понедељак, 15. јун 2015.

Srbija treba prva da progovori o Srebrenici

Liberalno demokratska partija (LDP) ocenila je danas da vlast mora da se jasno odredi prema genocidu u Srebrenici i da država Srbija ne treba da čeka nikakve rezolucije već da prva progovori o toj temi.

U saopštenju LDP je naveo da vlast mora jasno da se odredi prema genocidu koji se dogodio pre dve decenije jer je očigledno da se o toj temi ne može ćutati dok se trenutno u najznačajnijim institucijama u svetu vodi živa debata po tom pitanju.

"Godine ignorisanja ovog zločina dovele su Srbiju u poziciju zemlje koja negirajući dešavanja tokom rata u Bosni i Hercegovini sužava sebi prostor za suočavanje za strašnim posledicama rata", naveo je LDP i dodao da se priznanje da se u Srebrenici dogodio genocid ne sme smatrati slabošću Srbije, već mogućnošću za razračunavanje sa teretom koji svi građani trenutno nose na leđima.

"Ova vlast ima priliku da preciznim odnosom prema ovom strašnom činu Srbiju uvede u red zemalja koje imaju snage da priznaju greške iz prošlosti", ocenila je ta vanparlamentarna stranka i dodala da je liderstvo u regionu, koje se često potencira u javnosti, nemoguće bez unutrašnje promene kada se govori o zločinima koje je u ime građana počinio određeni pojedinac ili grupa ljudi.

Prema LDP, kada se govori o Srebrenici nema mestu kalkulisanju ili potrebi da se ta teme politizuje.

"Pozivamo državu Srbiju da ne čeka nikakav tekst rezolucije, koji će napisati neko ko možda i ne razume razmere tragedije u kojoj smo živeli, već da iskorakom u stvarnost mi prvi progovorimo o ovoj temi", piše u saopštenju LDP-a, koji je zatržio da se 11. jul proglasi danom sećanja na nedužne ljude stradale u Srebrenici i da se zakonodavstvom reguliše negiranje tragedije u Srebrenici, kako bi se onemogućila relativizacija zločina.

LDP je dodao i da je obaveza i predsednika i premijera, kao i ministra inostranih poslova Srbije da 11. jula budu u Srebrenici.



http://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/5936-ldp-srbija-treba-prva-da-progovori-o-srebrenici

Нема коментара: