четвртак, 11. јун 2015.

Zahtev za zaštitom uzbunjivača doktorke Bojane Bokorov

Nevladine organizacije Doktori protiv korupcije i Pravo na zdravlje zatražili su danas od predstavnik vlasti da preduzmu potrebne mere kako bi se doktorki Bojani Bokorov kao uzbunjivaču pružila potrebna zaštita od progona i osvete zbog dokazanog ukazivanja na korupciju na Institutu za onkologiju Vojvodine.
Zahtev je upućen predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, ministru pravde Nikoli Selaković i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.
Oni su naveli da su velika očekivanja od Zakona o zaštiti uzbunjivača i istakli da osveta prema dr Bokorov kao uzbunjivaču zato što je postupila u skladu sa etičkim principima svoje profesije, mora biti prekinuta a odgovorna lica za progon javno imenovana i primerno sankcionisana.
"Brza i efikasna primena odredbi Zakona o zaštiti uzbunjivača predstavljaće dokaz da borba časnih pojedinaca protiv korupcije u Srbiji nije uzaludna i da država visoko vrednuje žrtvu koju su podneli zbog građanske hrabrosti", navode iz nevladinih organizacija.
Oni ističu da je afera sa listom čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine, na koji je ukazala doktorka Bokorov, specijalista radioterapeut imala kobne posledice po živote i zdravlje hiljada pacijenta obolelih od raka, kao i da je ceo slučaj dokumentovan i potvrđen kroz službeni postupak Agencije za borbu protiv korupcije.
Navode i da je zbog svog ukazivanja na korupciju na institutu doktorka Bokrov postala žrtva institucionalnog progona i da je odlukom dekana Medicinskog fakulteta profesora Nikole Grujića dobila otkaz na mesto docenta.

http://www.novimagazin.rs/vesti/zahtev-za-zastitom-uzbunjivaca-doktorke-bojane-bokorov

Нема коментара: