понедељак, 1. јун 2015.

Trula građa

Dejan Lukić
Svetska fudbalska federacija je lavirint mračnih, vizantijskih koridora u koje svetlost nije dobrodošla, retko ili
nikada ne zalazi. Velike su pare u igri; tu bi - kažu puritanci - još samo Isus Hristos odoleo iskušenju. FIFA je samo u prošloj godini prihodovala četiri milijarde američkih dolara, a godišnja plata Sepa Blatera (bez dodataka i premija od kojih se dobija vrtoglavica) iznosi crkavicu od milion dolara.
I zato su ova hapšenja poprilično iznenađenje. Bar za naivne i prostodušne. Iz upravo objavljene optužnice izlazi da je FIFA izbušena korupcijom i kriminalom kao švajcarski sir gospodina Blatera; što nije, dakle, ni iznenađenje niti neka novost, ali je novo da je neko, mada daleko od Ciriha, smogao snage i interesa da zakorači u "tamni vilajet" Ali Babe i njegovih, za sada, sedam optuženih "razbojnika". Zasluga pripada američkim goničima koji su potrošili nekoliko godina na istragu i, u cik zore, upali u ciriški hotel "Bor O Lak" gde su se prošle sedmice mandarini FIFE bili okupili da za glavnog mandarina izaberu još jednom - po peti put - Ali Babu. Pre sudskog procesa i pre nego što se dokažu ili ospore navodi iz podignute optužnice.
Sedam Ali Babinih saradnika iz vrha FIFE strpano je iza brave (ostatak je u proceduri), mada, samom Ali Babi - ni dlaka sa glave, nego je još dobio i peti mandat. Famozna "komandna odgovornost" ovde ne važi, ona je za neke druge, "niže sisavce" u belom svetu.
Amerikanci su u ovoj aferi "povukli nogu". Baš ih briga; fudbal je, ionako, uglavnom evropski zanos i razbibriga; u Americi je poslednja rupa na svirali. I budući da fudbal nije ni bejzbol ni boks, američki goniči zašli su tamo gde evropski goniči nisu ni smeli, niti imali interesa, da zađu.
Američki tužioci nisu baš primer za ugled; da jesu pola personala u Gvanatanamu bi već robijalo. Ali su, eto, poterali zeca i svi su izgledi da će, na kraju, da isteraju krupnije zverke od ove sedmorica iz FIFE.
Londonski "Ivning standard" piše da smo ugledali samo vrh ledenog brega; deo trule građe u truloj građevini u kojoj je fudbal samo mali deo... Kolumnista, Litldžon, kaže, tako, da je ova fudbalska afera deo šireg stanja duhova i stvari na anglo-saksonskom Zapadu, pa odatle zaključuje kako je, na primer, "i Evropska unija trula kao FIFA". Dodaje da je dobra okolnost što su neke ispostave FIFA - locirane na američkom tlu, u Majamiju; da je veliki deo prljavog, korupcijskog novca Blaterove organizacije išao preko tamošnjih (američkih) banaka, pa su, stoga, američki istražni organi mogli da uđu u trag kriminalu i isteraju FIFU na čistinu, iz njene prljave rupe.
OK, širi se dalje teza izvan fudbalske sfere: ako je Amerika mogla da provali u mračnu imperiju Sepa Blatera, "zašto ne bi mogla da nešto učini (kad već Evropa ne može) pa, na primer, zaustavi Vladimira Putina". I šta dobro, kaže se u istom dahu, evropski čovek može da očekuje od EU u političkom prostoru, "kada joj je i za udar na FIFU i njenu evropsku omiljenu igru, potrebna jedna Amerika"? Ništa, glasi odgovor.
Trula građa na sve strane, reklo bi se. U vrhu optužbenog spiska dominantno mesto zauzimaju i dve elitne britanske banke - Barklejs i HSBS. Pa odatle i jedan komentar na Temzi: "Podignite kamen iznad bilo kojeg sumnjivog svetskog posla - naletećete na britansku banku".

http://vesti-online.com/Vesti/Komentar/495802/Trula-gradja

Нема коментара: