уторак, 22. март 2016.

Srbija da ispuni sve uslove za EU

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač ponovio je večeras da Hrvatska podržava ulazak Srbije u EU, ali da sve države, pa tako i Srbija, moraju da ispune kriterijume za članstvo.
"Hrvatska podržava evropsku perspektivu svih zemalja na jugoistoku Evrope. Nas u Hrvatskoj uči iskustvo da treba odvojiti pregovarački proces od izborne kampanje", rekao je Kovač novinarima u Zagrebu upitan blokira li Hrvatska pristupne pregovore sa Srbijom.
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Tihomir Orešković proteklog vikenda su poručili da Hrvatska podržava ulazak Srbije u EU, ali da sve države, pa tako i Srbija, moraju da ispuni "apsolutno sve" kriterijume za članstvo.
Prethodno je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo da su uslovi koje Srbija mora ispuniti za otvaranje Poglavlja 23 poštovanje ljudskih prava, posebno manjinskih, puna saradnja s Haškim tribunalom i reforma pravosuđa, koja uključuje ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cele bivše Jugoslavije.
Još je bivša vlada najavila da će Hrvatska ukidanjem spornog Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine usloviti pregovore Srbije s EU. Hrvatska smatra da se Srbija tim zakonom proglasila "mini Hagom".

http://www.alo.rs/srbija-da-ispuni-sve-uslove-za-eu/41114

Нема коментара: