четвртак, 24. март 2016.

Srbija lojalan partner Nemačkoj

Posle susreta sa premijerom pokrajine Hesen Folkerom Bufijeom u Vizbadenu, srpski premijer je rekao da je zadovoljan što je Srbija do sada imala podršku Nemačke i Hesena na njenom putu u EU
„Srbija je lojalan partner Nemačkoj”, poručio je Aleksandar Vučić posle razgovora u Vizbadenu sa premijerom nemačke pokrajine Hesen Folgerom Bufijeom. Srpski premijer je primetio da je to što Bufije ima porodične veze sa Srbijom dobra osnova za još bolje odnose Srbije i Hesena, ali i Srbije i Nemačke. Vučić je rekao i da je zadovoljan što je Srbija do sada imala podršku Nemačke i Hesena na njenom putu u EU.
Vučić i Bufije razgovarali su o bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, ekonomskoj saradnji i nemačkim investicijama u Srbiji. Premijer je u Frankfurtu, gde je održan srpsko-nemački poslovni forum, obišao poznatu frankfurtsku berzu.
Vučić, koji je inače drugi srpski premijer (pre njega to je učinio Zoran Đinđić) koji je posetio pokrajinu Hesen, podsetio je na značajne ekonomske veze Nemačke i Srbije, navodeći da u Srbiji radi 370 nemačkih kompanija, koje zapošljavaju više hiljada ljudi, te dodao da je trgovinska razmena samo sa Hesenom iznosila prošle godine više od 300 miliona evra.
 „To je za nas značajno, nadam se unapređenju ekonomske saradnje, a učinićemo sve da dođe još više investitora iz Hesena”, najavio je premijer i, prenosi Tanjug, pozvao Bufijea, koji je i potpredsednik vladajuće CDU, odnosno zamenik Angele Merkel, da poseti Srbiju.
Bufije je, prema rečima Vučića, rekao da bi to moglo biti realizovano naredne godine, ali je Vučić insistirao da poseta bude još ove godine. „Bićemo uvek lojalni prijatelji vama, kancelarki i Nemačkoj”, poručio je Vučić, naglasivši da će Srbija raditi na očuvanju mira i stabilnosti u regionu.
On je ocenio i da je veoma važno što je nakon 14 godina obnovljen razgovor na premijerskom nivou s predstavnicima nemačke pokrajine Hesen.
Bufije se, najpre, novinarima obratio sa „dobar dan” na srpskom i rekao da je imao otvoren i prijateljski razgovor sa Vučićem.
Istakao je da je Srbija dobro mesto za investicije i da bi to trebalo iskoristiti, kako bi mladi ljudi imali dobru perspektivu. „Osnov napretka svake države jeste stabilna politička situacija. Niko neće da investira u zemlji u kojoj nema stabilnosti”, naglasio je.
Izrazivši uverenje da ovo neće biti jednokratna poseta, već da će se posete čelnika Hesena i Srbije smenjivati, Bufije je rekao da je zadovoljan razgovorom o svim aktuelnim temama, posebno o prekjučerašnjem terorističkom napadu u Briselu, i naglasio da su on i Vučić izrazili zabrinutost i žaljenje zbog napada.
Kad je reč o proširenju saradnje Hesena i Srbije, Bufije je naveo da je za to bitna dobra politička klima i stabilnost, te ocenio da već sada radi veći broj preduzeća iz Hesena u Srbiji. S tim u vezi je podsetio da je nemačka vlada odlučila da otvori put za legalno doseljavanje građana iz bezbednih trećih država kao što je Srbija. „Nismo ništa ispustili. Razgovarali smo i o situaciji s Romima, stanju na Kosovu, ali i teškoj situaciji u Bosni i Hercegovini”, kazao je, ocenivši da Hesen i Srbiju vezuje i veliki broj srpskih državljana koji žive u toj nemačkoj pokrajini.
Bufije je prihvatio poziv srpskog premijera da poseti Srbiju, naglasivši da će mu biti drago da vidi kako je zemlja napredovala. Inače, Bufije je ranije izjavljivao kako pamti lepe trenutke provedene kod svojih rođaka u Srbiji. „Imam porodične veze sa Srbijom i želeo bih da vidim kako je ta zemlja napredovala. To je predivno mesto i želim da joj pomognem”, poručio je.
Zadovoljan je što je čuo od srpskog premijera da Angela Merkel uživa veliki ugled u Srbiji, ocenivši da se ona sve više doživljava „kao simbol nade”.

U Srbiji ne teče med i mleko, ali je puno stvari urađeno

Sa predsednikom Industrijsko-trgovinske komore Frankfurta Matijasom Milerom Vučić je obišao frankfurtsku berzu. Kako se navodi u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima, Vučić je naglasio da je ovo „sjajna prilika da srpski predstavnici prošire svoje znanje i iskustvo u razgovoru s nemačkim kolegama”.
Inače, Miler je Vučića dočekao zajedno s direktorom berze Frankom Klasom. Tokom posete berzi srpski premijer je razgovarao i sa Kristofom Feldmanom, generalnim direktorom Udruženja za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku.
Vučić je u Frankfurtu razgovarao, kako je prenela Beta, i sa ministrom ekonomije nemačke pokrajine Hesen Tarekom el Vazirom o ekonomskoj saradnji, nemačkim investicijama i evropskom putu Srbije. Vučić je rekao da je evropski put Srbije „dobra garancija stranim investitorima” i pozvao Vazira da sa privrednom delegacijom poseti Srbiju. Vazir je rekao je da je više od 200 nemačkih kompanija iskazalo interesovanje za učešće na Poslovnom forumu, što pokazuje da Srbija ide u dobrom pravcu i da postaje povoljno mesto za ulaganja nemačkih investitora.
Srbija je trenutno sposobnija od mnogih zemalja, pa i članica EU, da savlada probleme s kojima će se u narednom periodu suočiti, poručio je premijer Srbije. Premijer je rekao i da će Srbija nastaviti da ulaže napore da očuva stabilnost i mir u regionu, izrazivši uverenje da će u tome uspeti. Istina, dodao je, i dalje brojimo „teške” godišnjice, ali region je prošao kroz teške dane uspešno a da nije bilo nikakve destabilizacije. Zbog toga je i uveren da će Srbija uspeti da privuče još kompanija iz inostranstva da ulažu ovde, pa tako i kompanije iz Nemačke.
„Nismo zemlja gde teče med i mleko, ali smo puno stvari uradili, sproveli teške reforme u protekle dve godine. Mi smo izuzetak u istočnoj Evropi, jer smo bez ikakvog pritiska sproveli fiskalnu konsolidaciju i smanjili plate i penzije. Mislim da smo obavili odličan posao”, kazao je premijer Srbije.
On je izrazio očekivanje da će posle jučerašnjeg biznis foruma veliki broj nemačkih firmi da se zainteresuje još više za ulaganja u Srbiju. Premijer je podsetio da smo prošle godine izvezli u Nemačku robu vrednu milijardu i po evra, a da smo iz te zemlje uvezli robe za dve milijarde, te da je Nemačka zemlja sa kojom imamo tri i po milijarde evra robne razmene.

http://www.politika.rs/sr/clanak/351683/Vucic-Srbija-lojalan-partner-Nemackoj

Нема коментара: