понедељак, 30. новембар 2015.

Ko je kočio nabavku opreme za Kamenicu 2?

NOVI SAD - Javna nabavka opreme za zračenje za Kamenicu 2 ostala je u javnosti upamćena po mnogobrojnim kontradiktornostima koje su je pratile, po političkim optužbama i zaustavljanjima tendera. Ova javna nabavka jedinstvena je po tome što je trajala čak 365 dana, konkursna dokumentacija je menjana 23 puta, podneto je devet zahteva za zaštitu prava i postavljeno je 46 pitanja. U slučaju ove javne nabavke još uvek traje sudski proces, a po podacima do kojih je došao VOICE svoj "doprinos" do sada nezabeleženoj dužini trajanja tendera dala je i republička Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koja je imala nezakonito kašnjenje u postupanju. Iako ta institucija nije želela da otkrije koliko je kasnila u postupanju, u Upravi za kapitalna ulaganja su naveli da je kašnjenje trajalo ukupno 104 dana, navodi se u tekstu koji je objavio portal Autonomija.
Kako prenosi VOCE, Fond za kapitalna ulaganja, a kasnije Uprava za kapitalna ulaganja, raspisao je 30. juna 2014. godine javnu nabavku linearnih akceleratora, CT skenera i prateće opreme za Kamenicu 2 u vrednosti od blizu 900 miliona dinara. Na Institutu za onkologiju Vojvodine do nabavke ove opreme u upotrebi su bila svega dva aparata za zračenje, koja su se često kvarila, zbog čega su pacijenti čekali na svoju terapiju i po nekoliko meseci.
Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nebojša Malenković objasnio je za VOICE da je ta javna nabavka bila zaustavljena ukupno šest puta. On je istakao da su podnosioci zahteva za zaštitu prava u tom postupku bile firme "Varian Medical Systems International AG", "Max Team", "Beolaser", "Siemens", "Intellect IBCM" po ovlašćenju "Medimpex" iz Bosne i Hercegovine, "GE Holdings, kao i građanski nadzornik u tom postupku Društvo protiv korupcije iz Zrenjanina.
Malenković je dodao i da je Upravi za kapitalna ulaganja Vojvodine bilo postavljeno više od 40 zahteva za dodatna objašnjenja, koji su sadržavali veliki broj pitanja. Ali, "Republička komisija za zaštitu prava nije utvrdila neregularnosti u radu Uprave za kapitalna ulaganja kao naručioca u sprovođenju javne nabavke", naveo je Malenković.
Iz dokumentacije koja je dostavljena redakciji VOICE-a iz Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine vidi se da je ta institucija tokom postupka poslala šest urgencija Republičkoj komisiji u kojima moli da se ta institucija izjasni o daljem postupanju.
Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nebojša Malenković ocenio je da je tokom nabavke došlo i do zloupotrebe Zakona o javnim nabavkama, jer su, kako je objasnio, pojedini zahtevi za zaštitu prava dostavljani neosnovano. "Što je rešenjima Komisija bivalo potvrđeno", dodao je on.
"Uprava za kapitalna ulaganja smatra da su neosnovana zaustavljanja postupka nedvosmisleno opstrukcija nabavke predmetne opreme koja je, malo je reći, neophodna građanima Srbije. U tom smislu, pravni tim Uprave i Pokrajinske vlade razmatraju mogućnosti za podnošenje krivične prijave protiv onih koji su zloupotrebili svoje pravo na zaštitu prava ponuđača pred Republičkom komisijom i neosnovano nas zaustavili u opremanju Kamenice 2″, istakao je direktor Uprave.
U Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki za VOICE je rečeno da su svi postupci zaštite prava u slučaju ove javne nabavke pred tom institucijom trajali 162 dana. U odgovoru Komisije se ističe da, međutim, to ne znači kontinuirano trajanje postupaka zaštite prava. Nakon svakog donetog rešenja Komisije, dodaje se u odgovoru te institucije, naručilac je nastavljao sa sprovođenjem nabavke, sve do novog zahteva, kada se postupak, zbog suspenzivnog dejstva zahteva, zaustavljao do donošenja nove odluke Komisije.
"Posebno ukazujemo na činjenicu da rok za odlučivanje Republičke komisije počinje da teče od momenta prijema kompletne dokumentacije neophodne za donošenje odluke po podnetom zahtevu za zaštitu prava i odgovora na podneti zahtev ne predstavlja datum od koga počinje da teče rok za odlučivanje Komisije", naveli su u toj instituciji.
Narodna skupština je 31. jula usvojila izmene Zakona o javnim nabavkama, koje su stupile na snagu 12. avgusta. Iako je po Zakonu o državnoj upravi i Poslovniku Vlade Srbije organizovanje javne rasprave o tom aktu bilo obavezno, ona je izostala. Izmenama se predviđa da postupci javnih nabavki kraće traju, uključujući i trajanje postupka zaštite prava. Pojedini rokovi za podnošenje ponuda biće kraći, u zavisnosti od vrste postupka i procenjene vrednosti javne nabavke. Država, međutim, nije uzela u obzir slučaj nabavke opreme za zračenje za Kamenicu 2, te će se nabavka medicinske opreme i dalje sprovoditi kao i sve ostale javne nabavke, ukazuje VOICE.

http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/ko-je-kocio-nabavku-opreme-za-kamenicu-2_664582.html

Нема коментара: