петак, 22. април 2016.

Država netransparentna u izveštavanju o notarima

Finansijski izveštaji javnih beležnika kojima je država poverila javna ovlašćenja nisu dostupni javnosti, niti ih oni dostavljaju nadležnim organima, Ministarstvu pravde i Javnobeležničkoj komori, a država je netransparentna u izveštavanju o njihovom poslovanju, pokazuje istraživanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN).
Poreska uprava odbija da kaže koliko novca notari uplaćuju u budžet Srbije, navodi BIRN.
Protiv državne sekretarke u Ministarstvu pravde Biljane Pavlović, inače člana Ispitne komisije za izbor notara,  vodi se postupak pred Agencijom za borbu protiv korupcije zbog sumnje u sukob interesa, dodaju.
Netransparentan je i rad komisija koje određuju da li su notari ispunili sve uslove za otvaranje kancelarija i po kom kriterijumu se biraju članovi ispitnih komisija za prijem novih notara u sistem.
U saopštenju BIRN navodi da Ustavni sud nije reagovao po pitanju inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o javnom beležništvu koju su podneli advokati.
U Advokatskoj komori zameraju notarima da ne dostavljaju blagovremeno overene kupoprodajne ugovore sudovima i da se pravna sigurnost ne postiže sačinjavanjem, overom i sadržinom ugovora, nego urednom evidencijom o nepokretnostima

http://rs.n1info.com/a153881/Vesti/BIRN-Drzava-netransparentna-u-izvestavanju-o-notarima.html

Нема коментара: