уторак, 22. март 2016.

Korupcija tera šefa: Ne mogu da se setim

Sidnej -- Direktor australijske berze Elmer Funke Kuper podneo je ostavku usled istrage navoda i
optužbi o korupciji. 
On je podneo ostavku zbog navoda da je kompanija za klađenje kojom je nekada upravljao dala mito porodici premijera Kambodže.
Ostavka izvršnog direktora Berze vrednosnih papira Australije (ASX) stupa odmah na snagu, rekao je predsednik berze Rik Holidej Smit.

Australijski list Ferfaks (Fairfax) objavio je prošle sedmice da je kompanija Tabkorp 2010. godine isplatila 200.000 australijskih dolara (152.000 američkih dolara) konsultantskoj firmi povezanoj s porodicom premijera Kambodže Huna Sena.

Funke Kuper je u to vreme bio izvršni direktor Tabkorpa, a kompanija je navodno htela da pokrene onlajn klađenje u Kambodži, za šta joj je bilo potrebno odobrenje premijera ili visokog zvaničnika da bi dobila dozvolu za kockanje.

Funke Kuper je negirao optužbe, a u izjavi za Ferfaks rekao je da ne može da se seti nijedne takve isplate.

"Odbor ASX prihvata da Elmer želi da punu pažnju usmeri na istrage koje mogu da se vode po pitanju Tabkorpa i da ne želi da se to meša u važnu ulogu vođenja ASX", naveo je Holidej Smit u saopštenju.

Tabkorp je prošle sedmice potvrdio da je razmatrao poslovne mogućnosti u Kambodži 2009, ali da je na kraju odlučio da ne nastavi s tim.

Australijska policija je potvrdila da istražuje da li je Tabkorp prekršio neke zakone o korupciji.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2016&mm=03&dd=21&nav_id=1110205

Нема коментара: