четвртак, 21. април 2016.

Makedonski novinar uhapšen u Novom Sadu

Policija u Novom Sadu privela je makedonskog novinara Zorana Božinovskog (50) iz Kumanova po poternici Interpola, objavio je portal 021.rs.
Božinovskog su, prema nezvaničnim informacijama, uhapsili pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije po nalogu Ministarstva pravde, ali za sada nije poznato koji je razlog za privođenje Božinovskog.
Kako je UNS-u rekao njegov advokat Goran Petronijević, policija je jutros u 10 sati privela Božinovskog u sud odakle je direktno upućen ka Preševu, gde bi trebalo da bude predat makedonskim vlastima.
On već nekoliko godina boravi u Novom Sadu, a u novembru 2013. godine je bio uhapšen u Novom Sadu po Interpolovoj poternici i nakon toga je proveo više od godinu dana u ekstradicionom pritovoru.
Odlukom Apelacionog suda pušten je na slobodu, pri čemu mu je oduzet pasoš i naloženo da ne sme da napušta Srbiju.
Za njim je svojevremeno bila raspisana poternica u okviru policijske akcije "Špijun" u Makedoniji, a bio je osumnjičen za špijunažu, zločinačko udruživanje i iznudu.
On je bio u grupi od oko 20 osoba protiv kojih je 2013. godine pokrenut postupak zbog sumnje da su se bavili špijuniranjem, ali i ucenama uticajnih ličnosti u Makedoniji od kojih su tražili novac da ne bi objavljivali u javnosti detalje iz njihovih privatnih života.
Mada je ostalima suđenje počelo, protiv njega postupak nije pokrenut jer sve vreme živi u Novom Sadu.
UNS: Hitno preispitati odluku o ekstradiciji Zorana Božinovskog
Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je zabrinuto zbog hitnog izručenja makedonskog novinara Zorana Božinovskog toj zemlji i apelovalo na nadležne državne organe Srbije da hitno preispitaju tu odluku i spreče ekstradiciju novinara.
Božinovski je juče sa svojim advokatom bio na razgovoru u policiji, gde je, po odluci Upravnog suda, trebalo da dostavi dodatnu dokumentaciju na osnovu koje bi bila poništena prethodna odluka MUP-a o odbijanju njegovog zahteva za azil.
"Moja procena je da je suočeno sa realnošću da mu pripada azil i da ispunjava sve uslove za dobijanje azila, Ministartvo pravde pribeglo hitnom postupku izručenja. Mi smo zabrinuti za njegov život i bezbednost", rekao je Petronijević i dodao da "iz dokaza koje poseduju proizilazi opravdana bojazan da je Božinovskom u Makedoniji život ugrožen". ;
On je dodao i da njemu nije uručeno rešenje o ekstradiciji koje treba da potpiše ministar pravde Nikola Selaković.
"Bez obzira na sudsku odluku, Ministarstvo može odlučiti da se ekstradicija ne izvrši, zbog toga što je u pitanju političko delo. Odluka o ekstradiciji u ovakvom političkom trenutku u Makedoniji i posle tolikog čekanja, je vrlo diskutabilna", rekao je Petronijević za UNS.
UNS upozorava da ekstradicija Božinovskog u vreme veoma burnih i nejasnih političko-bezbednosnih prilika u Makedoniji ozbiljno ugrožava njegovu sigurnost.
Zoran Božinovski uhapšen je 7. novembra 2013. godine u Novom Sadu po Interpolovoj poternici, a prema optužbi za zločinačko udruživanje, špijunažu i ucenu iz Krivičnog zakonika Makedonije.
Božinovski je jedno vreme proveo u ekstradicionom pritvoru, nakon čega je pušten na slobodu gde je čekao odluku o azilu. Urednik je sajta "Bure vesnik" na kom je istraživao i objavljivao brojne tekstove o korupciji i kriminalu

http://www.blic.rs/vesti/hronika/makedonski-novinar-uhapsen-u-novom-sadu/jzj08el

Нема коментара: