уторак, 1. децембар 2015.

ŠTITI VAS ZAKON Prijavite korupciju, ne smeju vam ništa!

Ukoliko odlučite da svog poslodavca prijavite zbog korupcije, a on vas nakon toga otpusti, znajte da će morati na sudu da dokaže da vas nije otpustio ili kaznio zato što ste prijavili korupciju, već zato što ste bili loš radnik, a poslednju reč imaće sud.
Korupciju možete prijaviti tamo gde radite, a ukoliko nemate poverenja u svog poslodavca, onda se možete obrati tužilaštvu, Agenciji za borbu protiv korupcije, zaštitniku građana ili Inspektoratu za rad. Takođe, možete se obratiti i medijima i na taj način uzbuniti javnost.

Za sada mirno
Nemanja Nenadić, izvršni direktor “Transparentnosti Srbija”, kaže za “Alo!” da nema mnogo slučajeva kada su po prijavi uzbunjivača vođeni sudski postupci i da je još rano za bilo kakve zaključke o efikasnosti primene Zakona o zaštiti uzbunjivača jer nema dovoljno prakse.
To u stvari znači da ukoliko ste prijavili korupciju u firmi svom poslodavcu, bez obzira na status koji imate u preduzeću, ne smete biti proganjani zbog toga jer vam država obezbeđuje sudsku zaštitu koju možete ostvarivati tužbom pred Višim sudom, i to u hitnom postupku. Ako, recimo, zbog prijave dobijete otkaz, zakon predviđa da poslodavac mora da vas vrati na posao u kratkom roku jer ćete kroz tužbu sudu ostvarivati pravo na zaštitu od odmazde. Takođe, vaša prijava može biti i anonimna, ukoliko vi tako želite, a poslodavac ne sme otkriti vaš identitet.

Zakon je predvideo i da poslodavac ne sme da stavi ni vas ni lica koja su na bilo koji način povezana s vama u nepovoljan položaj, a naročito ne u vezi sa zapošljavanjem, sticanjem svojstva pripravnika ili volontera, radom van radnog odnosa, obrazovanjem, osposobljavanjem ili stručnim usavršavanjem.

Takođe, poslodavac ne sme da vas stavi u nepovoljan položaj ni kada je reč o napredovanju na poslu, ocenjivanju, uslovima rada, isplatom nagrada i stimulativnih otpremnina, rasporedom poslova ili premeštajem na drugo radno mesto. Ukoliko poslodavac nakon vaše prijave prekrši bilo koje od vaših zakonskih prava, možete ostvariti sudsku zaštitu podnošenjem tužbe nadležnom višim sudom u roku od šest meseci od dana kada ste saznali da je izvršena neka štetna radnja, odnosno tri godine od dana kada je štetna radnja preduzeta.
Važno je i da znate da je postupak za sudsku zaštitu hitan, a revizija postupka uvek je dozvoljena.

http://www.alo.rs/prijavite-korupciju-ne-smeju-vam-nista/21262

Нема коментара: