четвртак, 21. април 2016.

Sumnjiva lica na spisku tužioca

PODGORICA - Da li je hapšenje doskorašnjeg finansijskog direktora EPCG, Flavija Bjanka, uvod u nova hapšenja po nalogu specijalnog državnog tužioca u rasvetljavanju okolnosti pod kojima je dokapitalizovana državna elektroenergetska kompanija, pitanje je na koje zasad nema jasnog odgovora, mada bi bilo očekivano da u zatvoru pored Italijana završe još neke osobe. 

Bjanko je uhapšen zbog sumnje da je počinio zloupotrebu službenog položaja, sklapajući štetne konsultantske ugovore, na osnovu kojih su italijanske kompanije A2A, A2A Reti Eletrika i Bain Milano od EPCG na ime provizija naplatile oko 15 miliona evra!
Posle ovog hapšenja, nema dileme da bi SDT trebalo da ispita celokupno poslovanje EPCG od trenutka kada je potpisan ugovor sa partnerom A2A. Jer, osim tog posla obavijenog velom sumnji, potrebno je utvrditi da li su građani Crne Gore oštećeni samo za konsultantske usluge ili je bilo i izvlačenja novca iz EPCG naduvavanjem drugih troškova. U to osnovano sumnjaju mnogi, budući da SDT vodi istragu i protiv bivšeg izvršnog direktora EPCG Enrika Malerbe, i nekadašnjeg finansijskog direktora Masima Sale, koji su nedostupni crnogorskim državnim organima.
- Rekao sam tužiocu da će mu trebati dva autobusa prilikom hapšenja odgovornih za pljačkašku dokapitalizaciju Elektroprivrede - izjavio je nedavno predsednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković, posle posete SDT, gde je priložio dodatne dokaze vezane za krivičnu prijavu, koju je još pre dve godine podneo protiv potpredsednika Vlade Vujice Lazovića, koga sumnjiči za zloupotrebe prilikom dokapitalizacije 2009. godine.
Miličković je, naime, ukazao na činjenicu da je odluku o dokapitalizaciji Vlada Crne Gore donela 6. marta 2008, a Skupština akcionara EPCG verifikovala 31. marta.
- Zamislite, 6. marta 2008. italijanski A2A nije ni postajao! To dovoljno govori da se ne radi o strateškom partneru, već o nečemu drugom. Teško je poverovati da je neko u Vladi tada razmišljao da će energetskom gigantu, poput EPCG, partner biti firma, koja u trenutku odlučivanja o dokapitalizaciji nije ni postojala. To dodatno kompromituje sve koji su odlučili da upravo A2A bude izabrana za partnera - objasnio je Miličković tužilaštvu, napominjući da A2A nije ni mogao da dostavi finansijske bilanse za 2007, niti da ispuni stroge uslove tendera, budući da je registrovana tek 8. marta 2009, posle fuzije lokalnih javnih preduzeća gradova Breša i Milano.
Mali akcionari, njih 7.000, kako tvrdi Miličković, opljačkani su za 35 miliona, budžet Crne Gore za 40 miliona, a račun EPCG za 40 miliona evra, zato što je tadašnji predsednik tenderske komisije za dokapitalizaciju izabrao drugorangiranog ponuđača A2A, sa cenom od 8,4 evra po akciji, umesto prvorangiranog grčkog konzorcijuma, koji je nudio 11,1 evro.


MILIONSKE PROVIZIJE
- DOBRO je što je tužilaštvo pokrenulo ovaj slučaj, ali nije dobro što se čekalo nekoliko godina - kaže nezavisni poslanik Mladen Bojanić.
- Pošto Vlada nije reagovala u vezi konsultantskih usluga potrebno je da tužilaštvo sagleda celokupno poslovanje EPCG od momenta privatizacije. EPCG je dokaz da država nije pljačkana slučajno, već sistematski mnoge važne kompanije. U slučaju "Jugopetrola", Mark Harison je dobio tri miliona evra za konsultantske usluge. Utvrđeno je da to nije po zakonu, ali niko nije odgovarao. Kod "Telekoma" su konsultantske usluge plaćene 7,2 miliona - navodi Bojanić.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:601306-Posle-hapsenja-Flavija-Bjanka-Sumnjiva-lica-na-spisku-tuzioca

Нема коментара: