петак, 12. јун 2015.

Za tri godine ni jedna presuda za šverc duvana

Nema borbe protiv šverca duvana sve dok se ne reformiše sudstvo jer je ono trenutno najslabija karika u suzbijanju sive ekonomije u ovoj oblasti, izjavio je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija kompanije JTI, dan uoči početka Samita ministara finansija i guvernera regiona u Bečićima.
- Za tri godine zaplenjeno je 1.488 tona duvana i podneto 769 krivičnih prijava, ali za to vreme nije doneta nijedna presuda za ova krivična dela.
Nema zakonskih kazni što pokazuje da reforma sudstva ostaje najozbiljniji izazov u narednim godinama kada je u pitanju šverc duvana. Mi smo spremni da odgovarujićim treninzima pomognemo sudovima kako bi se ovakva situacija prevazišla. Mozda je rešenje i formiranje specijalnih odeljenja sudova koji bi se bavili procesima iz oblasti nelegalne trgovine duvanom. Bez toga svaka akcija države neće biti u potpunosti efikasna, jer šverceri znaju daim se, zbog neodgovarajućih kazni, isplati da nastave sa ilegalnom trgovinom - rekao je Pekez.
On je, doduše, pohvalio napore države u poslednjih godinu dana jer je uspela da velikim zaplenama spreči i njen, ali i gubitak kompanija koje legalno posluju.

- Četiri puta više rezanog duvana je zaplenjeno u 2014, u odnosu na 2013, godinu. Pored toga, i u ovoj godini se beleže dobri rezultati jer je oduzeto devet puta više rezanog duvana nego u celoj prethodnoj godini. To je dalo efekte i u državnoj kasi jer je zabeležen rast prihoda od akciza u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period lane, sa 16,7 milijardi dinara na 20,2 milijarde dinara - naglasio je Pekez.E. A.
 
http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/za-tri-godine-ni-jedna-presuda-za-sverc-duvana/101559

Нема коментара: