivaja obezbedili pravo na čistiju i zdraviju životnu sredinu, zaključio je naš sagovornik Đuro Vavroš, predsednik Ekološkog udruženja „Hrast“ iz Krivaje. 





Нема коментара: