недеља, 17. јануар 2016.

ZAŠTO IZBORI ?

Кабинет председника Владе Александра Вучића
Немањина 11
Београд

Кабинет потпредседника Владе и министра трговине,
туризма и телекомуникација Расима Љајића
Булевар Михајла Пупина 2
Београд

Кабинет потпредседника Владе и министра државне управе
и локалне самоуправе Кори Удовички
Немањина 11
Београд

Канцеларија за сарадњу с медијима
Немањина 11/Булевар Михајла Пупина 2
Београд

Народна Скупштина Републике Србије



Поштовани,

ових дана једна од најактуелнијих политичких тема у Србији је да ли су нам потребни
ванредни парламантарни избори. Јавност је око овог питања подељена.

Лично сматрам да нам нови, ванредни парламентарни избори нису потребни. Имали смо их пре годинуипо дана и народ је рекао своје мишљење.

Поновни избори би нам потрошили огромна средства, која би се узалудно "бацила у бунар", а са изборима не би добили ниша ново, а изгубили би много времена бавећи се њима. Мислим да ситуација у држави није толико проблематична да би морали ићи на ванредне изборе или или задовољавати вољу опозиције.

Посебно није реално расписивати их сада, када се кренуло на решавање многих нагомиланих проблема у држави, јер само губимо темпо у изласку из кризе, која већ предуго траје у нашој држави. Пре свега, мислим на решавање развоја привреде повећањем запослености, сређивање стања у судству које је у великим проблемима и јачању свих институција система које треба да уведу ред у држави у свим сферама рада, без јачања појединаца који мисле да су они ти који треба све да решавају.

Такође, треба под хитно радити на отклањању лошег рада органа управе на који је своје мишљење дала Државна ревизорска институција, да се буџетска средства троше НЕЗАКОНИТО И НЕРАЦИОНАЛНО, што говори да још имамо доста резерви.

Наш задатак је да се на реформама друштва ради убрзано, а не брзином пужа како рече немачка канцеларка г-ђа Меркел нашем премијеру.

Поред већ реченог, у наредном периоду важнији задатак од избора треба да буде решавањ пословања јавних предузећа, посебно оних који праве губитке, за које нема никаквог оправдања, због чега се дуго толерише лош рад ових предузећа и никакве мере се не предузимају против одговорних лица за такво лоше пословање.

Ко то кочи и не дозвољава да се неуспешни директори тих предузећа под хитно не смене, а не да се пензионерима смањују ЗАКОНИТО УТВРЂЕНЕ ПЕНЗИЈЕ, како би се покрили њихови губитци.

У овој држави има пара када се домаћински послује, али се врши погрешна расподела.

Указао бих на још нека значајна питања која треба решавати пре избора, јер средства намењена за изборе у овом тренутку могла би да се употребе у много боље сврхе.

Ради се о ревизији великог броја агенција, које уствари представљају дуплиране послове, које су обављали и обављају органи управе. На ове агенције се троше велика средства непотребно, а Влада је давно обећала да ће радити на њиховом смањивању.

До сада нема тачних информација о томе шта је конкретно предузето.

Посебно питање које иритира све грађане је да многи политичари примају по три и више плата, радећи на више радних места и тиме остварују огромна примања као чланови управних и надзорних одбора јавних предузећа и других органа.

Док сам радио у републичким органима пре 30 година, био сам члан управних одбора факултета и средњих школа и за то ангажовање нисам био плаћен.

Сада је пракса да се то дебело плаћа/уновчује, поред свог редовног посла.

Све ово што сам изнео као део илустрације на чему нам је пречи рад од избора, може се решити само под условом ако на одговорна места дођу високо стручне и високо моралне особе.

И на крају, питам се да ли оваква размишљања нас грађана, која о сличним проблемима пишу, неко од надлежних чита и уважава наше предлоге или да нам одговоре ако се са њима не слажу.


С поштовањем.

Београд, 16.1.2016. године                                      Гојко Илић, дипл. ецц.
                                                                         бивши помоћник министра
                                                                 за тржиште и цене Републике Србије
                                                                                  Нови Београд

Нема коментара: