уторак, 1. децембар 2015.

Obrisaćemo Tursku s mape sveta

Ukoliko Ankara bude dalje pomagala SAD i ISIS-u u sirijskom ratu, severnokorejski lider je zapretio da će "obrisati Tursku sa mape sveta"
Severna Koreja je zapretila Turskoj da će biti pogođena nuklearnim projektilima ukoliko se usudi da deluje protiv Rusije, izveštava Ad-Dijar.
Ako se Turska sukobi sa Rusijom ili nastavi da podržava ISIS u Siriji i Iraku, Kim Džong Un je rekao da će Pjongjang bez oklevanja lansirati nuklearni napad protiv Turske.
Lider Severne Koreje je obećao da će “obrisati Tursku sa mape sveta” ukoliko Ankara bude dalje pomagala SAD i ISIS-u u sirijskom ratu, prenela je novinska agencija Mizan.
Pretnje pokazuju da Severna Koreja u potpunosti podržava borbu Rusije protiv ISIS-a, navode izvori.


http://www.telegraf.rs/vesti/1884248-kim-dzong-un-sprema-nuklearni-napad-zbog-putina-obrisacemo-tursku-s-mape-sveta-video


Putin i Obama pola sata o Ukrajini, Siriji, obaranju aviona


Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama, razgovarali su u ponedeljak pola sata iza
zatvorenih vrata na marginama samita o klimatskim promenama u Parizu o sirijskoj krizi, situaciji u Ukrajini i nedavnom obaranju ruskog bombardera.
Posle sastanka oglasio se Kremlj saopštivši da je Obama izrazio žaljenje zbog incidenta kada su turske vazduhoplovne snage oborile ruski avion "Su-24". Kako je saopšteno, lideri Rusije i SAD su razgovarali i o Ukrajini i složili se o neophodnosti potpuno primene sporazuma iz Minska, preneo je Rojters.
Obama je Putinu rekao da smatra da sirijski predsednik Bašar Asad mora da ode s vlasti u okviru političke tranzicije, naveo je zvaničnik Bele kuće.
Predsednik SAD se založio za diplomatsko rešavanje ukrajinske krize, dodavši da bi sankcije protiv Rusije mogle da budu povučene kada Moskva bude ispoštovala dogovor iz Minska, kazao je zvaničnik.
Agencija AP je ranije prenela da je u pitanju bio privatan sastanak dvojice lidera i da zvaničan njihov susret nije planiran tokom dvodnevne konferencije.
Putin i Obama su se pre dve nedelje dva puta sastali na samitu G20 u Antaliji, a jedan od njihovih susreta trajao je oko 20 minuta, podsetila je agencija Tass.


http://rs.n1info.com/a113826/Svet/Svet/Putin-i-Obama-pola-sata-o-Ukrajini-Siriji-obaranju-aviona.html


 NATO zaštitio Ankaru u incidentu obaranja Su-24

NATO je pružio "političku zaštitu" zvaničnoj Ankari u incidentu obaranja ruskog vojnog aviona
iznad tursko-sirijske granice i zato snosi deo odgovornosti za taj događaj, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Severnoatlantskoj alijansi Aleksandar Gruško
"Razgovarao sam sa zamenikom generalnog sekretara NATO Aleksandrom Veršbouom o incidentu obaranja aviona Su-24. Obavestio sam ga o ruskom stavu prema tom incidentu i naveo vojne i političke podatke koji dokazuju da se radi o namernom napadu na ruski avion u sirijskom vazdušnom prostoru", rekao je Gruško, prenosi Itar-Tass.
"NATO je politički zaštitio Ankaru kao svoju članicu i zato Alijansa snosi deo odgovornosti za taj incident", rekao je Gruško i dodao: "Opet vidimo da politički elementi dobijaju prednost u odnosu na objektivnost, pa čak i zdravi razum".
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je posle obaranja ruskog aviona 24. novembra izjavio da je Alijansa "solidarna sa Turskom" i da podržava "teritorijalni integritet našeg saveznika Turske".
http://www.kurir.rs/planeta/grusko-nato-zastitio-ankaru-u-incidentu-obaranja-su-24-clanak-2040337



Postignuta saglasnost o slanju poziva Crnoj Gori za ČLANSTVO U NATO 

Šefovi diplomatija 28 članica NATO postigli su saglasnost o upućivanju poziva za članstvo Crnoj Gori, javila je Televizija Crne Gore pozivajući se neimenovane izvore u Briselu.
U Briselu je danas počeo Ministarski savet zemalja članica, a konačna odluka o pozivu očekuje se sutra ujutro.
 
Ministri bi odluku o upućivanju poziva za članstvo Crnoj Gori mogli i da donesu večeras, ali to neće zvanično saopštiti.
 
Za sredu u 9.45 časova zakazana je konferencija za novinare u Briselu, na kojoj će generalni sekretar Jens Stoltenberg saopštiti odluku ministara.
 
"Gardijan": Poziv za članstvo CG u NATO lošš po odnose s Rusijom
NATO će sutra, kako se očekuje, izdati zvaničan poziv Crnoj Gori za članstvo u Alijansi čime će napraviti veliki korak ka proširenju i značajno povećati tenzije sa Rusijom, ocenjuje britanski list "Gardijan".
 
Očekuje se da će 28 ministara spoljnih poslova NATO snaga, koji danas započinju dvodnevni sastanak u Briselu, sutra jednoglasno izdati poziv Crnoj Gori.
 
Njoj će, potom, biti potrebno između godinu dana i 18 meseci da prođe kroz proces pridruživanja, dodaje britanski list podsećajući da je NATO pre 17 godina bombardovao tu zemlju.
 
Moskva je više puta navodila da proširenje NATO smatra "provokacijom" dok zapadni zvaničnici veruju da Rusija stoji iza demonstracija protiv crnogorske vlade u cilju skretanja pažnje sa puta te zemlje ka NATO, prenosi britanski list.
 
Parlament CG izglasao pridruživanje
 
Međutim, parlament Crne Gore izglasao je pridruživanje NATO-u, a vlada u Podgorici je sprovela reforme oružanih snaga i Ministarstva odbrane u cilju ispunjenja uslova za članstvo.
 
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg smatra da je Crna Gora prešla veliki put kako bi se pridružila evroatlanskoj porodici i da će izdavanje poziva Crnoj Gori biti istorijska odluka.
 
- To bi pokazalo našu kontinuiranu posvećenost zapadnom Balkanu - rekao je on.
 
Stoltenberg nije mogao da potvrdi da će biti izdata pozivnica Crnoj Gori, ali diplomatski izvori "Gardijana" iz Brisela navode da je odluka već doneta.
 
Slovenija, Hrvatska i Albanija su već punopravne članice NATO iako je ruska vlada često izražavala protivljenje širenju Alijanse među nekadašnjim članicama komunističkog bloka tokom Drugog svetskog rata.
 
Lavrov: Širenje NATO greška i provokacija
 
- Kada je reč o proširenju NATO, mislim da je to greška, čak na neki način i provokacija. To je neodgovorna politika koja podriva odlučnost da gradimo sistem jednakosti i ravnopravne bezbednosti u Evropi, podjednako za sve bez obzira na to da li je zemlja član ovog ili onog bloka - rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
 
Ambasador SAD u NATO Daglas Lut rekao je da to nije poruka Rusiji i da nije o njoj reč.
 
On je dodao da je Ugovorom iz Vašingtona, kojim je NATO osnovan, predviđeno da Alijansa bude otvorena za članstvo novih država ukoliko izraze želju za tim i ispune određene kriterijume kao što su demokratski sistem i kapacitet za vojni doprinos, kaoi da ih jednoglasno prihvate članice NATO.
 
Očekuje se da će ministri NATO, takođe, izadati saopštenje o nastavku politike otvorenih vrata Alijanse ka potencijalnom članstvu tri zemlje - Bosne i Hercegovine, Makedonije i Gruzije, dodaje "Gardijan".

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/610624/TVCG-Postignuta-saglasnost-o-slanju-poziva-Crnoj-Gori-za-CLANSTVO-U-NATO



Rusija će izgraditi dve vojne baze na Kurilskim ostrvima


MOSKVA - Rusija će izgraditi dve nove vojne baze kako bi njene snage bile u pripravnosti na Kurilskim ostrvima, oko čijeg suvereniteta se spori sa Japanom, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
"Planiramo da izgradimo ukupno 392 objekta" na ostrvima Iturup i Kunašir, severno od japanskog arhipelaga, rekao je Šojgu.
Rusija želi da pojača svoje prisustvo na Kurilima gde živi oko 19.000 ljudi.
Kurilska ostrva Rusi zovu Južnim Kurilima, a Japan Severnim teritorijama. Sovjetski lider Nikita Hruščov nudio je Japancima dva ostrva, ali su oni insistirali na sva četiri.
Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata upravo zbog Kurila.


http://www.rtv.rs/sr_lat/svet/rusija-ce-izgraditi-dve-vojne-baze-na-kurilskim-ostrvima_665071.html


Rusija i Kina osnivaju zajedničku novinsku agenciju


Rusija i Kina osnivaju zajedničku novinsku agenciju koja će raditi u obe zemlje, kao i debatni klub
privremeno nazvan Amur dijalog.
"Osnivanje zajedničke novinske agencije predloženo je na rusko-kineskom forumu koji se održava u Pekingu. Takođe, postoji inicijativa za uspostavljanje ekspertskog panela za stalni dijalog zemalja pacifičkog regiona", rekao je šef Odbora za medije ruske Državne dume Jurij Šuvalov.
On je rekao da će oba projekta biti realizovana 2016. godine, koja je proglašena godinom ruskih i kineskih medija. Šuvalov je ocenio da su ruski i kineski mediji "u fazi rasta kvaliteta" i da će novi zajednički projekti doprineti uzajamnom poverenju, adekvatnoj proceni događaja širom sveta i preciznom razumevanju stavova dve zemlje po raznim pitanjima.
"To se odnosi na čitav spektar pitanja međunarodne politike, ekonomskog razvoja Evroazijskog kontinenta i spajanja Evroazijske ekonomske unije i ekonomskog regiona 'Put svile' jer su ta dva projekta razvijena u dve zemlje, ali rade u sinergiji", dodao je Šuvalov.
Evroazijska ekonomska unija pokrenuta je 2015. kao carinska unija Rusije, Kazahstana i Belorusije. Kasnije su joj se priključile Jermenija i Kirigstan, a veći broj zemalja pokazao je interes za uspostavljanje zone slobodne trgovine sa EEU. Novi "Put svile" je projekat Kine čiji je cilj da se uspostavi ekonomski koridor sa Rusijom i Mongolijom.


http://rs.n1info.com/a114096/Svet/Svet/Rusko-kineska-novinska-agencija.html

Obama: Turska ima pravo da se brani

Američki predsednik Barak Obama stao je u odbranu prava Turske da se brani, ali i apelovao na smanjenje tenzija između Turske i Rusije koje su narasle nakon što su turski lovci 24. novembra oborili ruski vojni avion iznad tursko-sirijske granice.
Barak Obama je istakao da svi imaju "zajedničkog neprijatelja" na kojeg se treba fokusirati.
"To je Islamska država i želim da se svi fokusiramo na tu pretnju", rekao je predsednik SAD.
Obama, koji se danas na marginama konferencije Ujedinjenih nacija o klimi u Parizu sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao je da je Turska saveznica NATO i da ima pravo da se brani, prenela je agencija AP.
"SAD podržava pravo Turske da brani sebe i svoj vazdušni prostor", istakao je američki predsednik.
Dodao je da se razgovaralo i o tome kako Turska i Rusija mogu da zajedno rade na "deeskalaciji tenzija i pronalaženju diplomatskog načina za razrešenje problema".
Obama je naveo i da su Sjedinjene Američke Države veoma zainteresovane za unapređenje svoje vojne saradnje sa zvaničnom Ankarom.
Na razgovoru sa Erdoganom takođe je pohvalio Tursku zbog toga što je velikodušno prihvatila sirijske izbeglice i dodao da je granična bezbednost pojačana.
Turski predsednik Erdogan je nakon razgovora sa Obamom izjavio da njegova zemlja želi da izbegne tenzije sa Rusijom.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/Svet/2123363/Obama%3A+Turska+ima+pravo+da+se+brani.html


NATO: Rusi da najave vojne vežbe da možemo da ih kontrolišemo


NATO namerava da od Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zatraži dozvolu za
"iznenadne inspekcije" ruskih vojnih vežbi jer Alijansa smatra da su postale obimnije i češće, saznaju RIA Novosti iz diplomatskih izvora.

- Vanredne vojne vežbe Rusije često iznenađuju NATO i zbog toga Alijansa želi da preko OEBS izdejstvuje da Rusija bude u obavezi da prethodno najavi vreme, ali i obim vežbi, kako bi NATO ustanovio mehanizme za "iznenadne akcije" - ističe diplomatski izvor.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je nedavno da Evropa želi da stvori "režim iznenadnih provera vanrednih vežbi" kako bi povećala nivo predvidivosti vojne aktivnosti.

http://vesti-online.com/Vesti/Svet/536396/NATO-Rusi-da-najave-vojne-vezbe-da-mozemo-da-ih-kontrolisemo


Japan: Misteriozni napušteni čamci sa telima


Tokom poslednja dva meseca japanska obalska straža često na zapadnoj obali pronalazi ribarske
brodove sa mrežama, kukama i leševima koji se raspadaju.

Kako se navodi, na 11 čamaca u Japanskom moru pronađeno je između 20 i 25 tela. Svi čamci su pronađeni u blizini obale koja se prostire kroz pet prefektura, od Hokaida na severu do Fukuja na jugozapadu.
Japan je Japanskim morem povezan sa Rusijom i Korejama, pa vlasti sumnjaju da tela potiču iz Severne Koreje, navodi NBC.

Tela i dalje nisu identifikovana.

Poslednji brod koji je dovučen u Fukuj luku uočen je oko 100 kilometara u moru, a na njemu su bili ostaci tela u stanju raspadanja.

Japanski NHK piše da je u jednom od čamaca pronađen deo tkanine za koji se sumnja da je deo zastave Severne Koreje.

Uz to jedan od čamaca sa strane ima natpis za koji se veruje da takođe ukazuje na to da pripada vojsci Severne Koreje.

Neki stručnjaci navode da može biti reč o onima koji su pokušali da pobegnu iz domovine, dok drugi navode mogućnost da su to jednostavno ribari kojima je struja odnela čamac koji pluta po moru mesecima.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=12&dd=01&nav_category=78&nav_id=1069353



Нема коментара: