четвртак, 4. јун 2015.

"Želvoz" trošio preko svake mere

Najviše sredstava nestalo kroz popravku EAS vagona
SMEDEREVO - U protekloj deceniji remonter železničkih vagona "Želvoz Smederevo" nenamenski je potrošio oko 2,1 milijardu dinara para iz državnog budžeta, tvrdi Savet za borbu protiv korupcije.
U izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije stoji da je za nabavku i remont šinskih vozila u poslednjih deset godina potrošeno oko deset milijardi dinara ili oko 100 miliona evra. Ovaj novac dobijali su srpski remonteri na osnovu odluka Vlade Srbije, kao i kroz projekat opravke i modifikacije 1.000 EAS vagona.
Od 2009. do 2014. preko Fonda za razvoj preneto je remonterima oko osam milijardi dinara za remont i nabavku 4.069 šinskih vozila.
"Železnica" tvrdi da nekoliko remontera nije izvršilo usluge u iznosu od 1,3 milijardi dinara, iako su im sredstva namenski preneta.
- Najveći iznos neopravdano potrošenih sredstava po zaključcima Vlade od 2008. do 2014. je kod remontera "Želvoz" Smederevo u iznosu od oko 600 miliona dinara. Preko "Želvoza" je nenamenski potrošeno 1,5 milijardi dinara kroz remont EAS vagona - stoji u izveštaju Saveta.
"Želvoz" nije izmirivao ni poreske obaveze, pa je poreski dug poslednjeg dana 2014. iznosio 2,4 milijarde dinara.
Savet za borbu protiv korupcije je izveštaj o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava dostavio svim nadležnim organima. Republičko javno tužilaštvo obavestilo je Savet da je izveštaj dostavljen na nadležnost Tužilaštvu za organizovani kriminal.
BEZ KONTROLE
SAVET navodi da je za kontrolu trošenja budžetskih sredstava bilo zaduženo Ministarstvo finansija - Sektor budžetske inspekcije, a za realizaciju Programa obnove šinskih vozila Ministarstvo privrede. Nijedno ministarstvo nije obavilo kontrolu trošenja budžetskih sredstava, pa se podaci mogu prihvatiti sa rezervom.

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:551300-Zelvoz-trosio-preko-svake-mere

 

Нема коментара: