понедељак, 14. септембар 2015.

Kongresmeni se žalili Bajdenu zbog Vučićevog brata!

Grupa od pet kongresmena uputila je 11. septembra potpredsedniku SAD, Džozefu Bajdenu, pismo u
kojem izražavaju zabrinutost zbog “pogoršanja situacije u Srbiji”.

Ekskluzivno objavljujemo pismo koje je grupa od pet zakonodavaca u Predstavničkom domu uputila potpredsedniku SAD, Džozefu Bajdenu, zbog, kako se navodi, pogoršanja situacije u Srbiji. Vučićev brat apostrofiran je kao jedan od glavnih krivaca.
- Zabrinuti smo zbog izveštaja da je mala grupa ljudi koju predvodi brat premijera Aleksandra Vučića, Andrej Vučić, i dvojica njegovih najbližih prijatelja, Nikola Petrović i Zoran Korać, učvrstila svoj uticaj i
interes u energetici, telekomunikacijama, infrastrukturi i drugim značajnim poslovima u Srbiji, navodi se u pismu kongresmena.


Vučićev brat na suđenju zbog fantomske firme (FOTO: Tanjug)




Dodaje se da bi odnos između Aleksandra Vučića i Putinovog izaslanika Aleksandra Mihajloviča Babakova trebalo bliže ispitati.
- Uprkos protivljenju Evropske unije, Srbija je nedavno učestvovala u zajedničkoj vojnoj vežbi sa Rusijom
pod nazivom “Slovensko bratstvo”, stoji u pismu američkom potpredsedniku.
Kongresmeni su Bajdenu skrenuli pažnju i na izuzetno loš položaj medija i novinara u Srbiji.
- Koliko nam je poznato, prava novinara pala su na najniži nivo od tiranije Slobodana Miloševića. Medijske kuće direktno kontroliše Aleksandar Vučić, njegova porodica i njegovi najbliži poslovni saradnici, stoji u pismu američkih kongresmena.
Dodaje se da osobe koje su odgovorne za ubistvo braće Bitići još uvek nisu privedene pravdi.
- Zabrinuti smo jer je načinjen veoma mali napredak u slučaju braće Bitići, čija su tela pronađena u masovnoj grobnici 2001. godine. Iako je Srbija nedavno osudila devet muškaraca zbog paljenja američke ambasade u februaru 2008. godine, većina je osuđena na uslovne kazne koje će izdržavati samo ukoliko počine drugo krivično delo u naredne dve godine, navode američki kongresmeni.
Na kraju, kongresmeni podsećaju Džozefa Bajdena na Vučićeva “impresivna” obećanja koja je izneo tokom junske posete Vašingtonu.
- Nadamo se da će on biti odgovoran za ispunjenje tih obećanja. Zajedničkim radom možemo učiniti da obećanja koja bude izneo tokom ove posete zaista urode plodom. Narod u Srbiji i američka poslovna zajednica imaće koristi od veće transparentnosti, slobode medija i Vučićeve posvećenosti vladavini prava, zaključuju kongresmeni Edi Bernis Džonson (demokrata), Karlos Kurbelo (republikanac), Skot Peri (republikanac), Adam Kinzinger (republikanac) i Zoi Lofgren (demokrata).


http://www.teleprompter.rs/na-raport-kod-bajdena-kongresmeni-se-zalili-bajdenu-zbog-vucicevog-brata.html

Нема коментара: